xperia z1 compact vs iphone 5s

Στην κατηγορία με high end συσκευές με μικρότερη οθόνη το iPhone 5S μέχρι τώρα κυριαρχούσε, αφού έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Αυτές τις ημέρες εμφανίστηκε στην αγορά το Sony Xperia Z1 Compact, με σκοπό να κοντράρει το iPhone.  Το Z1 compact το είδαμε πριν λίγες ημέρες αναλυτικά και πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Μπορεί να εκθρονίσει το iPhone σε αυτή την κατηγορία; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα ετοιμάσαμε ένα συγκριτικό στις δύο συσκευές! Πάμε να το δούμε.

Εμφάνιση

Και οι δύο συσκευές είναι ποιοτικές κατασκευαστικά αφού οι εταιρίες έχουν χρησιμοποιήσει γυαλί και αλουμίνιο. Το Xperia Z1 Compact είναι ελαφρώς πιο μεγάλο και πιο παχύ, λόγω της μεγαλύτερης οθόνης και της μεγαλύτερης κάμερας και μπαταρίας. Οι διαφορές είναι αρκετά μικρές όμως. Στο κράτημα βρήκαμε το Xperia Z1 Compact ανώτερο, καθώς κολλάει καλύτερα στο χέρι λόγω των στρογγυλευμένων γωνιών του, σε αντίθεση με τις σκληρές γωνίες του iPhone 5S που είναι αισθητές στο χέρι. Όπως και να έχει και οι 2 συσκευές είναι πάρα πολύ όμορφες και είναι πραγματικά θέμα προσωπικού γούστου σχετικά με το ποια θα επικρατήσει. Οπότε εμείς από θέμα εμφάνισης θα πούμε πως είναι ισοπαλία.

Οθόνη

Στο θέμα των οθονών έχουμε την ίδια τεχνολογία (IPS LCD) αλλά διαφορετικές οθόνες. Το Xperia Z1 Compact έχει οθόνη 4.3 ίντσες με ανάλυση 720p πράγμα που σημαίνει 341ppi. Από την άλλη το iPhone 5S έχει 4 ίντσες οθόνη με ανάλυση 1136×640 που σημαίνει 326ppi. Η ανάλυση σε συνδυασμό με το μέγεθος της οθόνης, φέρνει την νίκη στο Xperia Z1 που μπορεί να μην έχει την φωτεινότητα του iPhone 5S αλλά σίγουρα η θέαση βίντεο, φωτογραφιών και το browsing είναι πιο απολαυστικά στην οθόνη του.

vlcsnap-2014-02-10-14h20m37s68

Ήχος

Σε αυτό τον τομέα η Apple διέπρεψε. Ο ήχος του iPhone 5S είναι φοβερός και πολύ ποιοτικός. Το Xperia Z1 Compact από την άλλη έχει καλό ήχο αλλά όταν το βάλεις δίπλα στο iPhone 5S δίνει την αίσθηση πως δεν αξίζει μία. Βάζοντας ακουστικά βέβαια η διαφορά ελαχιστοποιείται, αλλά όταν ακούμε τις συσκευές από το ηχείο, το iPhone είναι πολύ ανώτερο. Νίκη για το iPhone λοιπόν.

Κάμερα

Σε αυτό τον τομέα το Xperia Z1 Compact προσφέρει κάμερα 20.7ΜΡ ενώ οι ρυθμίσεις και οι επιλογές που προσφέρει η εφαρμογή της κάμερας είναι πάρα πολλές. Από την άλλη το iPhone 5S προσφέρει 8ΜΡ κάμερα με την εφαρμογή να δίνει μόνο βασικό έλεγχο πάνω στην λήψη. Το άλλο που παρατηρήσαμε είναι οι φωτογραφίες του iPhone είναι λίγο υπερκορεσμένες με αποτέλεσμα το Xperia Z1 Compact να παράγει πιο ρεαλιστικά χρώματα στις φωτογραφίες. Όπως καταλαβαίνετε η νίκη στον τομέα της κάμερας πάει στο Xperia Z1 Compact για τις λειτουργιές και τις ρυθμίσεις που διαθέτει αλλά και για τα 13MP παραπάνω του αισθητήρα του.

