To iOS 10 ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα στο WWDC, με την Apple να μας παρουσιάζει το νέο λειτουργικό της για το iPhone και τα iPads. Σύμφωνα με την εταιρία το iOS 10 θα φέρει της μεγαλύτερες αλλαγές που έχουμε δει μέχρι σήμερα στο iOS, όμως αυτό το λέει σε κάθε παρουσίαση iOS, οπότε μην το πάρουμε και της μετρητής.

iOS 10

To iOS 10 φέρνει διάφορες αλλαγές, που οι λάτρεις του λειτουργικού πιθανότατα θα αγαπήσουν. Αρχικά η πλατφόρμα της Apple ενισχύει την εμπειρία χρήσης με χαρακτηριστικά όπως την ενισχυμένη οθόνη κλειδώματος. Η νέα λειτουργία επιτρέπει ανοίγετε την οθόνη της συσκευής σας με το που το σηκώνεται, αντί να κάνετε χρήση του Touch ID. Μόλις σηκώσετε την συσκευή σας θα βλέπετε αναλυτικά τις ειδοποιήσεις σας από την lock screen. Μιας και λέμε για ταχύτητα από την Lock Screen, το νέο iOS θα σας επιτρέπει να μπείτε ταχύτερα στην κάμερα από την lock screen, απλά κάνοντας Swype προς τα δεξιά, όπως ακριβώς είχαμε δει και στο Android 4.3. Στην επίδειξη της λειτουργίας, φάνηκε πως η εκκίνηση της κάμερας ήταν ιδιαίτερα γρήγορη.

iOS-10-screenshots

Η lock screen έχει πλέον νέο σχεδιασμό με νέες ειδοποιήσεις, γρήγορη αλληλεπίδραση με εφαρμογές και εκτεταμένη χρήση του 3D Touch για να γίνουν όλα αυτά. Η lock screen φαίνεται πως ακολουθεί τον δρόμο που έχει πάρει το Android!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το Universal Clipboard, αρκεί να έχετε συσκευή που τρέχει MacOS ή αλλη iOS συσκευή. Οι συσκευές φαίνεται πως θα μοιράζονται το ίδιο clipboard μέσω Cloud, επιτρέποντάς στον χρήστη να κάνει Copy περιεχόμενο στο MacBook του και να κάνει επικόλληση στο iPhone του.

iOS-10-screenshots (2)

Αλλαγές έχουμε και στην home screen, με εκτεταμένη χρήση του 3D Touch, που πλέον θα σας επιτρέπει να κάνετε χρήση Widgets για να μην χρειάζεται να ανοίξετε εφαρμογές για να λάβετε ενημερώσεις, όπως τα σκορ για τα αθλητικά παιχνίδια που θέλετε να δείτε.

apple-wwdc-20160613-1939.0

Η Apple φαίνεται πως ανοίγει την Siri για τους developers και πλέον θα μπορείτε να της ζητήσετε να στείλει μηνύματα μέσω διαφορετικών εφαρμογών, από τρίτους, όπως το Whatsapp και το WeChat. Η συνεργασία επεκτείνεται σε διάφορες άλλες εφαρμογές όπως το Uber, το Runkeeper, το Skype και άλλα. Εκτός από τα παραπάνω, η Siri γίνεται πιο έξυπνη, αφού πλέον κάνει προτάσεις με βάση την θέση μας, την διαθεσιμότητα και της πληροφορίες των καταστημάτων. Έτσι η Siri αποκτά τεχνητή νοημοσύνη και έχει αρχίσει να μαθαίνει όλο και περισσότερα με την χρήση, όπως ακριβώς και το Google Now!

iOS-10-screenshots (1)

Μια μεγάλη αναβάθμιση είναι και αυτή των Photos, που πλέον αναλύει τις φωτογραφίες και τις κατατάσσει ανάλογα με το περιεχόμενό τους, την ημερομηνία και την τοποθεσία τους, όπως έχουμε δει και στο Google Photos. Η βασική διαφορά είναι πως η όλη διαδικασία γίνεται στην συσκευή και δεν χρειάζεται να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στο Cloud για αυτό το σκοπό. Επίσης έχουμε και μια εφαρμογή όπως το HTC Zoe, που μετατρέπει τις φωτογραφίες μας σε βίντεο με μουσική, ώστε να αναβιώσουμε την εμπειρία. Η λειτουργία ονομάζεται Memories και γίνεται με βάση τα άτομα που είναι στην φώτο, την ημερομηνία και την τοποθεσία.

