Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναγνώριση προσώπων, ακόμη και συναισθηματικών αντιδράσεων. Αυτό όπως εικάζουν πολλοί, είναι που οδηγεί τα άτομα με αυτισμό να εμφανίζουν προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας.
Αλλά το πρόβλημα με αυτή την κατανόηση είναι ότι δεν είχαμε ποτέ σαφή στοιχεία για το πώς ένας εγκέφαλος που επηρεάζεται από τον αυτισμό αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Waseda στην Ιαπωνία θα μπορούσε να αποδείξει ότι αυτή η θεωρία είναι λανθασμένη και να αλλάξει εντελώς όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζουμε για το πώς τα άτομα με ΔΑΦ αντιλαμβάνονται τα πρόσωπα και τα σώματα των γύρω τους.
Η πεποίθηση ότι τα άτομα με ΔΑΦ συχνά υποφέρουν από προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας που οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους αντιλαμβάνεται τους άλλους είναι μακροχρόνια. Ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστημονική απόδειξη που να την υποστηρίζει. Σε αυτή τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Waseda, επιστήμονες έλαβαν λεπτομερείς νευροεικόνες 23 ενηλίκων με ΔΑΦ και τις συνέκριναν με τις νευροεικόνες 23 ενηλίκων τυπικής ανάπτυξης (ΤΔ). Τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο διαφορετικά όσο αναμενόταν.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όταν εξέταζαν τις εικόνες, περίμεναν να δουν διαφορές στον πλάγιο ινιοκροταφικό φλοιό (LOTC). Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι γνωστό ότι αντιπροσωπεύει τις οπτικές πληροφορίες που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί το ανθρώπινο σώμα. Μέχρι τώρα υποτίθεται ότι τα άτομα με αυτισμό ή ASD θα είχαν αυτές τις πληροφορίες συγκεντρωμένες με διαφορετικό τρόπο εντός του LOTC τους.
Εξετάζοντας τα δεδομένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στις ομάδες ASD και TD εμφάνισαν παρόμοιες δομές ενεργοποίησης για τα LOTC τους. Αυτό θα μπορούσε να διαψεύσει τη θεωρία ότι τα άτομα με ASD αντιλαμβάνονται το ανθρώπινο σώμα διαφορετικά, οδηγώντας έτσι σε άλλα προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο μέγεθος ή την ισχύ της ενεργοποίησης του LOTC σε καμία από τις δύο ομάδες.
Ο παλαιότερος πυρήνας πάγου της Ευρώπης αποκαλύπτει 12.000 χρόνια κλιματικής αλλαγής!
Για να ελέγξουν ξανά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν τα εγκεφαλικά πρότυπα θα μπορούσαν να συνδεθούν με ατομικές διαφορές. Ωστόσο, δεν βρήκαν ισχυρές συνδέσεις ούτε σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, ενώ είναι αλήθεια ότι τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να δυσκολεύονται να διαβάσουν συναισθήματα ή προθέσεις με βάση εκφράσεις και χειρονομίες, αυτή η δυσκολία δεν φαίνεται να συνδέεται με τον τρόπο που ο εγκέφαλoς τους αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο σώμα ή πρόσωπο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.