Είμαι σίγουρος, πως αφού διαβάσετε το άρθρο, τότε θα με κατηγορήσετε πως είμαι άλλο ένα fanboy της Apple, ή ότι έχω μετοχές, ή ότι είμαι άλλο ένα ποζέρι. Just for the history, έχω ένα Macbook Pro, το οποίο αποτελεί τον βασικό μου υπολογιστή, όσον αφορά τη διασκέδαση, το downloading, τη συγγραφή των άρθρων, την αποθήκευση των φωτογραφιών μου, τη διαφύλαξη των επαφών του iPhone μου, και την επικοινωνία μου. Έχω επίσης ένα desktop που “τρέχει” Windows, σαν “πειραματόζωο” για την επαγγελματική μου ιδιότητα. Tablet, δεν κατέω ακόμα, λόγω μη πραγματικής ανάγκης, αλλά αν έπαιρνα, θα ήταν ένα με Windows 8 Pro, και μάλλον το Surface της Microsoft, πάλι σαν “πειραματόζωο”, σαν εργαλείο για τη δουλειά μου, αλλά και σαν διαγνωστικό για το αμάξι μου, που υπεραγαπώ, και ας μην είναι τόσο συνεργάσιμο, τον τελευταίο χρόνο! Άρα, πιστεύω πως το μόνο που δεν είμαι, είναι ακόμα ένα fanboy! Το παρακάτω κείμενο, αφορά ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ απόψεις και η τελική μου απόφαση για το τι υποστηρίζω, βγαίνει από εμπειρίες, κατά βάση επαγγελματικές.

Android-versus-iOS

Αν ξεκινήσουμε αυστηρά ιστορικά, τότε καταλήγουμε στο γεγονός, πως το iOS και το Android, έχουν την ίδια βάση. Το Unix. Τότε, γιατί τόση διαφορά και τόση διαμάχη; Keep in mind, πως και τα δύο λειτουργικά, ξεκίνησαν να αναπτύσσονται με βάση την Αμερικάνικη αγορά.

iOS-securityΞεκινώντας από τη δομή των δύο αυτών, εξίσου δημοφιλών λειτουργικών, βλέπουμε μια χαώδη διαφορά στο θέμα αντίληψης της έννοιας της ασφάλειας. Η μεν Apple, κλασσική στο θέμα “δεν εμπιστεύομαι ούτε τον αδερφό μου”, έχει κλείσει, σχεδόν, τα πάντα που θα μπορούσαν να  θέσουν τη σταθερότητα του λειτουργικού της σε κίνδυνο, άρα να καταστρέψουν την εικόνα της στο θέμα της αξιοπιστίας (θεωρώ κοινώς αποδεκτό το γεγονός, πως η Apple αποτελεί σύμβολο αξιοπιστίας στις συσκευές της, όχι μόνο στα κινητά). Πρώτο και βασικό, το θέμα του “censoring” που κάνει, για να “ανέβει” μια εφαρμογή στο App Store. Δεν μπορεί κανένας developer να επέμβει στις βασικές λειτουργίες του iPhone, ξεκινώντας από τη διαχείριση του bluetooth, μέχρι την αλλαγή στα εικονίδια του κινητού αλλά και την εγκατάσταση ringtones!

Επίσης είναι ο μόνος κατασκευαστής που δεν δέχεται κάρτα μνήμης απευθείας στη συσκευή (μόνο με κάποιον αντάπτορα που επιτρέπει τη μεταφορά εικόνων από και προς την iOS based συσκευή). Αυτό με βάσει την πολιτική ασφαλείας που αντιπροσωπεύει, δικαιολογείται, μιας και αποτελεί τρελό κενό ασφαλείας στο θέμα εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού και διευκόλυνσης του jailbreak που μόνο στο άκουσμα, οι εργαζόμενοι στην εταιρία (από τον CEO, μέχρι την καθαρίστρια) βγάζουν καντήλες!

