Στον κόσμο των μικροσκοπικών σωματιδίων, όπως τα νετρώνια, οι καθημερινοί κανόνες της φυσικής καταρρέουν. Για να το κατανοήσουν αυτό, οι φυσικοί δημιούργησαν ένα νέο πλαίσιο βασισμένο στην κβαντική θεωρία. Αυτή περιγράφει φαινόμενα όπως η εμπλοκή και η υπέρθεση, αλλά η κλασική μας αντίληψη για τη σταθερότητα των αντικειμένων είναι δύσκολο να παραμεριστεί.

Ακόμη και ο Αϊνστάιν αναρωτήθηκε αν το φεγγάρι είναι εκεί όταν δεν το κοιτάμε. Η κβαντική θεωρία όμως έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ακριβής, με πειράματα που δείχνουν ότι τα σωματίδια μπορούν να υπάρχουν σε δύο μέρη ταυτόχρονα, κάτι που η κλασική φυσική δεν μπορεί να εξηγήσει.

Κάμερα με ταχύτητα κλείστρου μόλις ενός τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου καταγράφει το χάος σε δράση

Πρόσφατα, μία μελέτη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης χρησιμοποίησε έναν νετρονικό συμβολόμετρο για να αποδείξει ότι τα νετρόνια μπορούν να βρίσκονται σε δύο σημεία ταυτόχρονα, παραβιάζοντας την ανισότητα Leggett-Garg, που υποστηρίζει ότι ένα σύστημα είναι πάντα σε μία από δύο διαθέσιμες καταστάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις τους υπερέβαιναν το κλασικό όριο, δείχνοντας ότι τα νετρόνια ταξιδεύουν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά μονοπάτια. Αυτό το πείραμα επιβεβαιώνει ότι η κβαντική θεωρία είναι απαραίτητη για την περιγραφή της πραγματικότητας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.