Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό ήθελα να παίξω με κάποιον 3D Printer ρητίνης και όταν έλαβα email από την Anycubic πως θέλει να μας στείλει τον νέο Anycubic Photon Mono για να τον δοκιμάσουμε, οφείλω να παραδεχτώ πως χάρηκα.

Όμως πριν προχωρήσουμε στο review θα πρέπει να πούμε κάποια πράγματα για την ρητίνη, η οποία μπορεί να μας παρέχει τρομερή λεπτομέρεια στις εκτυπώσεις μας, όμως χρειάζεται ειδική μεταχείριση.

Οι ρητίνες είναι τοξικές, οπότε θα πρέπει να φοράτε πάντα γάντια νητρίλου όταν είναι σε υγρή μορφή και πάντα να φοράμε μάσκα για να μην αναπνέουμε τα σωματίδιά της. Δεν πρέπει φροντίζουμε να μην αγγίζει ή λερώνει επιφάνειες που χρησιμοποιούμε γιατί τις μολύνει, ενώ το δωμάτιο στο οποίο κάνουμε τις εκτυπώσεις μας πρέπει να έχει πολύ καλό εξαερισμό. Καλό είναι να έχουμε και κάποια προστασία για τα μάτια, για να μην έχουμε πιτσιλιές. Οι ρητίνες δεν είναι κάτι που μπορούμε να παίξουμε και απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή. Για αυτό καλό είναι να έχουμε ένα τραπέζι μόνο για τις εκτυπώσεις μας, με κάποιο κάλυμμα για εύκολο καθαρισμό και εύκολη απολύμανση. Η ουσία καθότι τοξική δεν πρέπει να την πετάμε στον νεροχύτη ή στην τουαλέτα, αλλά τα υπολείμματα τα αφήνουμε στον ήλιο για να κάνουν cure και μετά τα πετάμε στα σκουπίδια.

Πάμε να δούμε τον εκτυπωτή πιο αναλυτικά.

Συναρμολόγηση

Σε αυτό το κομμάτι η το στήσιμο ήταν πάρα πολύ εύκολο και κυριολεκτικά μας πήρε λιγότερο από 5 λεπτά. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να βάλουμε το build plate (135x80mm) και το δοχείο της ρητίνης και να κάνουμε leveling, μέσα από μια διαδικασία πολλή εύκολη, ενώ οι οδηγίες είναι εύκολα κατανοητές.

Μαζί με την συσκευή, θα βρούμε δυο ζευγάρια γάντια νητρίλου, μια μάσκα μιας χρήσης, μια μεταλλική σπάτουλα για να βγάζουμε την εκτύπωση από το build plate και μία πλαστική σπάτουλα για να καθαρίζουμε το FEP του τανκ. Μαζί έχουμε και ένα USB Stick 4GB για τα αρχεία των εντυπώσεών μας, αλλά και ένα set από άλεν για τη συναρμολόγηση και τη συντήρηση.

Εκτύπωση

Η συσκευή έρχεται με μια οθόνη 6 ιντσών, ανάλυσης 2Κ, για πολλή υψηλή ποιότητα στις εκτυπώσεις. Η οθόνη είναι μονόχρωμη και παράγει μόνο UV ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει πως η ταχύτητα εκτύπωσης φτάνει μέχρι και τα 50mm την ώρα. Αυτή η ταχύτητα είναι αρκετά υψηλή για τέτοιου είδους εκτυπώσεις. Συγκεκριμένα Ο εκτυπωτής μπορεί να στερεοποιήσει κάθε στρώση ρητίνης σε μέχρι και 2 δευτερόλεπτα, μειώνοντας δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο εκτύπωσης.

