Ο Dr. Patrick Feaser μίλησε στο BBC Global για την πρώτη ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής από τον Edouard-Léon Scott de Martinville, που είναι και πρωτοπόρος στον ήχο. Ο de Martinville κατάφερε να ηχογραφήσει ανθρώπινη φωνή, 20 χρόνια πριν τον φωνογράφο του Thomas Edison.

Σύμφωνα με τον Feaser, ο de Martinville κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική συσκευή, γνωστή και ως φωνοαυτόγραφο, το 1857. Η συσκευή χρησιμοποιούσε αιθάλη (στάχτη) για την οπτική μεταγραφή του ήχου.

Ο Feaser δήλωσε:

«Ο Thomas Edison συχνά πιστώνεται ως ο πρώτος άνθρωπος που κατέγραψε ήχο. Στην πραγματικότητα, όμως, ένας Γάλλος ονόματι Edouard-Léon Scott de Martinville ανακάλυψε την ηχογράφηση μέσω του δικού του «φωναυτογράφου» το 1857, δηλαδή 20 χρόνια προτού ο Edison εφεύρει τον φωνογράφο του».

ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής
Φωναυτογράφος

Πως λειτουργούσε το φωνοαυτόγραφο όμως; Ο Feaser εξηγεί:

«Στη δεκαετία του 1850 ένα από τα βιβλία που του είχε ανατεθεί να διορθώσει εξηγούσε πώς λειτουργεί το ανθρώπινο αυτί. …. Το ένα άκρο ήταν ανοιχτό, ώστε να μπορείς να βάλεις το κεφάλι σου εκεί μέσα και να μιλήσεις. Το άλλο άκρο του είχε μια μεμβράνη τεντωμένη κατά μήκος… δονείτο καθώς οι ήχοι εισέρχονταν σε αυτόν τον συλλέκτη. Σε αυτό το άκρο υπήρχε επίσης μια γραφίδα που κινούνταν μαζί με τις δονήσεις και ακουμπούσε σε ένα φύλλο χαρτιού τυλιγμένο γύρω από το τύμπανο. Αυτό το φύλλο χαρτιού ήταν καλυμμένο από την αιθάλη».

Απίστευτο! Τα οχήματα Ford θα καρφώνουν τροχαίες παραβάσεις

Ο Feaser κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει την πρώτη ηχογραφημένη ανθρώπινη φωνή το 2008. Η φωνή σιγοτραγουδούσε το γαλλικό τραγούδι “Au Claire de la Lune”

Μπορείτε να ακούσετε την πρώτη ηχογράφηση φωνής παρακάτω:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ιστορική αναδρομή στις ηχογραφήσεις μέχρι την πρώτη ηχογράφηση φωνής:

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.