To Android και το iOS είναι δυο εντελώς διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Tο πρώτο, γνωστό για τον κλειστό χαρακτήρα του, το δεύτερο γνωστό για το πλήθος παραμετροποιήσεων που επιτρέπει. Και ενώ, η Apple, έχει δανειστεί πλήθος χαρακτηριστικά από το εν λόγω λειτουργικό σύστημα, ένα feature που δεν πρόκειται ποτέ να προσφέρει είναι η δυνατότητα για sideload εφαρμογών.
Μια επιστολή που στάλθηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας από την Apple και δόθηκε στο φως της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα 9to5mac, ισχυρίζεται ότι το sideloading του Android είναι υπεύθυνο για το malware που υπάρχει στη πλατφόρμα.
Η επιστολή με ημερομηνία 3 Μαρτίου, στάλθηκε ως απάντηση στους ισχυρισμούς του Bruce Schneier, κρυπτογράφου στο επάγγελμα, στην επιτροπή, ότι οι ανησυχίες ασφαλείας της Apple για το sideloading είναι ανεδαφικές.
Συγκεκριμένα, ο Schneier στην επιστολή του ανέφερε::
Θα ήθελα να απαντήσω σε ορισμένες από τις αβάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια που διατυπώνονται σχετικά με αυτά τα νομοσχέδια εκ μέρους της Apple. Απλώς δεν είναι αλήθεια ότι η νομοθεσία αυτή (που θα αναγκάσει την Apple να επιτρέψει το sideloading) θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών.
Στην πραγματικότητα, είναι πιο δίκαιο να αναφέρουμε, ότι αυτή η νομοθεσία θέτει σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών αυτών. Οι ισχυρισμοί τους σχετικά με τους κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια είναι ψευδείς και ανειλικρινείς και υποκινούνται από το δικό τους προσωπικό συμφέρον και όχι από το δημόσιο.
Η Apple επιτίθεται στον ίδιο απαντώντας τα εξής:
Δεδομένης της γενικής εκτίμησής μας για τον κ. Schneier, αυτές οι κατηγορίες είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές. Κατά την εμπειρία μας, το έργο της παροχής κορυφαίας ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε μια σύγχρονη πλατφόρμα σαν το iOS σε μεγάλη κλίμακα είναι από τα πιο πολύπλοκα και απαιτητικά έργα.
Η επιστολή του κ. Schneier υπογραμμίζει ότι ακόμη και ταλαντούχοι επαγγελματίες, εάν δεν έχουν εργαστεί σε βασικά προβλήματα σε αυτόν τον χώρο, μπορούν να μπερδέψουν τα ζητήματα και να καταλήξουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Και συνεχίζει
Στο οικοσύστημα Android, το οποίο έχει 50 φορές περισσότερο κακόβουλο λογισμικό από το iOS, η Nokia διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνά της, ότι το γεγονός ότι οι εφαρμογές Android μπορούν να κατέβουν σχεδόν από οπουδήποτε, εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας, καθώς οι χρήστες είναι ελεύθεροι να κατεβάζουν εφαρμογές από καταστήματα εφαρμογών τρίτων, όπου πολλές από τις εφαρμογές περιέχουν trojan.
Σε πρόσφατη έρευνα της Nokia για το 2021, οι συσκευές Android αποτελούσαν το 50.31% όλων των μολυσμένων συσκευών, ακολουθούμενες από τα Windows με 23.1% και τις macOS με 9.2%.
Οι συσκευές iOS αποτελούσαν ένα τόσο μικρό ποσοστό που δεν ξεχωρίζει καν, αλλά κατατάσσεται στην κατηγορία other. Θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν θρίαμβο στην προστασία των χρηστών μας.
Όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, η Apple αναφέρεται και σε πλήθος άλλων μέτρων προστασίας του App Store, όπως τη διαδικασία rreview των εφαρμογών, τα App Tracking Transparency και Privacy Nutrition Labels, για να καταλήξει ότι κανένα από αυτά δεν θα ήταν εφικτά με τρίτα app stores.
Η always on display του iPhone 14 Pro : Εντυπωσιακή (video)
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.