Όταν ακούμε για το πιο ραδιενεργό μέρος στην Γη, το μυαλό μας  πάει αυτομάτως στο Τσέρνομπιλ. Μπορεί η Ουκρανική πόλη να έχει τα πρωτεία στην άποψη του κοινού, όμως η πιο ραδιενεργή περιοχή στην Γη είναι το Κουρτσατόφ!

Το Κουρτσατόφ βρίσκεται στο Ανατολικό Καζακστάν, που κάποτε ήταν μέρος της ΕΣΣΔ. Η περιοχή αποτελούσε το επίκεντρο των πυρηνικών δοκιμών του Σεμιπαλατίνσκ. Η πόλη ήταν κλειστή, που σημαίνει πως η είσοδος σε αυτή απαιτούσε ειδική άδεια από τις αρχές.

Το Κουρτσατόφ αποτελούσε χώρος ατμοσφαιρικών και υπόγειων δοκιμών για πάνω από 40 χρόνια. Οι πυρηνικές δοκιμές μόλυναν μια περιοχή άνω των 18.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από αυτή, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα.

Το Κουρτσατόφ είναι γεμάτο πυρηνικά καταφύγια, κρατήρες από εκρήξεις και διαθέτει και μια ατομική λίμνη. Οι κάτοικοι προφανώς αρρώστησαν και αρκετοί πέθαναν. Όσοι μένουν ακόμα στην περιοχή, βιώνουν φρικτές παρενέργειες από την ραδιενέργεια.

Οι κινηματογραφιστές Thomas Brag και Staffan Taylor, επισκέφτηκαν το Κουρτσατόφ για το ντοκιμαντέρ τους στο YouTube και μίλησαν με ντόπιους. Μια γυναίκα, η Nadezhda Golovina, είπε ότι είδε εν αγνοία της εκατοντάδες άκρως απόρρητες εκρήξεις.

«Δεν ξέραμε ότι ήταν τόσο κακό», είπε. «Τώρα όλοι γράφουν και μιλούν γι’ αυτό. Και μετά, τι ξέραμε; Δεν ξέραμε τίποτα. Ακριβώς αυτό που δίδασκε ο δάσκαλος στο σχολείο. Μας έλεγαν να φύγουμε από το σπίτι σε περίπτωση που κατέρρεε, άνοιγε ένα παράθυρο ή η πόρτα της σόμπας και έπεφτε στάχτη», συμπλήρωσε.

Η Lyubov Filina είπε ότι τα πυρηνικά υπολείμματα προκάλεσαν καρκίνο στους κατοίκους. «Φυσικά και επηρέασε την υγεία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι έχουν καρκίνο. Καρκίνος, καρκίνος, καρκίνος, καρκίνος… Υπήρχε ακτινοβολία και ο κόσμος άρχισε να αρρωσταίνει, υπάρχουν τα βιβλία από το νοσοκομείο όπου γράφονται μόνο περιπτώσεις ακτινοβολίας και αναιμίας. Ήμασταν παιδιά τότε και δεν καταλαβαίναμε τίποτα. Ακόμη και οι ενήλικες δεν ήξεραν ότι το σύννεφο των μανιταριών ήταν πιο επικίνδυνο από τους κραδασμούς ή τα σπασμένα παράθυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γιός της έχει γεννηθεί με αναπηρία, που η ίδια αποδίδει στην πυρηνική δραστηριότητα στην περιοχή και όχι άδικα.

Σύμφωνα με την Sun, οι Σοβιετικοί ανακάλυψαν, δοκίμασαν και πυροδότησαν πάνω από 456 πυρηνικές βόμβες και βόμβες υδρογόνου στην περιοχή. Η χειρότεροι από τις εκρήξεις σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1965, όταν δοκίμασαν μια βόμβα υδρογόνου 11 φορές μεγαλύτερη από την βόμβα της Χιροσίμα. Μια παρόμοια βόμβα είχαν δοκιμάσει και το 1955. Ένα κοντινό ποτάμι ανακατευθύνθηκε για να γεμίσει τον κρατήρα που άφησε πίσω του η έκρηξη, δημιουργώντας την ατομική λίμνη της περιοχής.

Το 1989, η κυβέρνηση του Καζακσταν άσκησε πιέσεις στους Σοβιετικούς για να σταματήσουν τις δοκιμές στην περιοχή. Δύο χρόνια μετά, με την πτώση της ΕΣΣΔ, οι δοκιμές σταμάτησαν.

Οι ζημιές στην περιοχή είναι ανυπολόγιστες και θα παραμείνει ραδιενεργή για πάνω από 1000 χρόνια. Ο κίνδυνος διαφυγής ραδιενέργειας μέσω των υπόγειων υδάτινων ρευμάτων είναι κάτι που θα πρέπει να μελετηθεί σίγουρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.