iOS-BluetoothΣτο πολυσυζητημένο θέμα του bluetooth τώρα! Όλοι οι Applehaters, σε συζητήσεις, είναι το κρυφό χαρτί που κρατάνε και σίγουρα, σε συζητήσεις που θυμίζουν το παιχνίδι  Υπερατού (αυτό με τις κάρτες που είχε αυτοκίνητα και τρέλαινε τα πιτσιρίκια στα τέλη του προηγούμενου αιώνα…). Κανένας όμως εκ των δύο πλευρών, δεν έχει σκεφτεί τον πραγματικό λόγο που η εταιρία υπεραμύνεται αυτής της θέσης! Τα έσοδα της Apple δεν είναι μόνο από τις πωλήσεις των συσκευών της, αλλά και από το εκπληκτικό μαγαζί που έχει στήσει με την διάθεση τραγουδιών και ταινιών! itunes-moneyΣχεδόν όλες οι δισκογραφικές εταιρίες στον κόσμο αλλά και οι κινηματογραφικές, έχουν εμπορική συμφωνία με την εταιρία, έτσι ώστε να μπορούν να πουλάνε τα πνευματικά τους προϊόντα στο iTunes! Δεν θα ήταν λοιπόν καταστροφικό το γεγονός της απελευθέρωσης του bluetooth, μέσω του οποίου ο κάθε ένας θα μπορούσε να ανταλλάξει τραγούδια, και βίντεο; Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για ανταλλαγή φωτογραφιών, μόνο μεταξύ iOS συσκευών. Και εδώ, η θέση της δικαιολογείται, μιας και το να συνεργάζεσαι με τον αντίπαλο, εκτός του ότι δεν σε “ανεβάζει” στα μάτια του καταναλωτή που μάχεται να υποστηρίξει την επιλογή του, σε εκθέτει στο θέμα ασφάλειας (πάλι θέμα stability και jailbreak).

Άλλο ένα θέμα για οποίο η Apple έχει αποκτήσει φανατικούς “εχθρούς”, αποτελούσε μέχρι πρότινος η υποστήριξη του flash player! Όταν οι Android fans κατάλαβαν πως το iPhone (και αργότερα το iPad) δεν υποστήριζαν flash, τότε έκαναν πάρτυ για μια νίκη που κράτησε 2-3 χρόνια. Πλέον ούτε η Google το υποστηρίζει, τουλάχιστον επισήμως, και τα kudos πρέπει να πάνε στην Apple, για την εγκατάλειψη αυτής της απαρχαιωμένης τεχνολογίας, που το μόνο που κατάφερνε, ήταν να ξεζουμίζει τους πόρους της συσκευής, με αποτέλεσμα, τρελή κατανάλωση ενέργειας, αλλά και αύξηση της θερμοκρασίας λειτουργίας.

dead androidΑρκετά όμως με τα αρνητικά της Apple. Ας πάμε λίγο στα θετικά. Όπως προείπα, τα λειτουργικά αναπτύχθηκαν για την Αμερικάνικη αγορά. Νομίζω πως είναι κοινώς αποδεκτό, πως ο μέσος όρος ικανότητας αντίληψης στην Αμερική δεν είναι τόσο υψηλός! Επομένως, τι καλύτερο από το να σχεδιάσεις έτσι το λειτουργικό σου, που θα μπορεί να το χειρίζεται χωρίς βοήθεια, ο διδάκτωρ Πανεπιστημίου, αλλά και ο redneckάς που το έχει για να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί την πτώση από τη σκάλα του φίλου του, που την είχε στερεώσει σε δύο σκαμπό πάνω στο αγροτικό του, σε κατηφόρα, με την P  (parking) ταχύτητα στο κιβώτιο, έτσι ώστε να καταφέρει να στερεώσει τη σημαία του Texas, πάνω σε έναν πυλώνα της τοπικής ΔΕΗ; Αγοράζεις το iPhone και στο μισάωρο, το έχεις μάθει και μπορείς να κάνεις τα πάντα! Άλλωστε δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει, πως το iPad βοήθησε άτομα με σύνδρομο Down, να μάθουν γρηγορότερα.

Πάμε μετά στο design! Πρώτη η Apple ξεκίνησε το 2001 να βάζει εμμέσως στο μυαλό των καταναλωτών το σημερινό βασικό design των κινητών μέσω του iPod! Μέσω της εξέλιξης αυτού, ήρθε το iPhone, μετά το iPad και παράλληλα, το σχέδιο των άλλων κατασκευαστών.

