Το εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 που εξαπλώνεται ιδιαίτερα γρήγορα μεταξύ πουλερικών, άγριων πτηνών και πολλών ειδών θηλαστικών σε όλο τον κόσμο ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε βόειο κρέας από αγελάδα στις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι το κρέας δεν εισήλθε στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά μετά την πρόσφατη ανίχνευση τμημάτων του ιού στο γάλα, οδήγησε ορισμένους να αναρωτηθούν αν είναι σίγουρο ότι τα τρόφιμα δεν θα αποτελέσουν πηγή μετάδοσης στον άνθρωπο.

Η επιδημία έχει προς το παρόν περιοριστεί στα βοειδή και δεν έχει εντοπιστεί ο ιός σε κοπάδια που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και για το γάλα, όταν ανιχνεύθηκαν ανενεργά τμήματα του H5N1 σε παστεριωμένα δείγματα τον Απρίλιο, αλλά το γεγονός και μόνο ότι ο ιός αδρανοποιήθηκε, δείχνει ότι η καλύτερη άμυνά μας κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδονται με το γάλα – η παστερίωση – λειτούργησε όπως προβλεπόταν, σχολιάζουν οι επιστήμονες.

Στο μοσχαρίσιο κρέας τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πάντως διάφοροι οργανισμοί τροφίμων στις ΗΠΑ προτείνουν το μαγείρεμα όλων των κρεάτων στις ασφαλείς εσωτερικές θερμοκρασίες που έχουν καθοριστεί για να σκοτώσουν τυχόν μικρόβια που βρίσκονται σε αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.