Skip to content

Αυτή η διεύθυνση γλιτώνει τα 5 ευρώ του Temu, Shein, Aliexpress και άλλων καταστημάτων

Από την 1η Νοεμβρίου 2026 τίθεται σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό τέλος τελωνειακής διαχείρισης ύψους 2 ευρώ για τις απευθείας online αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Baladis Koumpouras
Baladis Koumpouras
Κοινοποίηση:
temu

Σύνοψη Άρθρου

  • Από την 1η Νοεμβρίου 2026, ένα νέο τέλος 2 ευρώ για αποστολές εκτός ΕΕ, σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο τελωνειακό δασμό 3 ευρώ, ανεβάζει το συνολικό κόστος σε τουλάχιστον 5 ευρώ για παραγγελίες από πλατφόρμες όπως Temu και Shein.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου προσαρμόζονται στις νέες ρυθμίσεις μεταφέροντας εμπορεύματα σε κεντρικές αποθήκες εντός της ΕΕ, ώστε οι αποστολές να θεωρούνται ενδοκοινοτικές και να μην επιβαρύνονται με τα 5 ευρώ του τελωνείου.
  • Οι καταναλωτές καλούνται να αναζητούν αντικείμενα με σήμανση ευρωπαϊκής αποθήκης για να αποφύγουν καθυστερήσεις και επιπλέον χρεώσεις, ενώ πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλες οι επιβαρύνσεις ενσωματώνονται στην τελική τιμή κατά το checkout.
Το κείμενο της σύνοψης ελέγχεται από συντάκτη του Techmaniacs

Όπως έχει εξηγήσει το Techmaniacs.gr σε προηγούμενο άρθρο του, από την 1η Νοεμβρίου 2026 επιβάλλεται ένα νέο τέλος διεκπεραίωσης, το οποίο αγγίζει τα 2 ευρώ για κάθε αποστολή από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, όλες οι online αγορές μικρής αξίας από χώρες εκτός ΕΕ γίνονται ακριβότερες, καθώς ενεργοποιείται το νέο ευρωπαϊκό τέλος τελωνειακής διαχείρισης 2 ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν επιβάλλεται μεμονωμένα, αλλά προστίθεται στον προσωρινό τελωνειακό δασμό ύψους 3 ευρώ που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2026 για δέματα αξίας έως 150 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παραγγελίες από πλατφόρμες όπως το Temu, το Shein ή το AliExpress που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος από τρίτες χώρες θα επιβαρύνονται πλέον με έξοδα τουλάχιστον 5 ευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής του προϊόντος.

Πώς παρακάμπτουν οι πλατφόρμες τα τέλη μέσω ευρωπαϊκών αποθηκών

Παρά τις νέες αυτές ρυθμίσεις, τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται. Σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) επισημαίνει ότι τα στοιχεία από τα τελωνεία του Βελγίου και της Ολλανδίας δείχνουν πως, ενώ τα απευθείας μικροδέματα μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%, οι μαζικές εισαγωγές κοντέινερ διπλασιάστηκαν.

Οι πλατφόρμες μεταφέρουν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων σε κεντρικές αποθήκες εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Έτσι, όταν ο καταναλωτής επιλέγει προϊόντα με αποστολή από ευρωπαϊκή αποθήκη, η διακίνηση θεωρείται ενδοκοινοτική και δεν επιβαρύνεται με τα 5 ευρώ του τελωνείου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι τα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν για να ανακόψουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι πλατφόρμες απλώς αλλάζουν δρομολόγια και τα ελληνικά καταστήματα συνεχίζουν να μη βλέπουν ανάκαμψη στον τζίρο τους.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές τους

Κατά την άποψή μας, η καλύτερη τακτική είναι να αναζητάς αντικείμενα με σήμανση ευρωπαϊκής αποθήκης μέσα στην εφαρμογή, ώστε να αποφεύγεις καθυστερήσεις και επιπλέον χρεώσεις. Καλό είναι επίσης να βεβαιώνεσαι ότι η πλατφόρμα ενσωματώνει όλες τις επιβαρύνσεις στην τελική τιμή κατά το checkout, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεων κατά την παράδοση από την εταιρεία ταχυμεταφορών.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Baladis Koumpouras

Baladis Koumpouras

Editor in Chief @ techmaniacs.gr με μεγάλη αγάπη για τα κινητά τηλέφωνα και την επιστήμη. Ξεκίνησε το 2018 να εργάζεται στο techmaniacs.gr μετά από ένα σύντομο πέρασμα από myphone.gr και digitallife.gr. Από τότε συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κάνει αυτό που αγαπάει. Περισσότερα στο https://baladiskoumpouras.link/

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.