Πριν λίγες ημέρες έλαβα ένα email από τη Meta, με το οποίο η εταιρεία μου ζητούσε να ενεργοποιήσω το Facebook Protect για να αυξήσω την ασφάλεια του λογαριασμού μου και να επιτρέψω την προστασία του από διάφορες απειλές. Όμως, η ίδια η προτροπή περιείχε απειλή. Συγκεκριμένα έλεγε ότι μπορεί να χάσω τον λογαριασμό μου.

Το Facebook Protect δεν είναι τίποτα παραπάνω από μερικές επιπλέον ρυθμίσεις ασφαλείας τις οποίες ενεργοποίησα σε ελάχιστο χρόνο, αλλά το μήνυμα έλεγε ότι αν δεν το ενεργοποιήσω θα μπλοκάρουν τον λογαριασμό μου μέχρι να το ενεργοποιήσω. Με λίγα λόγια, το μήνυμα έλεγε “Είτε κάνεις αυτό που λέω, είτε σε αφήνω εκτός Facebook”.

Στην αρχή, δέχθηκα το γεγονός ότι ο λογαριασμός μου δέχεται πολλές επισκέψεις λόγω της δουλειάς μου και η εταιρεία μου παρέχει επιπλέον επίπεδα προστασίας με το Facebook Protect. Όμως, μετά διάβασα και ξαναδιάβασα το μήνυμα και έμεινα άναυδος από την πρωτοφανή απειλή που δέχθηκα από την Meta – μία εταιρεία που έχει κατηγορηθεί και έχει παραδεχθεί παράνομη χρήση δεδομένων πολλές φορές.

Η ουσία του όλου πράγματος είναι ότι αν χρησιμοποιούμε το Facebook ως εργαλείο δουλειάς, δεν λέει τίποτα να μοιράζουμε τα δεδομένα μας, αφού περιέχουν ελάχιστα προσωπικά δεδομένα. Όταν όμως μιλάμε για προσωπικούς λογαριασμούς – στους οποίους ορισμένοι ανεβάζουν ολόκληρη τη ζωή τους σε highlight, τότε το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Σε κάθε περίπτωση, η απειλή της Meta δεν είναι και τόσο καλή ως κίνηση από μέρους της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είμαι από αυτούς που θεωρώ πως η Meta ακολουθεί πολλές λανθασμένες πρακτικές Αλλά να σε πιέζουν την εποχή των fake news να βάλεις πχ 2 factor authentication για να είναι πιο ασφαλής ο λογαριασμός σου δεν είναι λάθος πρακτική, αλλά σωστή.

  2. Ποιος κρίνει επιτέλους τι είναι fake και τι δεν είναι; Και με ποια κριτήρια επιλέγουμε εμείς να δώσουμε σε κάποιον στην προκειμένη μια εταιρεία το ελεύθερο να κρίνει τι θα φτάσει σε εμάς ως ασφαλής είδηση. Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Σηκώνει πολύ συζήτηση και είναι σοβαρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.