Σε απάντηση στο προτεινόμενο Digital Markets Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να επιβάλει τo sideloading εφαρμογών στο iPhone στην Ευρώπη, η Apple έδωσε στη δημοσιότητα ένα λεπτομερές έγγραφο που υπογραμμίζει τους κινδύνους ασφάλειας που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια. Το sideloading αναφέρεται στην εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του App Store, όπως από έναν ιστότοπο ή ένα κατάστημα εφαρμογών τρίτων μερών

Το έγγραφο της Apple, με τίτλο Building a Trusted Ecosystem for Millions of Apps, αναφέρει ότι “το κακόβουλο λογισμικό για smartphones και οι επακόλουθες απειλές για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα είναι όλο και πιο συνηθισμένες σε πλατφόρμες που επιτρέπουν το sideloading”. Για παράδειγμα, η Apple επικαλείται τις εκθέσεις Threat Intelligence Reports της Nokia για το 2019 και το 2020, σύμφωνα με τις οποίες οι συσκευές Android έχουν σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 15 έως 47 φορές περισσότερες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό σε σχέση με τα iPhone.

Τα Android smartphone είναι οι πιο συνηθισμένοι στόχοι κακόβουλου λογισμικού και πρόσφατα είχαν μεταξύ 15 και 47 φορές περισσότερες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό από ότι το iPhone. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 98% του κακόβουλου λογισμικού για smartphones στοχεύει σε συσκευές Android και είναι κάτι το οποίο συνδέεται στενά με το sideloading: Το 2018, για παράδειγμα, οι συσκευές Android που εγκαθιστούσαν εφαρμογές εκτός του Google Play, του επίσημου καταστήματος του Android, είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από δυνητικά επιβλαβείς εφαρμογές σε σχέση με εκείνες που δεν το έκαναν.

Από την άλλη πλευρά, η Apple υποστήριξε ότι το κακόβουλο λογισμικό στο iOS είναι σπάνιο και δήλωσε ότι πολλές από τις επιθέσεις στην πλατφόρμα της είναι “στοχευμένες επιθέσεις, που συχνά πραγματοποιούνται από εθνικά κράτη”. Η εταιρεία, παράλληλα, πρόσθεσε ότι “οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι το iOS είναι ασφαλέστερο σε σύγκριση με το Android και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Apple δεν υποστηρίζει το sideloading”.

Η Microsoft προτείνει: Tamper Protection: Ενεργοποίησε άμεσα αυτό το χαρακτηριστικό στα Windows 10 /Windows 11

Η εταιρεία, μάλιστα, αναφέρει, ότι αν αναγκαστεί να επιτρέψει το sideloading, οι χρήστες κινδυνεύουν από περισσότερες κακόβουλες εφαρμογές και θα είχαν λιγότερο έλεγχο των εφαρμογών τους και το τι αυτές κάνουν, όταν τις κατεβάσουν στις συσκευές τους. Η Apple πρόσθεσε ότι ορισμένες προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για το sideloading θα επέβαλαν επίσης την κατάργηση των προστατευτικών μέτρων κατά της πρόσβασης τρίτων σε proprietary στοιχεία υλικού, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΠΗΓΗmacrumors
Προηγούμενο άρθροΑυτό είναι το Pixel 6 και έχει απίστευτα μεγάλο camera bump
Επόμενο άρθροΤο OnePlus 9RT είναι εδώ με Snapdragon 888, 120Hz E4 AMOLED, και τιμή ΣΟΚ
Βαλάντης Κουμπούρας
Editor in Chief @ techmaniacs.gr με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνει, ο οποίος απασχολείται με θέματα που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, με people-first content. Γνωρίζει τα πάντα από τεχνολογία και έχει μεγάλη εμπειρία στις συγκρίσεις των πακέτων καρτοκινητής, όσον αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Μελετά ενδελεχώς ανακοινώσεις νέων τραπεζικών προιόντων και ενημερώνει τους αναγνώστες του για θέματα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Αγαπά να κατευθύνει τους αναγνώστες του σε σωστά πακέτα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα και τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Στον ελεύθερό του χρόνο, μελετά πακέτα καρτοκινητής, ή όρους συμβολαίων ηλεκτρικού ρεύματος, ή προσπαθεί να βρει μια νέα ενδιαφέρουσα υπηρεσία να την παρουσιάσει στο κοινό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.