Αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στο European Southern Observatory στη Χιλή απαθανάτισαν ένα νήμα του κοσμικού ιστού που συνδέει δύο γαλαξίες με εξαιρετική λεπτομέρεια. Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζουν ότι εκτελώντας προσομοιώσεις με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στο τρέχον μοντέλο ψυχρής σκοτεινής ύλης του σύμπαντος.

Οι συνεχείς μελέτες για το σύμπαν μας δείχνουν ότι αποτελούμε μέρος πολύ μεγαλύτερων δομών. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι το πρώιμο σύμπαν ήταν πολύ ομαλό και ότι η κατανομή της ύλης ήταν ομοιόμορφη με μικροσκοπικές διακυμάνσεις στην πυκνότητα που μεγάλωσαν σε ένα μοτίβο που μοιάζει με ιστό. Όπως εξηγεί η NASA για τον κοσμικό ιστό, οι περιοχές ελαφρώς υψηλότερης πυκνότητας είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη βαρύτητα για να προσελκύσουν περισσότερη ύλη. Με την πάροδο του χρόνου, το σύμπαν εξελίχθηκε σε έναν ιστό από νήματα, κατασκευασμένα από σκοτεινή ύλη, τα οποία αποτελούν τη δομή του σύμπαντος σήμερα.

κοσμικός ιστός γαλαξίες
Κοσμικό νήμα Ιστού που συνδέει δύο γαλαξίες. Το νήμα τονίζεται με μωβ. Πηγή εικόνας: ©Joseph DePasquale/Space Telescope Science Institute

Αν και οι αστρονόμοι έχουν βρει έξυπνους τρόπους για να απεικονίσουν τις ροές αερίων μέσα στον κοσμικό ιστό. Στη νέα τους μελέτη η διεθνής ομάδα χρησιμοποίησε τον Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο, απεικονίζοντας την ίδια περιοχή του ουρανού για εκατοντάδες ώρες. Το αποτέλεσμα είναι η χαρακτηριστική εικόνα ενός κοσμικού νήματος που εκτείνεται σε 3 εκατομμύρια έτη φωτός, συνδέοντας δύο γαλαξίες 12 δισεκατομμυρίων ετών στο παρελθόν. Στην εικόνα οι γαλαξίες μπροστά και πίσω από το κοσμικό νήμα φαίνονται με χρώμα, ενώ το ίδιο το κοσμικό νήμα φαίνεται με μωβ. Η εικόνα αυτή αποτελεί τη πρώτη φορά που ο κοσμικός ιστός καταγράφεται σε τόσο υψηλή ευκρίνεια, αιχμαλωτίζοντας το αμυδρό φως που εκπέμπεται από αυτό το νήμα.

Θα δούμε ξανά τους Exynos επεξεργαστές στα νέα Galaxy S26; – Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές μπόρεσαν για πρώτη φορά να εντοπίσουν το όριο μεταξύ του αερίου που βρίσκεται στους γαλαξίες και του υλικού που περιέχεται στον κοσμικό ιστό μέσω άμεσων μετρήσεων. Η ομάδα αυτή υποστηρίζει ότι μέσα από συστηματικές συγκρίσεις με προσομοιώσεις, επικυρώνουν την τυπική πυκνότητα των νημάτων που προβλέπεται στο τρέχον μοντέλο ψυχρής-σκοτεινής ύλης. Παρ όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες παρατηρήσεις όπως αυτή για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Για το λόγο αυτό συλλέγουν περαιτέρω δεδομένα για να αποκαλύψουν περισσότερες τέτοιες δομές ώστε να βελτιώσουν τη γνώση για το πώς το αέριο διανέμεται και ρέει στον κοσμικό ιστό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Astronomy.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.