Επιστήμονες από το Ινστιτούτο της Καλιφόρνια πέτυχαν να μετρήσουν το όριο ταχύτητας του εγκεφάλου για να μπορέσουν να κατανοήσουν πως είμαστε σε θέση να επεξεργαζόμαστε μόνο μια σκέψη τη φορά. Αν και τα διάφορα όργανα του σώματος είναι σε θέση να συλλέγουν δεδομένα από το περιβάλλον με ρυθμό 1 δισεκατομμύριο bit ανά δευτερόλεπτο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτά τα σήματα μόνο με περίπου 10 bit ανά δευτερόλεπτο.
Αυτή η λάμπα δεν έχει σβήσει για 124 χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει γιατί
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα Wi-Fi επεξεργάζεται περίπου 10 εκατομμύρια bit το δευτερόλεπτο. Λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα βιβλιογραφία για ανθρώπινες συμπεριφορές όπως η ανάγνωση, η γραφή, το παιχνίδι βιντεοπαιχνιδιών και η επίλυση των κύβων του Ρούμπικ οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με ταχύτητα 10 bit ανά δευτερόλεπτο – έναν αριθμό που αποκαλούν ως εξαιρετικά χαμηλό.
Κάθε στιγμή, εξάγουμε μόλις 10 bit από το τρισεκατομμύριο που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και χρησιμοποιούμε αυτά τα 10 για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να πάρουμε αποφάσεις», δηλώνει ο Μάρκους Μάιστερ, ένας εκ τους συγγραφείς της μελέτης.
«Αυτό εγείρει ένα παράδοξο: Τι κάνει ο εγκέφαλος για να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες;» αναρωτιέται ο Δρ. Μάιστερ.
Τα μεμονωμένα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι είναι ισχυροί επεξεργαστές πληροφοριών, ικανά να μεταδίδουν περισσότερα από 10 bit ανά δευτερόλεπτο πληροφοριών. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν βοηθούν στην επεξεργασία των σκέψεων με τόσο υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας τους ανθρώπους σχετικά αργούς και ανίκανους να επεξεργαστούν πολλές σκέψεις παράλληλα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.