Στην καρδιά του iPhone είναι ένα ειδικό chip, που έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου από την Apple και τα τελευταία χρόνια, είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο χώρο των smartphone συσκευών. Επομένως, δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη φέτος, το γεγονός ότι το νέο Apple A13 Bionic επεκτείνει και άλλο την πρωτοκαθεδρία του σε σχέση με τον Snapdragon 855 που συναντούμε στα περισσότερα Android smartphones.

Αυτό που η Apple έχει πετύχει είναι ότι όχι μόνο έχουμε σημαντική αύξηση των επιδόσεων αλλά και βελτιώσεις ως προς την κατανάλωση ενέργειας. Και είναι ο λόγος που η μπαταρία των iPhones διαρκεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γράφημα που υπάρχει ακριβώς από κάτω προέρχεται από την Apple και συνοψίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις επιδόσεις που παρουσιάζει ο Apple A13. Στη πράξη ξεπερνά τον Snapdragon 855, Kirin 980, Snapdragon 845.

Τα χαρακτηριστικά του Apple A13 είναι τα εξής:

 • έχει 8.5 δισεκατομμύρια transistors
 • Χρησιμοποιεί προηγμένη, δεύτερης γενιάς 7nm παραγωγική διαδικασία
 • Διαθέτει 4 efficiency CPU cores, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για κορυφαία διάρκεια μπαταρίας
 • Εκατοντάδες voltage domains, που ενεργοποιούν συγκεκριμένα μέρη του chip για κορυφαία αυτονομία
 • 20% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με το Apple A12.
 • CPU και GPU κατά 20% πιο γρήγορη.
 • Οι καλύτερες διατηρήσιμες επιδόσεις σε Apple chip όσο ποτέ άλλοτε
 • Μηχανική μάθηση, ικανή για 1 τρισεκατομμύριο operations ανά δευτερόλεπτο.

Η μεγαλύτερη εστίαση της Apple με το νέο chip είναι στην κατανάλωση ενέργειας. Ο εν λόγω επεξεργαστής χρησιμοποιεί δεύτερης γενιάς προηγμένη παραγωγική διαδικασία 7nm για να το πετύχει. Ωστόσο δεν είναι μόνο η παραγωγική διαδικασία και τα transistors, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο η Apple έχει κάνει optimized την αρχιτεκτονική χρησιμοποιώντας 4 efficiency (low power) CPU cores κυρίως για τις περισσότερες καθημερινές διεργασίες. Μια άλλη ενδιαφέρουσα τεχνική είναι ότι η εταιρεία μπορεί να ενεργοποιήσει συγκεκριμένα σημεία του chip για συγκεκριμένες διεργασίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό οδηγούν στη δημιουργία ενός SoC το οποίο έχει:

 • τους 2 performance CPU cores να είναι κατά 20% πιο γρήγοροι, να χρησιμοποιούν 30% χαμηλότερη ενέργεια σε σύγκριση με τον A12
 • τους 4 efficiency CPU cores που είναι κατά 20% πιο γρήγοροι και χρησιμοποιούν 40% λιγότερη ενέργεια
 • την GPU με 4 cores που είναι κατά 20% πιο γρήγοροι και καταναλώνουν κατά 40% λιγότερη ενέργεια
 • τη Neural Engine των 8 cores που είναι 20% πιο γρήγορη και χρησιμοποιεί 15% λιγότερη ενέργεια

Η Apple ισχυρίζεται ότι το Apple A13 παρουσιάζει την καλύτερη μηχανική μάθηση χάρη σε ένα πλήθος βελτιώσεων. Η πιο σημαντική βελτίωση αποτελεί η ύπαρξη νέων dedicated accelerators στην CPU που επιτρέπει στη συσκευή να διεξάγει τις περισσότερες διεργασίες μηχανικής μάθησης 6 φορές πιο γρήγορα. Σε γενικές γραμμές η Apple έχει σαφή πλεονεκτήματα, ελέγχει το software, το hardware και το design των chips, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δημιουργεί το καλύτερο chip στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.