Τρομακτικά πλάνα που καταγράφηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δείχνουν τη στιγμή που o Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano κόντεψε να πνιγεί μέσα στο δικό του κράνος. Όταν αιωρείστε χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό σας, είναι ο πνιγμός.

Ποτέ δεν σκεφτόμαστε το διάστημα σαν ένα υγρό μέρος κι όμως στον Ιούλιο του 2013, ο αστροναύτης Luca Parmitano, παραλίγο να πνιγεί, καθώς το κράνος του άρχισε να γεμίζει νερό, κατά τη διάρκεια διαστημικού περίπατου. Ο αστροναύτης, είχε βγει έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Ενώ έκανε δουλειά στην καλωδίωση, στο εξωτερικό του σταθμού, ο Parmitano θυμάται:

«Η απροσδόκητη αίσθηση του νερού στο πίσω μέρος του λαιμού μου με εκπλήσσει – και βρίσκομαι σε ένα μέρος όπου θα προτιμούσα να μην εκπλαγώ».

Parmitano
Ο αστροναύτης Luca Parmitano

Ο Parmitano επικοινώνησε με το Χιούστον, για να τους αναφέρει την συσσώρευση νερού, όμως εκ πρώτης, κανείς δεν συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του θέματος.

«Στο έδαφος, ο Shane επιβεβαιώνει ότι έλαβαν το μήνυμά μου και μου ζητά να περιμένω οδηγίες», εξήγησε ο Parmitano.

«Ο Κρις, που μόλις τελείωσε, είναι ακόμα κοντά και κινείται προς το μέρος μου για να δει αν μπορεί να δει κάτι και να εντοπίσει την πηγή του νερού στο κράνος μου».

Τα πλάνα δείχνουν τους αστροναύτες να προσπαθούν να βρουν την πηγή του νερού, με τον Parmitano να θυμάται πως νόμιζαν πως το νερό έρχεται από την φιάλη νερού για πόση ή ακόμα και από τον ιδρώτα του.

«Αλλά νομίζω ότι το υγρό είναι πολύ κρύο για να είναι ιδρώτας, και το πιο σημαντικό, το νιώθω να αυξάνεται», είπε.

Ο Parmitano πήρε εντολή να επιστρέψει στον διαστημικό σταθμό, ενώ ο συνάδελφός του θα ασφάλιζε τα πάντα στο εξωτερικό του σταθμού.

Όμως, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, το νερό συνέχισε να ανεβαίνει, μέχρι που κάλυψε σχεδόν πλήρως το μπροστινό μέρος της προσωπίδας του. Πλέον, δυσκολευόταν να δει, ενώ ο ήλιος είχε αρχίσει να καλύπτεται από τη Γη.

«Η ικανότητά μου να βλέπω – ήδη διακυβευμένη από το νερό – εξαφανίζεται εντελώς, καθιστώντας τα μάτια μου άχρηστα», έγραψε. «Αλλά χειρότερα από αυτό, το νερό καλύπτει τη μύτη μου – μια πραγματικά απαίσια αίσθηση που χειροτερεύει με τις μάταιες προσπάθειές μου να μετακινήσω το νερό κουνώντας το κεφάλι μου.

«Μέχρι τώρα, το πάνω μέρος του κράνους είναι γεμάτο νερό και δεν μπορώ καν να είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά που θα αναπνεύσω θα γεμίσω τους πνεύμονές μου με αέρα και όχι υγρό».

Με την όραση του ελάχιστη, ο Parmitano δεν ήξερε ποια κατεύθυνση έπρεπε να ακολουθήσει. Σκέφτηκε να ακολουθήσει το καλώδιο ασφαλείας του πίσω στον θάλαμο συμπίεσης/αποσυμπίεσης, όπου έπρεπε να περιμένει να γίνει επαναπίεση πριν μπορέσει να βγάλει το κράνος.

Τελικά ο Parmitano κατάφερε να φτάσει στον θάλαμο και να αντέξει τον χρόνο της επαναπίεσης. Τελικά έβγαλε το κράνος του και μπόρεσε να δει, να ακούσει και να αναπνεύσει ξανά. Ευτυχώς, πρόλαβε, πριν το νερό εισέλθει στα πνευμόνια του.

Ακόμα και μήνες μετά το περιστατικό, η Διαστημική Υπηρεσία δεν κατάφερε να βρει τι ακριβώς προκάλεσε το πρόβλημα. Εικάζουν πως κάτι μπλόκαρε την αντλία αέρα, που είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει το νερό στο κράνος του αστροναύτη.

Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, παρατηρήθηκε το ίδιο πρόβλημα στις στολές των αστροναυτών Tracy C. Dyson και Mike Barratt, που παρουσίασαν διαρροή νερού. Η αλήθεια είναι πως αυτό το σχέδιο στολών είναι πάνω από 35 ετών και χρειάζεται μια αναβάθμιση για τα σημερινά δεδομένα. Για αυτό η NASA και εταιρίες, όπως η SpaceX, έχουν ήδη σχεδιάσει και δοκιμάζουν νέες στολές.

Cosmote: Βάλε τέλος στα διαφημιστικά μηνύματα οριστικά! Αυτός είναι ο τρόπος

Ανατρέχοντας στην εμπειρία, ο Parmitano περιέγραψε το διάστημα ως ένα «σκληρό, αφιλόξενο σύνορο», προσθέτοντας: «Είμαστε εξερευνητές, όχι αποικιστές. Οι δεξιότητες των μηχανικών μας και η τεχνολογία που μας περιβάλλει κάνουν τα πράγματα να φαίνονται απλά όταν δεν είναι και κάποιες φορές το ξεχνάμε. Καλύτερα να μην το ξεχνάμε».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.