Ήταν ένα θέμα το οποίο θέλαμε εδώ και καιρό να συντάξουμε και τελικά το κάνουμε, αποτελώντας μια πολύ συνοπτική εισαγωγή στο Google Cloud. Σκοπός του είναι να σου δείξει πως μπορείς να αποθηκεύσεις αρχεία στο cloud, όχι με την παραδοσιακή έννοια του όρου όμως. Για μικρά αρχεία, σίγουρα θα σε καλύψει το Google Drive, το Onedrive και τόσες άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο όμως το Google Cloud, αν το μάθεις λίγο και εξοικειωθείς στους όρους και στη χρήση του, πραγματικά οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες.

Το Google Cloud αρχικά περιλαμβάνει ένα πλήθος υπηρεσιών, οι οποίες απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε developers όσο και στους απλούς χρήστες. Δεν υπάρχουν όρια στη χρήση του, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι θέλεις και όσα θέλεις (όσο αντέχει το πορτοφόλι σου βέβαια). Ωστόσο σε αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε με την υπηρεσία αποθηκευτικού χώρου, ή αλλιώς object storage. Θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε σε όσο πιο απλά επίπεδα γίνεται, για να το καταλάβεις και να εκμεταλλευθείς εκείνα τα στοιχεία που πραγματικά αξίζουν.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η υπηρεσία αυτή είναι αρκετά φθηνή, στην περίπτωση που θέλεις να αποθηκεύσεις τα αρχεία σου σε ένα ασφαλές χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο θα σου στοιχίσει περίπου 10 ευρώ τα 10TB. Αξίζει έτσι δεν είναι; 10TB αρχείων μόνο με 10 ευρώ.

Η υπηρεσία object storage της Google απαρτίζεται από τρεις κατηγορίες χρήσης. Συνοπτικά:

 • Αποθήκευση αρχείων στα οποία θέλεις να έχεις συχνά πρόσβαση
 • Αποθήκευση αρχείων στα οποία θέλεις να έχεις πρόσβαση μια φορά το μήνα
 • Αποθήκευση αρχείων στα οποία θέλεις να έχεις πρόσβαση μια φορά το τρίμηνο
 • Αποθήκευση αρχείων στα οποία θέλεις να έχεις πρόσβαση μια φορά το χρόνο

Οι τιμές για τις τρεις κατηγορίες στο περίπου είναι αντιστοίχως:

 • 10 ευρώ τα 500GB
 • 5 ευρώ τα 500GB
 • 2 ευρώ τα 500GB
 • 0.60 ευρώ τα 500GB

Με λίγα λόγια η Google σου λέει στείλε σε μένα αρχεία που δεν έχεις σκοπό να χρησιμοποιείς συχνά, δηλαδή θέλεις να τα έχεις σαν backup και εγώ θα στα αποθηκεύσω για όσο διάστημα θέλεις πάμφθηνα. Αλλά ακόμη και αν θέλεις να χρησιμοποιείς τα αρχεία συχνά, μπορείς να επιλέξεις την 4η κλάση, απλά θα χρεώνεσαι κάποια λεπτά του ευρώ για το κατέβασμα των αρχείων σου πριν το έτος, ή για την πρόσβαση σε αυτά, αλλά οι χρειώσεις είναι αμελητέες και δεν σε μπλέκουμε καθόλου με αυτές.

Ας περάσουμε στη δεύτερη σελίδα τώρα για να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλησπέρα.

  Καταλαβαίνω ότι το google cloud ειναι και ενα πολυ-εργαλειο και για οργανισμούς και μεγάλες εταιρίες αλλα….δεν γίνεται να μην μπορώ να σεταρω το storage και να εχω κολλήσει…
  Εχω φτάσει και εχω δημιουργήσει bucket αλλά όταν παω να κάνω upload αρχεια μου λεει οτι δεν εχω permission. Το “upload” button είναι greyed-out και το error το τρωω οταν προσπαθώ να κάνω drag-n-drop. Εντομεταξύ έχω παει στα permissions και με έχω βάλει “sotrage object creator” και άλλα αν και γενικά είμαι “owner”. Δεν γίνεται αυτό…

  Τι εχω καταλάβει λάθος…..;;;

  • επιβεβαίωσε τη μέθοδο πληρωμής που έβαλες; έστειλες φωτογραφία την κάρτα σου? μπορείς να μας στείλεις ένα screenshot να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει;

 2. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχόλιου:
  Πραγματικά δεν ξέρω τι παίζει με τον Chrome τον τελευταίο καιρό, μου κάνει όλο κάτι τέτοια περίεργα. Μπήκα από Edge και δουλεύει κανονικά το upload.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.