Επιδόσεις

Στο κομμάτι των επιδόσεων η συσκευή τα πηγαίνει πολύ καλά, όχι όμως όσο τα μεγαλύτερα αδερφάκια της, με το ίδιο chipset. Αυτό συμβαίνει επειδή χάρη στην πολύ μικρή μπαταρία, ο επεξεργαστής υποχρονίζεται, ώστε να κάνει οικονομία.

Για να το αναλύσουμε λίγο παραπάνω, οι πυρήνες του επεξεργαστή έχουν τον ίδιο χρονισμό με αυτούς του iPhone 11, όμως λειτουργούν λίγο διαφορετικά. Σε αντίθεση με το iPhone 11, που οι πυρήνες μπορούν να δουλέψουν όλοι μαζί παράλληλα, στο iPhone SE 2020 χωρίζει τους τους πυρήνες σε δύο σετ, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα. Έτσι για τις πολύ απαιτητικές διεργασίες χρησιμοποιεί τους δύο lightning πυρήνες, ενώ για τις λιγότερες απαιτητικές διεργασίες, χρησιμοποιεί τους 4 thunder πυρήνες. Όταν κληθεί να τρέξει την ίδια διεργασία σε multi core λειτουργία, η συχνότητα των lightning πυρήνων πέφτει, ώστε να τρέξει την διεργασία και στους 6 πυρήνες. Για αυτό και στα benchmarks που απαιτούν πολυπύρηνη επεξεργασία όπως το AnTuTu, βλέπουμε μεγάλη μείωση στα σκορ σε σχέση με το iPhone 11.

Έτσι, έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις, που όμως είναι σίγουρα καλύτερες από αυτές της μεσαίας κατηγορίας. Η συσκευή είναι ικανή να τρέξει τα πάντα χωρίς πρόβλημα, ακόμα και αν μιλάμε για παιχνίδια με πολύ σύνθετα γραφικά.

Φυσικά διαφορές βλέπουμε και από τα 3GB RAM, που είναι λιγότερα σε σχέση με τα 4GB του iPhone 11. Η μικρότερης ανάλυσης οθόνη όμως, βελτιώνει την κατάσταση σε εφαρμογές που απαιτούν επεξεργασία γραφικών, με τον αντίκτυπο στην ποιότητα της εικόνας όμως.

Η συσκευή παραμένει πολύ δυνατή ακόμα και για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπως η επεξεργασία ήχου και εικόνας και σίγουρα δεν έχει ανταγωνισμό στις επιδόσεις, από συσκευές με τα ίδια χρήματα.

Αυτονομία

Και πάνω που η Apple έφτιαξε την αυτονομία των συσκευών της, επιστρέφει με μια συσκευή σαν το iPhone SE 2020, για να μας θυμίσει τις εποχές που η συσκευή ήθελε τουλάχιστον μία έξτρα φόρτιση μέσα στην μέρα. Οι 1821mAh της μπαταρίας είναι τραγικά μικρή χωρητικότητα, που περιορίζει πολύ τον χρήστη.

Συγκεκριμένα είδαμε μέχρι και 4 ώρες οθόνη με μία φόρτιση και αυτό με αρκετά μετριασμένη χρήση, όπως λίγο social media και λίγο YouTube. Οπότε σίγουρα θα χρειαστείτε και κάποιο powerbank για παν ενδεχόμενο…

Συμπεράσματα

Η μεσαία κατηγορία έχει ανέβει δραματικά και πλέον έχει προτάσεις σε αυτά τα χρήματα που μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν το iPhone SE 2020 σε εμπειρία χρήσης. Η συσκευή αντιτάσσει τον A13 Bionic που όμως δεν λειτουργεί όπως στα μεγάλα του αδέρφια, καθώς η αυτονομία θα ήταν ακόμα χειρότερη. Παρ΄όλα αυτά παραμένει πολύ δυνατό chip που βρίσκεται πάνω από την μεσαία κατηγορία.

Αν όμως βάλουμε στην εξίσωση την πολύ μικρή οθόνη με μέτρια απόδοση, την μέτρια κάμερα και την πολύ κακή αυτονομία, τότε θα έχουμε μια συσκευή που δυσκολευόμαστε να προτείνουμε, όταν με τα μισά χρήματα μπορούμε να βρούμε προτάσεις από Xiaomi και realme που παρέχουν καλύτερη εμπειρία στο σύνολο, με μεγαλύτερη οθόνη, πολύ καλύτερη αυτονομία και μια κάμερα που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην παράγει τόσο καλές φωτογραφίες, όμως είναι πιο ευκίνητες σε περισσότερα σενάρια, χάρη στους πολλαπλούς φακούς τους.

Αν πάλι θέλετε να μείνετε στο iOS, έχοντας ήδη μια συσκευή από το iPhone 8 και πίσω, τότε ίσως είναι καλή επιλογή, για να μείνετε στο οικοσύστημα, χωρίς να δώσετε πολλά χρήματα. Αν όμως θεωρείτε πως μπορείτε να αλλάξετε πλατφόρμα, θα βρείτε πολλές επιλογές στα 500-700 ευρώ, που θα είναι σαφώς καλύτερες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.