Τώρα ήρθε η ώρα της οθόνης και του touch! Παλιά, μέχρι το 2005 αν θυμάμαι καλά, έπαιρνες touch συσκευή και κάθε μήνα ήθελε καλιμπράρισμα, και το πενάκι ήταν το δεύτερο πράγμα που έψαχνες. Το πρώτο ήταν η συσκευή. Αδιαμφισβήτητα, η Apple φοράει τις καλύτερες οθόνες της αγοράς! Η διαφορά ευκρίνειας μιας οθόνης Retina, με οποιαδήποτε άλλη είναι χαώδης! Αυτό δε νομίζω πως θέλει και εξήγηση, ούτε τεκμηρίωση. Το δε touch, είναι ακριβέστατο και η διαφορά φάνηκε από την πρώτη κιόλας έκδοση της συσκευής.

Pro_androidΣτο Android τώρα, γιατί πολύ ευλόγησα τα γένια μου, και μάλλον σας έχω τσαντίσει! Η προσφορά της Google στην κοινότητα ανοικτού λογισμικού είναι τεράστια! Καμιά άλλη εταιρία, δεν προσέφερε τη δυνατότητα σε έμπειρους και μη developers να αναπτύξουν λογισμικό για το λειτουργικό της! Μπορεί ο καθένας να φτιάξει μια εφαρμογή και να την “τρέχει” στο κινητό του και να είναι υπερήφανος, πως μόνο η δική του συσκευή μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες! Είναι σίγουρα ένα μεγάλο δώρο στην κοινωνία της πληροφορικής. Ανοίγει νέους δρόμους και σίγουρα άτομα με φαντασία και δημιουργικότητα βρήκαν το τέλειο φορητό, ψηφιακό τους ταίρι! Δίνει επίσης τη δυνατότητα να κάνεις όπως γουστάρεις το κινητό σου και να βολεύει μόνο εσένα! Μπορείς επίσης να κατεβάσεις εφαρμογές, θέματα, ήχους κλήσης, από οποιονδήποτε, απλά με την αλλαγή μιας ρύθμισης! Αυτό όμως εγκυμονεί και κινδύνους, για τους οποίους έχει αναφερθεί το παρών site πολλές φορές στο παρελθόν. Το μαχαίρι είναι για να κόβει ψωμί. Αν το χρησιμοποιήσεις για να κόψεις λαιμό, δεν φταίει το μαχαίρι, αλλά το χέρι! Αυτό είναι κάτι που το ξέρει η Google, αλλά στη συνείδηση του απλού καταναλωτή (του Αμερικάνου που είπα πριν 😉 ) δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Έτσι, πιστεύω πως παίζει με την τύχη της.     Άλλο καλό, είναι η “πολυγλωσσία” που κυριαρχεί στην κοινότητα του Android. Μπορεί οποιοσδήποτε κατασκευαστής να βάλει Android στο προϊόν του, είτε λέγεται Umimobile (Ινδική εταιρία παραγωγής φασόν κινητών, προμηθευτής των Turbo-X smarthpones), είτε λέγεται Samsung. Και αυτό προσφέρει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας σε γενικές γραμμές.

upgradableΤα αρνητικά που έχει το Android, είναι μη ευδιάκριτα με την πρώτη ματιά. Ίσως γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν φαίνεται το “κακό” μονοπάτι που έχει ακολουθήσει. Το μονοπάτι αυτό, λέγεται, συμβατότητα. Είναι το ίδιο με αυτό που ακολουθούσε η Microsoft μέχρι και την κυκλοφορία των Vista. Ποιό είναι αυτό; Ποιά η κοινή πορεία μιας εταιρίας παραγωγής λειτουργικών για υπολογιστές, που ξεκίνησε τις εργασίες της το 1975, με αυτή που ξεκίνησε να αναπτύσσει λειτουργικά για κινητά μόλις τη πρώτη δεκαετία του 2000; Η κοινή πορεία είναι αυτή η δυνατότητα ακριβώς. Το να παίρνει ο κάθε ένας που κατασκευάζει κάποια συσκευή και να μπορεί να μοντάρει το λειτουργικό πάνω της, έτσι ώστε να μπορεί να τη κάνει στο ελάχιστο λειτουργική. Για να μπορεί να το κάνει αυτό, σημαίνει πως το Android, δίνει τη δυνατότητα γίνει, μέσω της “χαλαρής” ασφάλειας και του open χαρακτήρα του. Το κακό στην όλη υπόθεση είναι πως δεν μπορεί η Google, να διασφαλίσει την ίδια εμπειρία χρήσης με όλους τους κατασκευαστές. Αυτό φαίνεται από τα “κολλήματα” που τραβάνε τα διαφορετικά κινητά με το ίδιο λειτουργικό, αλλά και από το sudden death που μπορεί να πάθει, οποιαδήποτε συσκευή, αν αποφασίσει η Google, να μη δώσει στο κοινό, την έκδοση μέχρι την οποία ο κατασκευαστής, θεωρεί upgradeable τη συσκευή του. Άρα, ο καταναλωτής μένει ξαφνικά ξεκρέμαστος! Δεν εξετάζω το γεγονός πως στο Play Store, υπάρχουν εφαρμογές που για κάποιο χαζό, ή και σοβαρό λόγο, δεν μπορούν να τρέξουν σε όλες τις Android based συσκευές.

