Ο Μοχάμεντ είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ της Σαουδικής Αραβίας και είναι πλήρως αυτόνομο, με τους κατασκευαστές του να λένε πως δεν παρακλίνει από την αναμενόμενη συμπεριφορά του. Όμως από ότι φαίνεται το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης δεν τα πηγαίνει καλά όταν βρίσκεται δίπλα σε γυναίκες.

Η αποκάλυψη του Μοχάμεντ δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί, αφού άγγιξε ακατάλληλα μια γυναίκα ρεπόρτερ. Η εταιρία τεχνητής νοημοσύνης  QSS της Σαουδικής Αραβίας έκανε την παρουσίαση του Muhammad the Humanoid Robot, στο DeepFest, στο Ριάντ, την περασμένη βδομάδα. Το ρομπότ φορούσε την παραδοσιακή ενδυμασία της χώρας και μιλούσε αραβικά και αγγλικά.

Σε μια ανάρτηση του DeepFest στο X , ο Μοχάμεντ περιεγράφηκε ως «το πρώτο Σαουδάραβα ρομπότ με τη μορφή ανθρώπου», καθώς και ως ένα εθνικό έργο για την ανάδειξη των επιτευγμάτων τεχνητής νοημοσύνης της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, η ρεπόρτερ Kawya Kassem, στάθηκε μπροστά στον Μοχάμεντ, καθώς μιλούσε στο κοινό. Τότε το ρομπότ άπλωσε το χέρι του και ακούμπησε τα οπίσθια της ρεπόρτερ.


Στο βίντεο η Kassem φαίνεται να απαντά με αυστηρότητα, σηκώνοντας την παλάμη της προς τον Μοχάμεντ, πριν συνεχίσει να μιλάει.

Φυσικά οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεσηκώθηκαν και κατηγόρησαν το ρομπότ. Η QSS σε δήλωσή της είπε πως το ρομπότ είναι πλήρως αυτόνομο και λειτούργησε χωρίς να ελέγχεται από κάποιον άνθρωπο.

Η εταιρεία ρομποτικής είπε ότι το προσωπικό είχε «ενημερώσει προληπτικά όλους τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, να διατηρήσουν μια απόσταση ασφαλείας από το ρομπότ κατά τη διάρκεια της επίδειξής του».

Δείτε ζωντανά την εκτόξευση του Starship, του μεγαλύτερου πύραυλου της ανθρωπότητας!

Σύμφωνα με την εταιρία που εξέτασε το βίντεο, δεν βρήκε κάποιες αποκλίσεις από την αναμενόμενη συμπεριφορά του Μοχάμεντ. Όμως δήλωσε πως θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψει οποιονδήποτε από να πλησιάζει το ρομπότ στις περιοχές κίνησής του.

Βέβαια στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως το ρομπότ πήγαινε για οπίσθια της ρεπόρτερ και δεν ήταν απλά μια κίνηση που έκανε, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.