Ένα μυστηριώδες ραδιοσήμα από το βαθύ διάστημα κρύβει μυστικά για τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος για πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες μόλις άρχισαν να ξεκλειδώνουν τα κρυμμένα μηνύματά του.
Στην απέραντη έκταση του σύμπαντος, κρύβεται ένα μυστήριο σχετικά με τα πρώτα αστέρια, τα τεράστια, φωτεινά ουράνια σώματα που φώτισαν το σύμπαν στα πρώτα του στάδια. Αυτά τα αστέρια, γνωστά ως Population III stars, βρίσκονται τόσο μακριά από την εμβέλεια της σύγχρονης αστρονομίας που οι ιδιότητές τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Σήμερα μια νέα μέθοδος τα φέρνει στο προσκήνιο, χρησιμοποιώντας αμυδρά σήματα που εκπεμπόντουσαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Η σημαντική ανακάλυψη έγκειται σε ένα αμυδρό, σχεδόν μη ανιχνεύσιμο ραδιοσήμα που έχει επιμείνει στο πέρασμα του χρόνου, το 21-centimeter signal. Αυτό το σήμα, που εκπέμπεται από άτομα υδρογόνου λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, αποτελεί βασικό δείκτη από μια εποχή γνωστή ως Κοσμική Αυγή – τη στιγμή που τα πρώτα αστέρια άρχισαν να σχηματίζονται και να φωτίζουν το σύμπαν. Το σήμα των 21 εκατοστών είναι ιδιαίτερα πολύτιμο επειδή, σε αντίθεση με το ορατό φως ή τις ακτίνες Χ, μπορεί να παρέχει άμεσες πληροφορίες για τις μάζες , τις συμπεριφορές και την κατανομή των πρώτων αστεριών.
Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Anastasia Fialkov στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έχει διερευνήσει μια κρίσιμη πτυχή αυτού του σήματος. Η εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy, καταδεικνύει ότι αυτό το αρχαίο ραδιοσήμα είναι ευαίσθητο στις ιδιότητες των πρώτων αστεριών. Πιο συγκεκριμένα η έρευνά τους υποδηλώνει ότι το σήμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση των μαζών των πρώτων αστεριών του σύμπαντος, των οποίων το φως δεν μπορούμε ποτέ να παρατηρήσουμε άμεσα.
Αυτή η γνώση είναι σημαντική επειδή ανοίγει νέες προοπτικές στην κατανόηση του πρώιμου σύμπαντος , το οποίο αποτελούνταν κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Καθώς σχηματίζονταν τα αστέρια, η ακτινοβολία τους επηρέαζε το περιβάλλον αέριο, αλλάζοντας σταδιακά τη σύνθεση του σύμπαντος. Μελετώντας πώς το σήμα των 21 εκατοστών έχει αλλοιωθεί από αυτά τα αστέρια, οι αστρονόμοι μπορούν να αρχίσουν να καταγράφουν τον μετασχηματισμό από μια σκοτεινή, ομοιόμορφη μάζα στο πολύπλοκο και ποικιλόμορφο σύμπαν που παρατηρούμε σήμερα.
Επίδομα 250 ευρώ χωρίς αίτηση σε άτομα με αναπηρία – Όλοι οι δικαιούχοι
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της έρευνας είναι η διερεύνηση του πώς τα δυαδικά συστήματα ακτίνων Χ – ζεύγη αστεριών όπου το ένα είναι ένα καταρρέον αντικείμενο όπως μια μαύρη τρύπα – επηρεάζουν το σήμα των 21 εκατοστών. Αυτά τα δυαδικά συστήματα πιστεύεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πρώιμο σύμπαν, ιδιαίτερα εκπέμποντας ακτινοβολία υψηλής ενέργειας που επηρεάζει το περιβάλλον αέριο και μεταβάλλει το σήμα των 21 εκατοστών. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα μοντέλο που ενσωματώνει τις επιδράσεις των δυαδικών συστημάτων ακτίνων Χ, δείχνοντας ότι προηγούμενες μελέτες μπορεί να έχουν υποτιμήσει την επιρροή τους.
Η εργασία δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.