Το overcharging είναι ίσως το πιο επιβλαβές πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να πάρει φωτιά ή να εκραγεί. Τα κυκλώματα ασφαλείας αποτρέπουν την υπερφόρτιση, εμποδίζοντας τη διοχέτευση περισσότερης ενέργειας σε μια “γεμάτη” μπαταρία. Ωστόσο, αυτά τα κυκλώματα ασφαλείας μπορούν πολλές φορές να παρουσιάσουν αστοχίες. Παρόλο που αυτές οι βλάβες μπορεί να μην είναι καταστροφικές ή συνηθισμένες, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο smartphone σας.

Δεν θα πρέπει επίσης να αμελήσουμε να αναφέρουμε ότι ο χρόνος παραμονής της μπαταρίας σε πλήρη φόρτιση επηρεάζει αρνητικά μια μπαταρία ιόντων λιθίου, μειώνοντας τη χωρητικότητά της και τη συνολική διάρκεια ζωής της. Και δυστυχώς, η συνήθεια που έχουμε πολλοί, να αφήνουμε την μπαταρία όλο το βράδυ να φορτίσει για να είναι έτοιμη το επόμενο πρωί, έχει σημαντικό κόστος μακροπρόθεσμα.

Τη λύση εδώ, δίνουν τα adaptive συστήματα φόρτισης, που έχουν αναπτύξει πολλές εταιρείες και προσπαθούν να μάθουν τις συνήθειες που ακολουθείτε όσον αφορά τη φόρτιση. Στη συνέχεια, το smartphone θα αξιοποιήσει την εν λόγω πληροφορία, φορτίζοντας στο 80%, προτού ανέβει η φόρτιση στο 100% λίγο πριν ξυπνήσετε.

Μια ακόμη επιβλαβής συνήθεια είναι η πλήρης αποφόρτιση των μπαταριών. Επιπλέον, μια μπαταρία που την έχετε αφήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο συρτάρι θα χάσει ενέργεια. Όπως επισημαίνει το howtogeek.com, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χάνουν περίπου το 2% κάθε μήνα, επομένως πριν τη βάλεις στο συρτάρι φρόντισε να είναι φορτισμένη.

Τέλος, οι ακραίες συνθήκες θερμοκρασιών. Μια μπαταρία ιόντων λιθίου μπορεί να λειτουργεί μεταξύ των -20 ως και 60 βαθμούς Κελσίου. Βασικά αυτό είναι το safe zone. Βέβαια, θα πρέπει να βρίσκεται έξω από αυτές τις συνθήκες για να αρχίζει να επηρεάζεται, αλλά μην νομίσεις πως είναι πολύ δύσκολο. Σε μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού οι θερμοκρασίες άνετα ξεπερνούν αυτά τα επίπεδα.

Το ΕΡΤFLIX απαντά στην ερώτηση της Netflix Greece τι θα δείτε σήμερα και γίνεται viral

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνώ απόλυτα, μία ακόμη συμβουλή: Εάν έχετε ένα κινητό ή γενικά μία μπαταρία λιθίου και δεν πρόκειται να το χρησιμοποιείτε για μεγάλο διάστημα, αφήστε το στο συρτάρι, σβηστό, με την μπαταρία όχι φορτισμένη στο 100% αλλά περίπου στο 50%. Και αυτό, γιατί η μακροχρόνια παραμονή της μπαταρίας με υψηλή φόρτιση, θα την φθείρει πιο γρήγορα. Και, εννοείται, όπως πολύ σωστά λέει το άρθρο, να ελέγχετε κάθε λίγους μήνες την φόρτιση της μπαταρίας, γιατί εάν η μπαταρία πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (όταν το κινητό “κλείνει” από μπαταρία επειδή έφτασε στο 0%, στην πραγματικότητα υπάρχει ακόμα κάποια ενέργεια στην μπαταρία, απλά το κινητό κλείνει γιατί η μπαταρία δεν πρέπει να πέσει κάτω από κάποιο επίπεδο) δεν είναι καλό για την μπαταρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.