Για πρώτη φορά ο τεχνολογικός κολοσσός συμφώνησε να πληρώσει σε κράτος (Ιταλία) τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν και το ποσό δεν είναι καθόλου μικρό. Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα και άλλες εταιρίες όπως Google και Amazon!

apple-money-

Συγκεκριμένα η Apple Italia, η θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας, βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό υπό συνεχή παρακολούθηση μετά την εικαζόμενη παράλειψη της να δηλώσει τα έσοδα κατά την χρονική περίοδο 2008 – 2013.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica η Apple χρωστούσε σε φόρους στο ιταλικό κράτος το ποσό των 880 εκατ. ευρώ! Μετά όμως από μήνες διαπραγματεύσεων το ιταλικό κράτος συμφώνησε τελικά να δεχτεί την επιταγή των 318 εκατ. ευρώ για να κλείσει η υπόθεση (το 1/3 των χρωστούμενων δηλαδή).

Η Apple κατάφερνε να φοροδιαφεύγει χάρη στην Ιρλανδία. Συγκεκριμένα, τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας είχαν εγκατασταθεί εκεί και απολάμβαναν τους χαμηλούς εταιρικούς φόρους που προσφέρει η χώρα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. (τους χαμηλότερους). Για την ακρίβεια, 12.5% Ιρλανδία και 27.5% Ιταλία.

Στη ουσία η Apple έφερνε όλα τα έσοδα που είχε από όλες τις χώρες της Ε.Ε. στην Ιρλανδία και στη συνέχεια φορολογόντουσαν σύμφωνα με τους Ιρλανδικούς νόμους, με αποτέλεσμα να χάνει λιγότερα χρήματα σε φόρους.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο Tim Cook πριν ένα μήνα δήλωσε ότι οι δηλώσεις περί μεταφοράς χρημάτων σε άλλες χώρες αντί στην Αμερική για φορολογική ελάφρυνση είναι πολιτικές ανοησίες και ότι η Apple πληρώνει κάθε φόρο (σε ποια χώρα όμως;).

Την σειρά τώρα παίρνουν σύμφωνα με δηλώσεις και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon και η Google (πιστεύεται ότι χρωστάει ένα ποσό μαμούθ το οποίο κυμαίνεται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ!)

Πηγή (1) | (2)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