Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε ένα μακροχρόνιο deal μεταξύ της Apple και της Google για την default search engine στο Safari browser του iPhone. Σύμφωνα με ένα ενημερωμένο έγγραφο που συντάχθηκε από την Competition and Markets Authority της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Google πληρώνει στην Apple σχεδόν 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την default θέση. Και το ποσό αυτό, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δηλαδή, με πιο απλά λόγια, η Google πληρώνει την Apple αυτό το ποσό για να είναι η default μηχανή αναζήτησης στο iPhone και σε άλλες πλατφόρμες.

Σύμφωνα με το report κάτι τέτοιο θέτει σαφή εμπόδια σε ανταγωνιστές της Google να επεκταθούν, ενώ παράλληλα το report προτείνει είτε τον περιορισμό της δυνατότητας κέρδους της Apple από τέτοια deals, είτε την προσφορά στους χρήστες περισσότερων επιλογών κατά τη διαδικασία ρύθμισης του iPhone τους. Για χρόνια ολόκληρα, ο mobile Safari βασίζονταν στην μηχανή αναζήτησης της Google, κάνοντας έτσι το iPhone μια εξαιρετική πηγή εσόδων για την βιομηχανία των mobile ads της Google, ενώ ταυτόχρονα της έδινε και σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Το 2014, έγγραφα δικαστηρίων αποκάλυπταν ότι η Google πλήρωνε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να κάνει την μηχανή αναζήτησης google ως την default στον Safari στις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό αυτό, μόνο έχει αυξηθεί από τότε.

Οι ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν τους φόβους τους, ότι τέτοιου είδους μεγάλα deals υπονομεύουν τον ανταγωνισμό. Οι ανταγωνιστές της Google στο χώρο των μηχανών αναζήτησης, όπως η  DuckDuckGo και η Bing της Microsoft, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τόσο μεγάλα ποσά για να γίνουν οι default μηχανές αναζήτησης στον browser του iPhone.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.