Με το Κρεμλίνο να περιορίζει την πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Instagram, οι άνθρωποι της Ρωσίας, όπως επισημαίνει το engadget χάνουν την πρόσβαση σε πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πληροφορίες οι οποίες δεν προέρχονται από την κυβέρνησή τους.

Το Squad303 είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από ορισμένους Πολωνούς προγραμματιστές για να βοηθήσει τους ανθρώπους από όλον τον κόσμο να μιλήσουν με Ρώσους πολίτες. Έχοντας αρχικά εντοπιστεί από την The Wall Street Journal, η ιστοσελίδα δημιουργεί τυχαία έναν αριθμό ή μια email διεύθυνση για να επικοινωνήσεις.

Αντλεί δεδομένα από μια βάση 20 εκατομμυρίων αριθμών κινητού και περίπου 140 εκατομμύρια email διευθύνσεις. Από τη στιγμή που το Squad303 βγήκε online στις 6 Μαρτίου, οι δημιουργοί του ανέφεραν στην εφημερίδα ότι χρήστες από όλο τον κόσμο έστειλαν περίπου 7 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου και 2 εκατομμύρια emails, μαζί με εκατοντάδες φωτογραφίες και video από τη σύγκρουση.

Ο στόχος μας είναι να σπάσουμε τον ψηφιακό τοίχο λογοκρισίας του Πούτιν και να διασφαλίσουμε ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο και την πραγματικότητα ως προς το τι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, τόνισε εκπρόσωπος του site στην εφημερίδα.

Η ονομασία της ιστοσελίδας προήλθε από ένα αεροσκάφος της μοίρας μαχητικών αεροσκαφών της βασιλικής αεροπορίας. Ήταν μία από τις 16 μονάδες που αποτελούνταν από Πολωνούς πιλότους που πέταξαν για τη RAF κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 303 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Μάχη της Αγγλίας, καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών της Luftwaffe, της πολεμικής αεροπορίας της Χιτλερικής Γερμανίας. Οι δημιουργοί του Squad303 συνέκριναν το πρόγραμμά τους με το Radio Free Europe, το οποίο ξεκίνησε ως μια χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ προσπάθεια μετάδοσης ειδήσεων, πληροφοριών και αναλύσεων στα σοβιετικά κράτη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.