Για μένα, το τέλειο προϊόν, δεν υπάρχει. Κάπου χάνει η Apple, κάπου χάνει η Google. Όμως, με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα εμπιστευθώ περισσότερο την εταιρία που σχεδιάζει και το software αλλά και το hardware μόνη της, παρά μια εταιρία που παράγει ένα πρόγραμμα “κονσέρβα” και το δίνει στους κατασκευαστές, χωρίς να μπορεί να το ελέγξει.

Αρκετά όμως, με τις δικές μου σκέψεις και παρατηρήσεις. Θέλω πραγματικά να δω τι σκέφτεστε εσείς, τεκμηριωμένα και ωραία, και όχι γιατί “έχει Αθηναϊκές πινακίδες”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

32 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ναι όλα ωραία… Συμφωνώ με τον αρθρογράφο, απλά υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η Apple με τα λεγόμενα παραπάνω θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη εταιρία λόγω της ασφάλειας που παρέχει… Παρόλα αυτά είδαμε σε πρόσφατο άρθρο μας πως developers της Apple, κατάφεραν να “σπάσουν” την ασφάλεια… Θα μου πείτε γνωρίζουν τον κώδικα τους… Δεν είναι ακριβώς έτσι…. Από την στιγμή που μπόρεσαν σαν Hackers και όχι σαν developers της εταιρίας, να αναιρέσουν όλη την ασφάλεια, τότε ποιος ο λόγος να πιστεύουμε ακόμα σε αυτό;

    • Ο λόγος είναι απλός!
      Το όλο attempt έγινε για να δοκιμαστεί η ασφάλεια του λογισμικού. Έγινε σκόπιμα, και σίγουρα τους πήρε μήνες για να το κάνουν αυτό.
      Το θέμα είναι τι κατάφεραν; Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν είναι να εμφανιστεί ένα μήνυμα στην οθόνη του κινητού. Το κατά πόσο εφικτό είναι να πάνε παραμέσα και να επηρρεάσουν τη λειτουργία για κακόβουλη αιτία, δεν το ξέρουμε. Δε νομίζω πως αποδεικνύεται κάτι με αυτή τη κίνηση!

      • Αυτό είναι όμως σαν μία εφεύρεση. Μπορεί να ειπωθεί κάτι τώρα, αλλά να υλοποιηθεί αργότερα… Αρά το σίγουρο είναι πως όπως και να έχει , αν μπόρεσαν να το “σπάσουν” , κάποια στιγμή στο μέλλον , νεότερα μυαλά θα μπορέσουν να το φέρουν εις πέρας αυτό… Κάτι που δεν θέλει η Apple…

  2. Ακριβώς επειδή δεν θέλει, και εφόσον βρέθηκε ο τρόπος, τότε το κενό έχει ήδη κλειστεί. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα. Το θέμα είναι αν είναι αξιοποιήσιμα ή επικίνδυνα.

  3. Τα Applοφωνα ειναι για συγκεκριμενο κοινο, κατι κοινως αποδεκτο και κατανοητο, γιατι οποιος
    μπει στο τριπακι του jailbreak καταληγει με Android.

    Tο να βγαζει η Apple μια συσκευη κατωτερη του ανταγωνισμου, στα τελευταια 3 μοντελα, και
    εχει συγκρινετε μονο το ppi και η οθονη, δειχνει τον προσανατολισμο της εταιριας.

    Απο εκει και περα για τους geek υπαρχει το android και για αυτους που θελουν ενα status symbol υπαρχει το iphone….

    • Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως συγκρίνεις το iPhone (συσκευή) με το Android (λειτουργικό). Το να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο όσα αφορούν το Hardware δεν είναι και η καλύτερη λύση εφόσον το άρθρο έχει γραφτεί για το θέμα λειτουργικών. Όσο για το θέμα “αναφορά στην συσκευή iPhone στο άρθρο”, έχει γίνει για έναν λόγο… Για να δούμε την διαφορά της Apple (που έχει δικό της λειτουργικό) με τις υπόλοιπες συσκευές που απλά “βάζουν” το android διαμορφωμένο στην εκάστοτε συσκευή.

  4. Ενημερωτικά:
    Jekyll on iOS: When Benign Apps Become Evil (August 14–16, 2013)
    https://www.usenix.org/conference/usenixsecurity13/jekyll-ios-when-benign-apps-become-evil

    Συνοπτικά:
    “We implemented a proof-of-concept Jekyll app and successfully published it in App Store. We remotely launched the attacks on a controlled group of devices that installed the app. The result shows that, despite running inside the iOS sandbox, Jekyll app can successfully perform many malicious tasks, such as stealthily posting tweets, taking photos, stealing device identity information, sending email and SMS, attacking other apps, and even exploiting kernel vulnerabilities.”

    Με λίγα λόγια:
    Το app που ανέπτυξαν οι ερευνητές ανέβηκε χωρίς κανένα πρόβλημα στο App Store. Επείτα κα εφόσον κάποιος το εγκαταστήσει, οι ερευνητές απομακρυσμένα μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες, κλέψουν προσωπικά δεδομένα, να στείλουν email και sms ή και να πάρουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω kernel exploits.

    Ηθικό δίδαγμα:
    Εφόσον το trend είναι τα κίνητα με iOS και Android, και οι δυο πλατφόρμες θα αποκτήσουν/αποκτούν ιδιάζουσας σημασίας από την κοινότητα των attackers.

      • Το link που έβαλες δεν λέει και τίποτα το αξιόλογο.
        Βάση του κυβερνητικού έγγραφου ( http://info.publicintelligence.net/DHS-FBI-AndroidThreats.pdf ), αναφέρουν υποδειγματικά και χωρίς καποιο reference σε κάποια εταιρεία “Industry reporting indicates 44 percent of Android users are still using versions 2.3.3 through 2.3.7”. Απλά κρούουν τον κόδωνα του κινδύνου στους “federal, states and common authorities” να αναβαθμίσουν τα κινητά τους στις τελευταίες εκδόσεις του Android.

        To 79% που λέει στο άρθρο που έβαλες αναφέρεται στα malware threats, και οχι στους infected users. Επιπλέον, κατι το οποίο δεν λέει το άρθρο είναι οτι τα περισσότερα threats προέρχονται από third party markets. Για την συγκεκριμένη πληροφορία υπάρχει βιβλιογραφία αν θες να ψάξεις στο IEEE.

      • Στο Android, μπορείς να εγκαταστήσεις κατευθείαν εφαρμογή από third party market, just out of the box; Απ’ ότι ξέρω και προφανώς ξέρεις, μιας και ασχολείσαι με το development, ναι. Στο iOS, πρέπει να κάνεις ολόκληρη διαδικασία για να καταφέρεις να περάσεις από unofficial market εφαρμογή. Τι είναι πιο ευάλωτο; Το Android, που κατά καιρούς, εμφανίζονται εφαρμογές που είναι καθαρά malware, ή το iOS, που υπό τη μορφή πειράματος έβαλαν μία εφαρμογή, και στο παρελθόν, είχε βρεθεί άλλη μια που στόχο είχε τα Windows;
        Σίγουρα υπάρχουν κενά ασφαλείας και στα δύο λειτουργικά. Ποιός θα πέσει πρώτος είναι το θέμα.

  5. Πιστευω δεν εχει καποιο νοημα σε αυτη η συγκριση, καθως το καθε ενα απευθυνεται σε διαφορετικο κοινο.