Στο κομμάτι της ποιότητας, η οθόνη με ανάλυση 2560×1620 προσφέρει πολύ υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις, με τρομερή λεπτομέρεια. Η κάθε στρώση εκτύπωσης έχει πάχος μόλις 0.050 χιλιοστά, οπότε μιλάμε για τρομερά επίπεδα λεπτομέρειας, ακόμα και σε πάρα πολύ μικρές μινιατούρες ή λεπτομέρειες. Μιλώντας για μεγέθη εκτύπωσης, μπορεί να εκτυπώσει αντικείμενα διαστάσεων μέχρι 130x80x1655mm, που είναι αρκετά μεγάλα για την τιμή του.

Στα πολύ θετικά είναι πως με τον εκτυπωτή έρχεται και ένα curing test, που μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε τους χρόνους που έχουμε ανάλογα με τη ρητίνη που χρησιμοποιούμε, κάνοντας μια μικρή εκτύπωση με διαφορετικούς χρόνους curing, ώστε να δούμε ποιος είναι αυτός που χρειαζόμαστε για την ρητίνη που χρησιμοποιούμε.

Οι εκτυπώσεις που κάναμε μας έδωσαν πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, με υψηλή ποιότητα και λεπτομέρεια, που δε συναντάμε στους PLA εκτυπωτές. Σε αυτά τα χρήματα είναι δεδομένο πως θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοση του Photon Mono.

Κατασκευή

Ο Anyubic Photon Mono είναι ένας εκτυπωτής μεσαίας μικρομεσαίας κατηγορίας, οπότε δεν έχουμε και τις απίστευτες απαιτήσεις στην ποιότητα κατασκευής. Στο σύνολό του ειναι φτιαγμένος από πλαστικό, ενώ τα κινούμενα μέρη είναι από μέταλλο. Αυτό που θα θέλαμε διαφορετικό, θα ήταν να έχουμε μεταλλικό δοχείο (vat) για τη ρητίνη και όχι πλαστικό, όμως αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε πολύ εύκολα και με λίγα χρήματα, ενώ δεν βλέπω τρόπους που θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα με το υπάρχον που είναι πλαστικό.

Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε και το σώμα να είναι από αλουμίνιο, όμως και πάλι δεν μας επηρέασε κάπου στη χρήση του, άλλωστε αυτό που μετράει περισσότερο είναι η ποιότητα των εκτυπώσεων μας και η ταχύτητά τους, τομέας που ο Photon Mono τα πηγαίνει εξαιρετικά.

Το κιτρινωπό κάλυμμα του εκτυπωτή βοηθάει στο να μην περνάει UV ακτινοβολία την ώρα της εκτύπωσης και διαθέτει αισθητήρα που σταματάει την εκτύπωση όταν αφαιρείται, αφού εκτός από την UV ακτινοβολία, αποτρέπει και τη σκόνη να περάσει στην εκτύπωσή μας.

Συμπεράσματα

Την ώρα που γράφουμε αυτό το review η τιμή του Anycubic Photon Mono σε ευρώ είναι στα €189 ($229) και είναι μια πολύ δυνατή τιμή για ένα τέτοιου είδους μηχάνημα. Η ποιότητα εκτύπωσης είναι πραγματικά εντυπωσιακή και πολύ δύσκολα θα βρείτε κάτι καλύτερο σε αυτή την τιμή.

Όπως όλοι οι SLA εκτυπωτές, θέλει μεγάλη προσοχή με τις ρητίνες, όμως το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Αυτός εκτυπωτής σε αυτή την τιμή θα σας δώσει την ταχύτητα και την ποιότητα της εκτύπωσης που ζηλεύουν και κάποιοι ακριβότεροι εκτυπωτές, ενώ κυριολεκτικά μπορείτε να εκτυπώσετε τα πάντα! Δεν ξέρω για εσάς, εγώ βρήκα το επόμενό μου χόμπι και το βρίσκω ιδιαίτερα διασκεδαστικό, αφού συνδυάζει την τεχνολογία με τη δημιουργία.

Αν σας ενδιαφέρει το 3D Printing μπορείτε να τον βρείτε εδω

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.