Αναβάθμιση έχουμε και στους Apple Maps που σύμφωνα με την Apple, πλέον μπορούν να προβλέψουν περισσότερα πράγματα. Θα προτείνουν εστιατόρια γύρω μας και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Το γραφικό περιβάλλον έχει γίνει πιο καθαρό και πλέον θα έχει πληροφορίες για την κίνηση και προτείνουν εναλλακτικό δρόμο. Όλα αυτά είναι μέρος του Apple CarPlay και φυσικά έχουμε βελτιωμένη turn-by-turn πλοήγηση. Οι χάρτες ανοίγουν για τους developers και μπορούν πλέον να τους χρησιμοποιήσουν στις εφαρμογές τους.

apple music

Αλλαγές έχουμε και στο Apple Music, που σύμφωνα με την Apple έχει σχεδιαστεί από την αρχή, αφού η εταιρία κατάλαβε πως το παλιό UI ήταν κάπως ξεπερασμένο και πολύπλοκο. Τα tabs στο κάτω μέρος όμως έχουν μείνει τα ίδια, οπότε έχουμε Library, For You, Browse, Radio, Search. Πλέον όμως έχουμε υποστήριξη σε στοίχους.

iOS 10 (7)

Αντίστοιχες αλλαγές με το Apple Music, έχουμε και στο Apple News, με νέο σχεδιασμό, που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το Music, κάτι που δηλώνει πως η Apple επιθυμεί την ομοιομορφία στις εφαρμογές της. Η εφαρμογή πλέον υποστηρίζει ειδοποιήσεις για breaking news και για συνδρομές. Φυσικά θα υπάρχει κάποια τιμή για να γίνετε συνδρομητές σε κάποιο μέσο.

iOS 10 (8)

Μια από τις εντυπωσιακές προσθήκες είναι το Apple Home που θα μας επιτρέπει να ελέγχουμε διάφορες συσκευές στο σπίτι μας από το τηλέφωνό μας. Φυσικά τα αξεσουάρ στο σπίτι πρέπει να είναι συμβατά και αυτό γνωρίζουμε τι σημαίνει. Τα πάντα γίνονται μέσω του HomeKit και ελέγχονται από το Swipe-up Control Center της συσκευής, οπότε μπορεί να είναι προσβάσιμο ακόμα και από την lock screen.

iOS 10 (10)

Αλλαγή έχουμε και στα Messages, που ακολουθούν τον δρόμο του Google Allo, επιτρέποντας στον χρήστη να χρησιμοποιήσει emoticons, να τονίσει λέξεις και να προσθέσει φωτογραφίες και βίντεο. Όπως ακριβώς και με το Allo, τα messages μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος του κειμένου μας για να δώσουμε έμφαση, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα εφέ. Το Apple Music συνεργάζεται με τα Messages, κάτι που μας επιτρέπει να ακούμε μουσική μαζί με τους συνομιλητές μας. Και τα Messages είναι ανοιχτά πλέον για τους developers για να τα χρησιμοποιούν στις εφαρμογές τους.

Πολύ δυνατή αλλαγή έχουμε και στην Phone app που πλέον όταν κάποιος μας αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή, θα τον μετατρέπει σε κείμενο, ώστε να το διαβάζουμε, αν δεν μπορούμε να το ακούσουμε εκείνη τη στιγμή. Επίσης η εφαρμογή θα μας ενημερώνει όταν ένα άγνωστο νούμερο μας καλεί, αν είναι πιθανός spammer ή κανονικός χρήστης.

Γενικά η Apple με το iOS 10 φαίνεται να ακολουθεί όλο και περισσότερο το Android, αντί να πρωτοτυπεί, όπως μας είχε συνηθίσει το παρελθόν. Όπως και να έχει οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και προσθέτουν στο λειτουργικό πολλές λειτουργίες που μέχρι σήμερα έλειπαν.

iOS 10 (2)

Το νέο λειτουργικό θα κυκλοφορήσει μαζί με το iPhone 7, τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.