    Android=Λιγο wow + Πολυεργαλειο + Υψηλες Επιδοσεις

    iOS=WOW+ Secure + Υψηλες Επιδοσεις

    Φυσικα το Αndroid δεν μπορουν να το διαχειριστουν οι εταιριες οπως ανεφερες, αλλα ακριβως γι’αυτο το λογο εταιριες (σαν την Samsung) βγαζουν δικο τους OS. Eγω πιστευω παντως πως ακομα και να εχει μεγαλη επιτυχια το OS της καθε εταιριας, καμια απ’αυτες δεν θα σταματησει να χρησιμοποιει το Android σε καποια απο τα καινουργια τους μοντελα. Το πιο πιθανο ειναι να χρησιμοποιουν και τα 2 παραλληλα, καθως το Android οπως προανεφερα απευθυνεται σε αλλο κοινο. Βλεπουμε στα τελευταια updates του Android η Google να προσπαθει να το κανει iOS. Να το ομορφαινει, να το κανει, να το δειχνει. Ε δεν γινεται.

    Υ.Γ.:Android vs iOS μου θυμιζει πολυ Windows vs Linux… Δεν τιθεται συγκριση. Αλλο το ενα, αλλο το αλλο…

    Περιμενω replies 🙂

    • Μα τα κινητά μας είναι πλέον υπολογιστές όπως και τα PC μας, οπότε είναι λογικό όλο αυτό. Από εκει και πέρα και τα 2 λειτουργικά ειναι καλά και όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες του χρήστη. Είτε αυτές ειναι επαγγελματικές, είτε ψυχαγωγίας, είτε κομπλεξ 😛

  6. Όλα μια χαρα και ωραία.

    Δεν περιορίζεις όμως τις επιλογές σου μόνο λόγω software αλλα και λόgω άλλων παραγόντων.

    Εγώ πχ, δεν έχω πάρει ακόμη να δοκιμάσω i phone γιατι θεωρώ υπερβολικά μικρή την οθόνη του. Άσε που οι διαφημισεις της, προσβάλουν την νοημοσύνη μου! Που φτάνει το δάχτυλο και βλακείες…

    • Αυτό που πραγματικά μου έκανε εντύπωση στο σχόλιο σου είναι περί της νοημοσύνης.. Δεν νομίζω να θέλει να θίξει κανέναν η Apple και η κάθε εταιρία βάζοντας τέτοια διαφήμιση. Πιο λογικό είναι να προσπαθήσει απλά να σου πει πόσο εύχρηστο είναι παρά να θίξει την νοημοσύνη του καθένα…

  7. To Android είναι κλάσεις καλύτερο από το iOS. Ότι αναφέρεις ως αρνητικό στην ουσία είναι θετικό. Η “open source” φιλοσοφία αυξάνει την ποιότητα και την ασφάλεια, διότι το προϊόν κατασκευάζεται και τεστάρεται από πολύ περισσότερους χρήστες σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε κάποιο υπόγειο στα headquarters της apple από καμία 10ρια geeks. Το android γίνεται configure, compile και built από τον κάθε κατασκευαστή για το κάθε μοντέλο του ξεχωριστά, άρα υπάρχει παραμετροποίηση και προσαρμογή (Για αναφερθώ και στο παράδειγμά σου περί MS, τα Windows έχουν ακριβώς τις ίδιες επιδώσεις είτε τα βάλεις σε IBM, Dell, Toshiba ή οποιονδήποτε άλλο compatible). Είναι δωρεάν, το χακάρεις και έχει εξαιρετικό επίσης δωρεάν support community. Επιπλέον, αναβαθμίζεται τουλάχιστον με διπλάσιο ρυθμό από ότι το iOS και υποστηρίζει μεγαλύτερη πληθώρα εφαρμογών, λόγω του open source. Ας μην αναφερθώ στα κλειδώματα και τους περιορισμούς του iOS, όταν πληρώνω λεφτά για κάτι, θέλω να έχω την πλήρη κυριότητα και ολοκληρωτικό έλεγχο του προϊόντος που αγόρασα. Να το συνδέω με όποια συσκευή έχω (ανεξάρτητα μάρκας) και να μην χρειάζεται να πληρώνω έξτρα για συγκεκριμένο εξοπλισμό. Τέλος, αν το iOS ήταν τόσο καλό, ποιος ο λόγος για jailbreak τότε;

