Οι επιστήμονες φαίνεται ότι βρήκαν τις πρώτες ενδείξεις από που προέρχονται όλα τα ένστικτά μας. Οι λάμπραινες η αλήθεια είναι μοιάζουν με κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, με το στόμα γεμάτο δόντια και με τις ιδιαίτερα παρασιτικές συμπεριφορές. Αυτά τα βαμπίρ του νερού όπως ονομάζονται αντιπροσωπεύουν μια μικρή εξελικτική διακλάδωση μεταξύ σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, και η επιστημονική συζήτηση σχετικά με το πόσο στενά συγγενείς είμαστε με αυτά τα σαρκοφάγα ψάρια έχει πάρει νέα τροπή.
Οι επιστήμονες βρήκαν κάποιες ενδείξεις ότι διαθέτουν ένα υποτυπώδες συμπαθητικό νευρικό σύστημα – το οποίο πιστεύεται ότι ελέγχει την αντίδραση μάχης ή φυγής στα σπονδυλωτά. Τα ευρήματα περιγράφονται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύεται στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Nature και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση της προέλευσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Τι είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα;
Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα όπως εξηγεί η wikipedia είναι τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος ή φυτικού νευρικού συστήματος. Το σύστημα αυτό διανέμεται σε διάφορα όργανα και ρυθμίζει τις λειτουργίες του.
Η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος προετοιμάζει τον οργανισμό απέναντι σε κάθε κατάσταση που απειλεί την ομοιόστασή του. Έτσι ο οργανισμός είναι έτοιμος να δώσει μία απάντηση μάχης ή φυγής.
Σε κάθε όργανο έχει ξεχωριστή δράση:
- Στον οφθαλμό προκαλεί μυδρίαση (διαστολή της ίριδας)
- Στην τραχεία και στους βρόγχους προκαλεί διαστολή
- Στον μυελό των επινεφριδίων έκκριση της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης
- Στους νεφρούς αύξηση της ρεννίνης που με έναν πολύπλοκο μηχανισμό οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης
- Στην ουροδόχο κύστη σύσπαση του σφιγκτήρα
- Στους σιελογόνους αδένες προκαλεί παχύρρευστη ιξώδη έκκριση
- Στην καρδιά προκαλεί ταχυκαρδία
- Στα αγγεία προκαλεί σύσπαση
Οι λάμπραινες είναι οι πλησιέστεροι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν οι επιστήμονες για να μελετήσουν τους προγόνους των ψαριών. Ανήκουν σε ένα αρχαίο σπονδυλωτό γένος που ονομάζεται Agnatha ή ψάρια χωρίς σαγόνια. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν την αρχαιότερη ομάδα σπονδυλωτών που ζει ακόμη και μπορούν να μας πουν την εξέλιξη για όλους ττους άλλους προγόνους των σπονδυλωτών. Άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν τις θεωρίες αυτές ωστόσο.
Οι επιστήμονες πίστευαν προηγουμένως ότι αυτές δεν διέθεταν συμπαθητικούς νευρώνες. Αυτοί οι νευρώνες αποτελούν μέρος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ενός συστήματος νεύρων που στοχεύουν τα εσωτερικά όργανα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του παγκρέατος και της καρδιάς. Το σύστημα συνεργάζεται για να ανταποκριθεί σε επικίνδυνες ή στρεσογόνες καταστάσεις. Βοηθά επίσης το σώμα ενός οργανισμού να διατηρήσει την ομοιόσταση, διασφαλίζοντας ότι η καρδιά συνεχίζει να αντλεί αίμα, το πεπτικό σύστημα συνεχίζει να κινείται και πολλά άλλα.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, μια ομάδα χρησιμοποίησε λάμπραινες για να εξετάσει πώς οι αναπτυξιακές αλλαγές μπορεί να έχουν προωθήσει την εξέλιξη των χαρακτηριστικών των σπονδυλωτών, όπως η μάχη ή η φυγή. Βρήκαν ενδείξεις για τους τύπους βλαστικών κυττάρων που τελικά σχηματίζουν συμπαθητικούς νευρώνες. Η παρουσία αυτών των κυττάρων στις λάμπραινες αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα του πότε άρχισε να εξελίσσεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δεν είχαν τέτοιους νευρώνες.
Για πάνω από 100 χρόνια θεωρούσαμε ότι δεν είχαν συμπαθητικό νευρικό σύστημα ανέφερε η Βιολόγος Marianne Bronner του California Institute of Technology. Στην έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι τελικά υπάρχουν στις λάμπραινες, αλλά εμφανίζονται πολύ αργότερα.
Η εξελικτική βιολόγος του Cal Tech, Brittany Edens, εξέτασε τα προγονικά κύτταρα στις λάμπραινες και τα οποία τελικά δημιουργούν τους συμπαθητικούς νευρώνες. Διαπίστωσε ότι στις λάμπραινες τα προγονικά κύτταρα εμφανίζονται πολύ αργότερα από ό,τι σε άλλα ζώα. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και ένα μήνα μετά τη γονιμοποίηση. Τα κύτταρα δεν ωριμάζουν επίσης πλήρως σε νευρώνες μέχρι περίπου τέσσερις μήνες ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια του προνυμφικού σταδίου του ψαριού.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη δεν γνωρίζουμε αν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ελέγχει συμπεριφορές μάχης ή φυγής. Ωστόσο σύμφωνα με την ομάδα, η έρευνά τους δείχνει να αποδεικνύει ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που ελέγχει το σχηματισμό συμπαθητικών νευρώνων παραμένει σε όλα τα σπονδυλωτά από τη λάμπραινα μέχρι τα θηλαστικά.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ότι νάναι. Σε λίγο θα μας πείτε ότι γίναμε από τις μύγες