Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, η NASA πέτυχε κάτι πρωτοποριακό: η αποστολή DART προσέκρουσε με επιτυχία στον μικρό δορυφόρο Dimorphos, που περιφέρεται γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Didymos.

Αυτό το γεγονός, πέρα από την ιστορική του σημασία, επιβεβαίωσε ότι η στρατηγική της πρόσκρουσης με κίνηση μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την εκτροπή αστεροειδών που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη.

Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό δεν έμεινε χωρίς συνέπειες. Εκτός από την επιτυχή εκτροπή, η πρόσκρουση δημιούργησε και μια σημαντική ποσότητα θραυσμάτων που ενδέχεται να φτάσουν στη Γη και σε άλλους πλανήτες, όπως ο Άρης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από διεθνή ομάδα επιστημόνων, αυτά τα θραύσματα, αποτέλεσμα της πρόσκρουσης της DART, θα μπορούσαν να φτάσουν στον Άρη και στο σύστημα Γης-Σελήνης μέσα σε δέκα χρόνια.

Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Dr. Eloy Peña-Asensio, χρησιμοποίησαν δεδομένα από την LICIACube και υπερυπολογιστές της NASA για να προσομοιώσουν την πορεία των θραυσμάτων.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι τα πιο γρήγορα από αυτά τα θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη σε επτά χρόνια, αν και είναι πολύ μικρά για να δημιουργήσουν ορατούς μετεωρίτες.

Η NASA ρίχνει ογκόλιθους στον Άρη με την αποστολή DART, κατά λάθος…

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των θραυσμάτων, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούμε να εντοπίσουμε τα “Dimorphids”, μια νέα ανθρωπογενή βροχή μετεωριτών.

Αν όντως αυτά τα θραύσματα φτάσουν στη Γη, δεν θα αποτελέσουν απειλή, καθώς θα καούν στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας όμορφα φωτεινά ίχνη στον ουρανό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.