    • Αρχικά, να σε ενημερώσω, πως μόνο τις ίδιες επιδόσεις δεν έχουν τα Windows σε διαφορετικής μάρκας υπολογιστές. Αν διάβασες σωστά, το θέμα του open το επικροτώ! Θεωρώ μεγάλο βήμα αυτή την κίνηση της Google. Έχω ενδοιασμούς όμως, στο θέμα ελέγχου. Μακάρι η Google, σαν βασικός Android developer, να κάνει και κάποιο quality control. Για τα κλειδώματα που λες, στην ουσία προστατεύει σε κάποια σημεία το χρήστη, και σε άλλα τις συμφωνίες της. Τα ξέρεις πριν το πάρεις, αν συμβιβάζεσαι ΟΚ. Αν όχι, πάρε κάτι άλλο. Αν είδες στο άρθρο, έγραψα, πως δεν υπάρχει τέλειο προϊόν. Με το jailbreak, η κοινότητα που το αντιπροσωπεύει, προσπαθεί να το κάνει ακόμα καλύτερο. Με την ίδια λογική, όμως, αντιστρέφω την ερώτηση και σου θέτω το θέμα του rooting.

  8. Για το λογισμικό windows phone τι γνώμη έχετε? Πρώτα, ανεξάρτητα από τα IOS και android και έπειτα συγκριτικά με αυτά τα λογισμικά?

    • Είναι νωρίς ακόμα, και προσωπικά, την έχω λίγο εκτός συναγωνισμού, λόγω του ότι είναι νέο προϊόν.

      • Η αλήθεια είναι αυτή.. Πως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα λειτουργικό σχεδόν νέο… Όπως και όταν είχε βγει στην αρχή το Android δεν μπορούσαμε να έχουμε γνώμη….

        • Παιδιά συγνώμη αλλά όταν λέτε καινούριο λειτουργικό σε ποιο αναφέρεστε?? Τα windows phone σε 2 ακριβώς μήνες από σήμερα έχουν γενέθλια και κλείνουν τρία ολόκληρα χρόνια!!!! Είναι ξεκάθαρο πως η ανάπτυξη τους κινείται με ρυθμούς χελώνας σε σχέση κυρίως με το android αλλά και το ios.Απλά αναλογιστείτε που βρίσκονταν τα ios/android στη πρώτη έκδοση τους και που τρία χρόνια μετά και φυσικά δε μιλάω καθόλου για market sharing και λοιπά,μοναχά σε επίπεδο ανάπτυξης του λειτουργικού.

  9. Εγώ τα έχω στο μυαλό μου τα πράγματα λίγο πιο πρακτικά.

    Το αν μας κάνει το ένα λειτουργικό σε σχέση με το άλλο φαίνεται στην απλή, καθημερινή χρήση. Όλα τα smartphones απευθύνονται πλέον στον μέσο χρήστη ο οποίος προφανώς δεν τρέχει benchmarks και ίσως δεν τον ενδιαφέρει αν στο πίσω μέρος του κουτίου αναφέρει ότι ο επεξεργαστής είναι όκτα ή τέτρα ή τρέχει στα 1,5 ή στα 1,8…….
    Εγώ στην πράξη, έχοντας χρησιμοποιήσει και τα δυο λειτουργικά έχω διαπιστώσει ότι το iOS είτε συνεργάζεται καλύτερα με το harware είτε κάνει καλύτερη διαχείριση της υπολογιστικής ισχύος καθώς δεν κολλάει όταν θες να κάνεις κάτι απλό (πχ να ψάξεις ένα όνομα στις επαφές σου) ενώ κάνει καλύτερη διαχείριση στην μπαταρία (ακόμη και με την φωτεινότητα στο full).
    Πιστέυω ότι τα παραπάνω είναι δυο σημαντικοί λόγοι που οι συσκευές της Apple είναι τόσο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό σε συνδυασμό με την απίστευτη δουλειά στο marketing…..

    Ur comments please…..

    • ” το iOS είτε συνεργάζεται καλύτερα με το harware είτε κάνει καλύτερη διαχείριση της υπολογιστικής ισχύος “, βρήκες το λόγο που το υποστηρίζω!

