Μπορεί το Google Maps να βοηθάει στο να σε κάνει να γνωρίσεις την ομορφιά του πλανήτη μας, ωστόσο εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι υπέρυθρες φωτογραφίες των διαστημικών σκαφών.

Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτήν εδώ τη φωτογραφία που καταγράφηκε νωρίτερα φέτος από την αποστολή Copernicus Sentinel-2 και δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Δείχνει τα νερά δύο αλμυρών λιμνών στην Ανατολική Αφρική: Η λίμνη Natron στη βόρεια Τανζανία και η λίμνη Magadi στη νότια Κένυα.

Τα έντονα χρώματα οφείλονται στην επεξεργασία της εικόνας μέσω από το Sentinel-2, το οποίο συμβάλλει στην αποκάλυψη διαφορετικών πληροφοριών από αυτές που θα βρίσκατε σε μια εικόνα φυσικού χρώματος.

Οι έντονες αποχρώσεις του κόκκινου τονίζουν τις περιοχές με βλάστηση και κυριαρχούν στην εικόνα, ενώ η εποχιακή ανθοφορία των φυκών στις λίμνες εμφανίζεται πράσινη”, εξηγεί ο ESA. Οι φωτεινές λευκές και μπλε περιοχές κατά μήκος των ακτών απεικονίζουν ένα μείγμα από άμμο, αλάτι και λάσπη. Οι κρούστες αλατιού, που προκύπτουν από την εξάτμιση που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να εντοπιστούν ως λευκές κουκίδες.

Η αποστολή του Sentinel-2 έχει σαν σκοπό να παρέχει την παροχή δεδομένων για το πρόγραμμα Copernicus της Ευρώπης, ένα φιλόδοξο εγχείρημα που συγκεντρώνει τεράστιο όγκο πληροφοριών που συλλέγονται από περιβαλλοντικούς δορυφόρους, καθώς και από εναέριους και επίγειους σταθμούς και αισθητήρες, για να οικοδομηθεί μια ολοκληρωμένη κατανόηση της υγείας της Γης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.