 Δείγματα Sony Xperia Z1 Compact

[zoom_pan id=’35200′ /]

Δείγματα Apple iPhone 5S

[zoom_pan id=’35205′ /]

 

Επιδόσεις

Από την ώρα που κυκλοφόρησε το iPhone 5S ακούμε πως η συσκευή είναι στην κορυφή των επιδόσεων και πως η GPU του είναι η ισχυρότερη όλων. Φυσικά τρέξαμε τα απαραίτητα benchmarks για να δούμε αν κάτι τέτοιο ισχύει. Το αποτέλεσμα διέψευσε τις εικασίες πως το iPhone 5S είναι ο βασιλιάς των 3D. Αρχικά τρέξαμε ένα 3D Mark και εκεί το Xperia Z1 Compact διέλυσε το iPhone 5S. Το Z1 Compact κατάφερε να κάνει maxed out το Ice Storm και το Ice Storm Extreme, ενώ στ Ice Storm Unlimited σκόραρε 19289 πόντους. Από την άλλη το iPhone 5S έκανε Maxed Out το Ice Storm ενώ στο Ice Storm Extreme σκόραρε 10387 πόντους. Τέλος στο Ice Storm Unlimited σκόραρε 14610 πόντους. Η διαφορά στα σκορ είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και δείχνει την υπεροχή του Xperia Z1 Compact. Να αναφέρουμε κάπου εδώ πως η FurureMark που βγάζει το βγάζει το 3DMark είναι η πιο αξιόπιστη εταιρία στον κλάδο τον Benchmarks καθώς οι εφαρμογές της χρησιμοποιούνται και στα πρωταθλήματα Overclocking σε υπολογιστές, ενώ πρόσφατα μας έδειξε πως δεν μασάει από cheating αφαιρώντας συσκευές που έκλεβαν από την βάση της.

Αμέσως μετά δοκιμάσαμε το BrowserMark X στις συσκευές. Το Xperia Z1 Compact σκόραρε 32.011 πόντους ενώ το iPhone 5S 20544 πόντους, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα του 3DMark.

Στο Linpack που είναι benchmark για τον επεξεργαστή το Xperia Z1 Compact έφτασε τα 1028MFLOPS (1060 στο βίντεο review), ενώ το iPhone μετρήθηκε στα 979MFLOPS. Στο linpack θα το κρίνουμε σαν ισοπαλία καθώς η διαφορά τους είναι αμελητέα.

Τέλος τρέξαμε και ένα Geekbench 3 στο οποίο το Xperia Z1 σκόραρε 933 πόντους στο Single Core και 2884 πόντους στο Multicore, ενώ το iPhone σκόραρε 1406 πόντους στο single core και 2544 στο multicore. Την νίκη την δίνουμε στο Z1 καθώς εκεί που θα χρειαστεί παραπάνω επεξεργαστική ισχύ θα δώσει όλους τους πυρήνες με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το iPhone.

Στο θέμα του UI και οι δύο συσκευές πετάνε χωρίς κανένα απολύτως κόλλημα.  Οπότε στο σύνολο των επιδόσεων το Xperia Z1 Compact στέφεται ο βασιλιάς των επιδόσεων στις μικρότερες οθόνες.

Συνδεσιμότητα

Άλλος ένας τομέας που το Xperia Z1 Compact διαπρέπει είναι αυτός της συνδεσιμότητας. Η σφιχτή πολιτική της Apple που θέλει το iTunes σαν προαπαιτούμενο για να περαστούν αρχεία στην συσκευή το κάνει να χάσει την μάχη της λειτουργικότητας. Φανταστείτε πως είστε στη σχολή ή στο γραφείο και να θέλετε να πάρετε τα αρχεία σας για να συνεχίσετε την δουλειά σας on the Go ή απλά για να το χρησιμοποιήσετε σαν USB δίσκο. Με το Android μπορείτε να το κάνετε άνετα, όχι όμως με το iPhone. Το ίδιο ισχύει και με την συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές, και πριν βιαστείτε να πείτε πως αν έχεις συσκευές τις Apple μπορείτε να το κάνετε, να σας υπενθυμίσω πως μιλάμε για επαγγελματικό χώρο, όπου τα προϊόντα της Apple δεν έχουν τόσο πέραση. Δεν νομίζω να έχετε δει Apple μηχανήματα σε σχολές και γραφεία! Ένα Smartphone πρέπει να έχει συνδεσιμότητα με τα πάντα και σε αυτό η Apple υστερεί, αφού δεν χρησιμοιείται σαν USB Drive, δεν έχει Bluetooth, Wi-Fi Direct ή ακόμα και DLNA. Οπότε… Xperia Z1 Compact Wins!

Αυτονομία

Το iPhone 5S δεν τα πάει τόσο καλά στο θέμα αυτονομίας και αυτό γνωστό, από την άλλη το Xperia Z1 Compact κατάφερε να βγάλει σχεδόν την διπλάσια αυτονομία σε σχέση με το iPhone 5S. Με διπλάσιο χρόνο σε standby και περίπου 80% παραπάνω διάρκεια στις κλήσεις, το Xperia Z1 Compact κερδίζει και σε αυτή την κατηγορία.

