Η διατροφή είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για κάθε νόσο και ένα από τα λίγα πράγματα που είναι στον έλεγχό μας. Εκτός από την καθημερινή μας επιβίωση, μας προσφέρει και τα εφόδια για να προφυλάξουμε την υγεία μας. Τώρα όμως, έρχονται ερευνητές του Osaka Metropolitan University, να μας δώσουν την τελευταία ανακάλυψή τους, που είναι ένα σημαντικό πολεμοφόδιο στην μάχη με τον καρκίνο και περιλαμβάνει τα νουκλεϊκά οξέα.
Μέσα σε αυτά που μπορούμε να φάμε, είναι αρκετές τροφές που βοηθούν στην πρόσληψη νουκλεϊκών οξέων. Τα νουκλεϊκά οξέα είναι μόρια από τα οποία αποτελείται το γενετικό υλικό όλων των ζωντανών οργανισμών.
Σε αυτά, περιλαμβάνονται οι κατευθύνσεις που χρειάζονται τα κύτταρά μας για να λειτουργήσουν, να πολλαπλασιαστούν και να αναπτυχθούν. Όμως έχουμε δύο τύπους νουκεϊκών οξέων:
- Το DNA (το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ είναι το υλικό που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία και λειτουργία ενός οργανισμού -περιέχει τις γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία και λειτουργία ενός οργανισμού) και
- το RNA (το ριβονουκλεϊκό οξύ «μεταφράζει» τις οδηγίες του DNA σε πρωτεΐνες -υπάρχουν διάφοροι τύποι, ο καθένας με συγκεκριμένο ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης).
Η σωστή πρόσληψη νουκλεϊκών οξέων, θα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα μας δώσει την απαραίτητη πρόληψη, για μελλοντικές ασθένειες.
Τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Osaka Metropolitan University, οι ενώσεις υατών των οξέων, έχει την δυνατότητα να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, με επικεφαλής την Akiko Kojima-Yuasa, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρώπινης ζωής και οικολογίας στο τμήμα διατροφής του Osaka Metropolitan University.
Όπως αναφέρει η δημοσίευση «τα νουκλεοτίδια και τα νουκλεοσίδια που προκύπτουν από την πέψη των οξέων είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα».
Στα πειράματα της η ομάδα της καθηγήτριας Kojima-Yuasa χρησιμοποίησε ενώσεις νουκλεϊκών οξέων που προέρχονται από το DNA του γάλακτος σολομού και το RNA ζύμης τορούλα (συγκεκριμένο είδος ζυμομύκητα). Διαπίστωσαν πως οι χημικές ενώσεις, όπως η γουανοσίνη, θα μπορούσε να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, όπως έδειξαν οι δοκιμές σε αρουραίους.
Η Kojima-Yuasa, δήλωσε:
«Η έρευνά μας παρέχει μια νέα προοπτική για τις φυσιολογικές λειτουργίες των νουκλεϊκών οξέων που προέρχονται από τα τρόφιμα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την πρόληψη του καρκίνου».
Σε ποιες τροφές θα βρουμε νουκλεϊκά οξέα;
Μεταξύ των τροφών που είναι πλούσιες σε νουκλεοτίδια είναι
1. το κρέας. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και το κοτόπουλο περιέχουν υψηλά επίπεδα νουκλεοτιδίων. Τα όργανα όπως το συκώτι, η καρδιά και οι νεφροί είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά.
2. τα ψάρια και τα θαλασσινά: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, η σαρδέλα, ο σολομός, καθώς και τα οστρακοειδή όπως τα μύδια και τα στρείδια, είναι καλές πηγές νουκλεοτιδίων.
3. τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν μικρότερες ποσότητες νουκλεοτιδίων, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν στη συνολική πρόσληψη.
4. τα αυγά: Είναι μια καλή πηγή νουκλεοτιδίων, ιδιαίτερα ο κρόκος.
5. τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι: Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και οι ρεβίθια, καθώς και οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, περιέχουν νουκλεοτίδια.
6. τα λαχανικά και τα φρούτα: Αν και τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα νουκλεοτιδίων σε σύγκριση με τις ζωικές πηγές, λαχανικά όπως τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και το μπρόκολο περιέχουν κάποιες ποσότητες.
Τα νουκλεοσίδια είναι οργανικά μόρια που αποτελούνται από μια βάση (αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη, θυμίνη ή ουρακίλη) συνδεδεμένη με ένα μόριο σακχάρου (ριβόζη ή δεοξυριβόζη), και είναι πρόδρομα των νουκλεοτιδίων.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε νουκλεοτίδια περιέχουν επίσης νουκλεοσίδια.
Ξεκινούν επίσημα τα πρώτα καταστήματα SHEIN στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά, στη λίστα υπάρχουν ό,τι διαβάσατε παραπάνω συν τα προϊόντα που είναι προϊόν ζυμώσεων (βλ. μαγιά μπύρας και η διατροφική μαγιά) και τα shiitake και maitake μανιτάρια.
Βέβαια, η ποιότητα της πρώτης ύλης και ο τρόπος παρασκευής τους παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία γενικότερα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικο περιοδικό PLOS ONE.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.