Ξεσηκώθηκαν οι δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και το BBC, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη της Apple δημιούργησε και κυκλοφόρησε ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες έφτασαν σε χιλιάδες χρήστες της.

Υπεύθυνο για το θέμα είναι το Apple Intelligence, που κυκλοφόρησε στις πρώτες χώρες. Μια από τις λειτουργίες του είναι να συνοψίζει τις ειδήσεις της ημέρας. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως, κάνοντας περίληψη σε ένα άρθρο του BBC, παρουσιάζεται τον Λουίτζι Μαντζιόνε, κατηγορούμενο για φόνο ενός μεγαλοστελέχους αμερικάνικης ασφαλιστική εταιρίας, να έχει αυτοκτονήσει, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται υπό κράτηση.

Το BBC έσπευσε να καταγγείλει το περιστατικό στην Apple, ενώ οι δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν από την Apple να αποσύρει τη λειτουργεία AI, καθώς αποτελεί κίνδυνο για τα ειδησεογραφικά μέσα.

Apple ειδήσεις

Μία εβδομάδα πριν η Apple έκανε διαθέσιμη τη λειτουργία, μέσω της αναβάθμισης σε iOS 18.2. Μία από τις αγορές που το υποστηρίζουν είναι αυτή της Μεγάλης Βρετανίας. Όμως αυτό το περιστατικό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι έτοιμη για μαζική κυκλοφορία και μάλιστα μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Η τεχνολογία απέχει δραματικά από το να είναι ώριμη, ώστε να προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες. Αν αδυνατεί να καταλάβει ένα τόσο απλό κείμενο, φανταστείτε τι γίνεται στα πιο σύνθετα ζητήματα.

Όπως σχολίασε ο Βενσάντ Μπερτιέ, επικεφαλής του γραφείου Τεχνολογίας και Δημοσιογραφίας των RSF, «οι τεχνητές νοημοσύνες είναι μηχανές πιθανοτήτων, και τα γεγονότα δεν μπορεί να αποφασίζονται με το ζάρι».

apple ειδήσεις
Ο Λουίτζι Μαντζιόνε, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονία πρώτου βαθμού, ήταν το αντικείμενο ενός ψευδούς τίτλου που αποδόθηκε στο BBC News την περασμένη εβδομάδα

«Οι RSF καλούν την Apple να φερθεί υπεύθυνα και να αποσύρει αυτή τη λειτουργία. Η αυτοματοποιημένη παραγωγή ψευδών πληροφοριών που αποδίδονται σε ένα ειδησεογραφικό μέσο αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία του μέσου και κίνδυνο για το δικαίωμα του κοινού στις αξιόπιστες πληροφορίες για τρέχοντα θέματα» συνέχισε.

Όμως δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στις 21 Νοεμβρίου, τρία άρθρα του New York Times ενώθηκαν από την Apple Intelligence, που το παρουσίασε με εντελώς ψευδή και παραπλανητικό τίτλο, πως ο Νετανιάχου συνελήφθη, κάτι που φυσικά δεν ήταν αληθές.

Apple ειδήσεις

Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη της Apple, και όλων των άλλων,  εκτός από ένα εργαλείο λογοκλοπής, είναι και μια μηχανή που δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα πρέπει να βασίζουμε τις αποφάσεις μας και την ενημέρωσή μας!

Μέχρι στιγμής η Apple δεν έχει προβεί σε δηλώσεις για τις ψευδείς ειδήσεις και πιθανότατα περιμένει απλά να ξεχαστεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη διαδίδει ψευδείς ειδήσεις. Αντίστοιχα περιστατικά είχαμε και με την Google, όπως και κάθε άλλη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή. Είναι πλήρως αναξιόπιστα εργαλεία, που προωθούνται σαν κάτι τρομερά καινοτόμο, ενώ απέχουν χιλιόμετρα από το γίνουν αξιόπιστα.

Το πρόβλημα είναι πως οι εταιρίες, έχοντας στερέψει από καινοτόμες ιδέες, βαφτίζουν τα πάντα τεχνητή νοημοσύνη για λόγους marketing και η ίδια η Google έχει αφήσει την ανάπτυξη των προϊόντων της στην AI, με άσχημα αποτελέσματα. Κάπου πρέπει να μπει ένα όριο όμως, αν και δε το βλέπουμε να συμβαίνει.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.