 

Συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Το Sony Xperia Z1 Compact έχει ανώτερες επιδόσεις, μεγαλύτερη οθόνη με μεγαλύτερη ανάλυση και πυκνότητα σε pixels, ανώτερη κάμερα από θέμα ρυθμίσεων και αισθητήρα ενώ στη συνδεσιμότητα δεν υπάρχει σύγκριση. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η αδιαβροχοποίηση για να μην έχετε το μυαλό σας στο αν θα βραχεί η συσκευή σας!

Από την άλλη το iPhone 5S διέλυσε το Xperia Z1 Compact στον τομέα του ήχου παράγοντας πιο γεμάτο ήχο, με μεγαλύτερη ένταση και πολύ καλύτερα μπάσα!

Στα δικά μας τα μάτια το Xperia Z1 Compact είναι ο νικητής στην αναμέτρηση με διαφορά. Εσείς τι πιστεύετε;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αδεκαστος και αναλυτικος, μπραβο! Απλα ξεχασες για το Z1 compact να αναφερεις οτι ειναι αδιαβροχο και κατα της σκονης.

 2. παρα πολυ καλο VS !!!!! συγχαρητηρια!!

  λοιπον για να πουμε τα πραγματα με το ονομα τους πιο συμπυκνωμενα!
  το SONY Z1 COMPACT ειναι η ΜΟΝΗ σοβαρη επιλογη που εχει καποιος στις 4-4,5 ιντσες για τους εξης λογους:

  – εχει τον καλυτερο επεξεργαστη της αγορας αυτη τη στιγμη .τα 1,7mhz του iphone ειναι ελαχιστα μπροστα στα 2,2 του θηριωδη snapdragon που εχει το z1 και αν υπηρχε δυνατοτητα και το iphone να τρεχει android κατα τα bench ,τοτε η διαφορα θα ηταν τραγικα μεγαλυτερη υπερ του sony !

  – το sony εχει ισως την καλυτερη καμερα σε κινητο με μονους αντιπαλους το 1020 και το samsung s4 zoom.
  το iphone και η καμερα του εχει χαμηλη αναλυση και καθολου λεπτομερεια στις φωτογραφιες, το μενου της ειναι φτωχο και το βιντεο δεν εχει sharpness στις ληψεις του.

  – το sony εχει μια πολυ καλη οθονη που συμβαινει να ειναι και αδιαβροχη!!!

  – το sony παρεχει μια συντριπτικα καλυτερη αυτονομια σε σχεση με το iphone !

  και τελος κατι που ειναι παρα πολυ σημαντικο ειναι οτι οσο μεγεθος εχει το sony των 4,3 ιντσων ,το ιδιο περιπου εχει και το iphone τω μολις 4 ιντσων!!!! επιβεβαιωνοντας κατ’αυτο το τροπο οτι τα iphone ειναι οι απολυτες συσκευες των bezel και του φτωχου, μη αποδοτικου engineering ..

  και δεν ειπα καθολου για το ποσο ανωτερο ειναι το android 4.4 kitkat σε σχεση με το ios και το οτι το z1 εχει πολυ καλυτερη τιμη απο το iphone 5s!!!!!

 3. Για την κάμερα καλύτερο από τα προσωπικά σχόλια είναι οι αναλύσεις όπως dxomark/mobile and connet.dpreview.com . Εκεί η ιστορία δεν μετριέται σε mpixels, ούτε σε “ευκολα” μενου. Τώρα για την οθόνη τι να πω: ακόμα περιμένω το Android smartphone που σε μέρα με ήλιο δε θα χρειαστεί να βγάλω τα γυαλιά ηλίου για να δω τι υπάρχει στην οθόνη. Και για του λόγου το αληθές 4 vs 4.3 καλύτερη εμπειρία web browsing;;;;; 341 vs 326 διαφορά την κατάλαβες;;;;; Και μιλάμε για αξιοπιστία χρωμάτων στο Bravia Engine που ο λόγος ύπαρξης του είναι για να τα τροποποιεί;;;;;;

  Όπως και να έχει, κάτοχος Z1 Compact είμαι … αλλά μη τα παραλέμε
  Κρίμα που δεν πήρα το 5S, λόγω αυτονομίας

  • Όχι δεν καταλαβαίνεις διαφορά στα ppi αλλά καταλαβαίνεις στο browsing και στο βίντεο. Για την κάμερα σαφώς ανώτερη του Z1 ασχετα από MP. Αυτονομία το ίδιο, και φυσικά μιλήσαμε για λειτουργικότητα, στην οποία το Android πλέον είναι πολύ πιο μπροστά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.