Οι κεραυνοί, έχουν θεωρηθεί ότι διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση στοιχείων όπως ο φώσφορος, καθιστώντας τα διαθέσιμα στη ζωή που μόλις ξεκινούσε στον πλανήτη μας. Οι επιστήμονες πλέον, έχουν πειστικές γεωλογικές αποδείξεις ότι οι κεραυνοί που σχετίζονται με ηφαιστειακά γεγονότα μπορεί επίσης να έπαιζαν ρόλο στη δέσμευση του αζώτου, καθιστώντας το επίσης διαθέσιμο για βιολογικές διεργασίες.

Για πρώτη φορά, ανακαλύφθηκαν σημαντικές ποσότητες νιτρικών αλάτων σε ηφαιστειακές αποθέσεις από πολύ μεγάλες εκρήξεις, επισημαίνει η Adeline Aroskay του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Με κάποιο τρόπο, όταν η Γη σαν πλανήτης έκανε τα πρώτα της βήματα, οι διεργασίες σε αυτή, μετέτρεψαν ένα μείγμα συστατικών σε αυτό που χρειαζόταν για να ξεκινήσει η ζωή. Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται η ζωή είναι το άζωτο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη δημιουργία πρωτεϊνών , αμινοξέων και νουκλεϊκών οξέων.

Hacker αποκαλύπτει τα 5 λάθη που όλοι κάνουμε με τις συσκευές μας!

Ο πλανήτης μας έχει άφθονο άζωτο, περίπου το 78% της ατμόσφαιρας αποτελείται από αυτό το υλικό. Αλλά η βιολογία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό στην ατμοσφαιρική του μορφή. Χρειαζόταν δηλαδή μια βιολογική διαδικασία για να ξεκινήσει η δέσμευση του αζώτου. Και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο ηλεκτρισμός του κεραυνού. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις μπορούν να δεσμεύσουν το άζωτο, όπως διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 1784.

Οι κεραυνοί είναι συχνοί κατά διάρκεια των ηφαιστειακών εκρήξεων, που προκαλούνται από τα τεράστια σύννεφα τέφρας, διαδραματίζοντας τον δικό τους ρόλο στην ενεργοποίηση του κύκλου του αζώτου.

Η Aroskay και η ομάδα της βρήκαν αυτές τις αποδείξεις, με τη μορφή νιτρικών αλάτων ενσωματωμένων σε αρχαίες ηφαιστειακές αποθέσεις. Συνέλεξαν δείγματα από μια σειρά ηφαιστειακών αποθέσεων από εκρήξεις στην Τουρκία και το Περού, οι οποίες έλαβαν χώρα μεταξύ 1,6 και 20 εκατομμυρίων ετών πριν, και έψαξαν ειδικά για νιτρικά άλατα, τα οποία είναι το τελικό προϊόν της οξείδωσης του αζώτου.

Βρήκαν σημαντικές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων σε όλες τις αποθέσεις από τις οποίες πήραν δείγματα, με χαρακτηριστικά που έδειχναν ότι το μεγαλύτερο μέρος τους σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σταματήστε πια με τις ανοησίες! Δεν υπάρχει Θεός όλα αυτά είναι βλακείες και παραμύθια για αμόρφωτους και ανόητους. Α και κάτι ακόμα, όταν αρρωστήσεις μην πας σε νοσοκομείο, τράβα σε καμιά εκκλησία να σε κάνει καλά ο Θεός σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.