Αρχικά, θα πρέπει να σετάρεις το λογαριασμό σου στο Google Cloud, να πραγματοποιήσεις δηλαδή εγγραφή με το Gmail σου και να βάλεις μια χρεωστική κάρτα, μόνο χρεωστική δέχεται και όχι προπληρωμένη. Μαζί θα πάρεις και 300 δολάρια credit, 276 ευρώ για να τα χρησιμοποιήσεις στο Google Cloud. Έχει ισχύ για ένα χρόνο, με λίγα λόγια δεν ξοδεύεις τίποτα για ένα χρόνο. Μετά τον ένα χρόνο θα ξεκινήσει η χρέωση κάθε μήνα, βάσει της χρήσης που κάνεις. Πριν τον ένα χρόνο, θα τραβάει από τα 270 ευρώ που θα έχεις στο λογαριασμό. Πραγματικά θα πρέπει να γεμίσουμε σελίδες ολόκληρες για να γράψουμε τα πάντα για το storage του Google Cloud αλλά ας δούμε πως μπορούμε να πάρουμε τις τιμές που αναφέραμε προηγουμένως.

Μόλις σετάρεις τον λογαριασμό σου, θα πρέπει να δημιουργήσεις το πρώτο bucket. Το bucket περιέχει τα αρχεία και τους φακέλους που θα ανεβάσεις. Κατά τη δημιουργία του bucket, καλείσαι να επιλέξεις το datacenter στο οποίο θα αποθηκευθούν τα αρχεία καθώς και την κλάση. Δηλαδή αν πρόκειται για αρχεία στα οποία έχεις συχνά πρόσβαση, ή πρόκειται για backups. Εμείς επιλέγουμε το archive class και ως datacenter το Netherlands, στην Ολλανδία. Με αυτές τις ρυθμίσεις, πετυχαίνεις τις χαμηλότερες τιμές, δηλαδή τα 0.60 λεπτά του ευρώ για 500GB δεδομένων.

Έχουμε ανεβάσει συνολικά 5TB περίπου μέχρι αυτή τη στιγμή για τις δικές μας ανάγκες και η χρέωση υπολογίζεται στα 5 με 6 ευρώ το μήνα περίπου. Ωστόσο όμως, δεν μπορούμε να διαγράψουμε τα αρχεία πριν τον 1 χρόνο. Αν τα διαγράψουμε, θα πληρώσουμε ένα penalty ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων. Όλα αυτά αναφέρονται και επεξηγούνται στους οδηγούς της Google (link παρακάτω). Έχουμε δημιουργήσει πραγματικά έναν θησαυρό υλικού, με σειρές που δεν έχουμε καν προλάβει να δούμε. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από τους seeders του κάθε torrent και να φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε μια σειρά. Να πως είναι το δικό μας bucket. Κάθε φάκελος περιέχει όλες τις σεζόν της σειράς που αναφέρεται στο φάκελο.

 

Η αλήθεια είναι ότι το google cloud θέλει μελέτη και δεν μπορεί να καλυφθεί όσα και άρθρα και να γράψουμε. Εδώ υπάρχουν αναλυτικοί οδηγοί της Google για το storage του Google Cloud.

Με λίγα λόγια, επέλεξε την Archive class και απόλαυσε όσο χώρο θέλεις με ελάχιστα ευρώ. Αλλά είναι ένα είδος συμβολαίου, πριν από τον 1 χρόνο δεν θα μπορείς να τα διαγράψεις, αν τα διαγράψεις θα πληρώσεις ένα μικρό penalty, κάποιων λεπτών του ευρώ, ή κάποιων λίγων ευρώ αν έχεις ανεβάσει πολλά αρχεία. Οποιαδήποτε απορία έχετε στα σχόλια και θα απαντήσω άμεσα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλησπέρα.

    Καταλαβαίνω ότι το google cloud ειναι και ενα πολυ-εργαλειο και για οργανισμούς και μεγάλες εταιρίες αλλα….δεν γίνεται να μην μπορώ να σεταρω το storage και να εχω κολλήσει…
    Εχω φτάσει και εχω δημιουργήσει bucket αλλά όταν παω να κάνω upload αρχεια μου λεει οτι δεν εχω permission. Το “upload” button είναι greyed-out και το error το τρωω οταν προσπαθώ να κάνω drag-n-drop. Εντομεταξύ έχω παει στα permissions και με έχω βάλει “sotrage object creator” και άλλα αν και γενικά είμαι “owner”. Δεν γίνεται αυτό…

    Τι εχω καταλάβει λάθος…..;;;

    • επιβεβαίωσε τη μέθοδο πληρωμής που έβαλες; έστειλες φωτογραφία την κάρτα σου? μπορείς να μας στείλεις ένα screenshot να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει;

  2. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχόλιου:
    Πραγματικά δεν ξέρω τι παίζει με τον Chrome τον τελευταίο καιρό, μου κάνει όλο κάτι τέτοια περίεργα. Μπήκα από Edge και δουλεύει κανονικά το upload.

  3. Καλησπέρα παιδιά!

    Πραγματικά μάλλον με έχετε σώσει… Έχω και εγώ έναν θησαυρό πάρα πολλών TB που τώρα λόγω covid οργανώνω καλύτερα και χρειάζομαι τον αποθηκευτικό χώρο αυτό…

    Έχω κάποιες απορίες… Υπάρχει περίπτωση να σβηστούν από αυτούς τα αρχεία αυτά γιατί νομικά δεν επιτρέπεται να τα ανεβάσουμε κάπου παρόλο που απλά τα ανεβάζουμε;

    Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα της Google έτσι ώστε να ετοιμάσω εγώ τον υπολογιστή και αυτό να αναλάβει να τα ανεβάσει; (π.χ. το Filezilla για τα ftp ή το Google Drive για την google) έτσι ώστε να τα κάνει αυτό όλα μαζί ή πρέπει λίγα λίγα μόνοι μας;

    Τελικά πόσα ΤΒ έχετε ανεβάσει μέχρι τώρα; Αξίζει να ξεκινήσω ή να κοιτάω να αγοράσω και άλλους σκληρούς δίσκους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.