  10. Το άρθρο κατά γενική ομολογία είναι σωστό, με εξαίρεση ίσως το γεγονός ότι δίνεται περισσότερη έμφαση σε μία ιδιότητα ενώ λιγότερη σε άλλη με σκοπό να οδηγηθεί ο αναγνώστης στο τελικό συμπέρασμα. Όταν συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια δεν αρκεί να λέμε ότι το πορτοκάλι έχει ωραία γεύση αλλά το κόκκινο είναι πιο ωραίο, ζωντανό και έντονο χρώμα, άρα τα μήλα είναι καλύτερα…
    Για μένα το σημαντικότερο που δεν επεκτείνεται ο αρθρογράφος είναι η προσβασιμότητα. Κανείς δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Apple διατέλεσε τον οδηγό του mobility στη σύγχρονη εποχή. Ένα τεράστιο επίτευγμα που όμως έχει παρέλθει.
    Όμως το android πέτυχε ένα εξίσου τεράστιο επίτευγμα που το απολαμβάνουμε έως τώρα: “Όλος ο κόσμος έχει πρόσβαση στη τεχνολογία”. Δυστυχώς, με την Apple το πρόβλημα είναι και θα είναι οι τιμές, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο από την Ελίτ των καταναλωτών που έχουν να διαθέσουν ένα μισθό (και κάτι παραπάνω) για ένα smartphone. Μπορεί η mercedez να βγάζει τα καλύτερα αμάξια (ειλικρινά δεν το ξέρω) αλλά εγώ, ο αδελφός μου, η κοπέλα μου, ο πατέρας μου έχουμε αμάξι χάρη στη Toyota, Hudai κτλ.

    Εγώ είμαι android fan. Και το λέω ξεκάθαρα. Γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να πάρω iGaphrone! Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι συγκρίνουν επιδόσεις, δυνατότητες, design και ξεχνούν τη τιμή; Δεν είναι παράγοντας; Όλοι βρήκαν φράγκα και ψωνίζουν χωρίς να δουν τις τιμές; Είναι το Α και το Ω σε κάθε προϊόν!

    Εγώ τώρα μπορώ να αγοράσω επώνυμο διπύρηνο, με 4άρα οθόνη, 8Mpxls με 190 ευρώ. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι iPhone!!! Με 300ευρώ της διαφοράς αυτού με το αντίστοιχο της apple, ας μου πει τώρα κάποιος ότι η εμπειρία χρήσης ή ότι η ασφάλεια δεν είναι η ίδια… με το συμπάθιο αλλά χέστηκα.

    • Ίσως η καλύτερη απάντηση που συνάντησα. Απλά, να σε ενημερώσω πως στην Ελλάδα οι τιμές έχουν τέτοια διαφορά. Στην Αμερική το iphone είναι ένα 50άρικο φθηνότερο από το SIII. Σίγουρα η τιμή είναι βασικό, πλεόν, κομμάτι της τελικής απόφασης για αγορά. Αλλά οι περισσότεροι, εμπλέκουν στην αγορά και κάποιο συμβόλαιο, που θα τους καλύψει όλες τις ανάγκες επικοινωνίας…

  11. Προσωπικά πιστεύω (όπως σίγουρα πάρα πολλοί) οτι οτιδήποτε κλειδώνει, ξεκλειδώνει κιόλας. Όποια πολιτική ασφαλείας κι αν χρησιμοποιηθεί, πάντα υπάρχει και μια (ή και περισσότερες) κερκόπορτες. Άρα, αν κάποιος θέλει να σου επιτεθεί, όποια πλατφόρμα και να έχεις, θα σου επιτεθεί και πολύ πιθανόν να κάνει αυτό που θέλει. Ούτως ή άλλως, όσοι κάνουν jailbreak στη συσκευή τους, στην ουσία επιτίθονται οι ίδιοι στην ασφάλεια της συσκευής τους και καταφέρνουν να την παραβιάσουν. Αυτό απο μόνο του νομίζω λέει πολλά. Απο εκεί και πέρα, διαφωνώ κάθετα με την πολιτική της Apple στο θέμα της τιμολόγησης των συσκευών της, γιατί “under the hood” που λένε, δεν έχουν τίποτα το περίσσιο απ’οτι οι υπόλοιπες συσκευές διάφορων καλών εταιριών. Και δε μένω μόνο στα iPhone, αλλά σε όλες τις συσκευές που παράγει όπως π.χ. τα Macbook. Με ένα “πείραγμα” του BIOS, τρέχεις οτιδήποτε λειτουργικό θέλεις και απο τη στιγμή που όλο το hardware κυκλοφορεί και σε οποιοδήποτε άλλο laptop, υπάρχουν και drivers κτλ. Άρα, πέρα απο τα γυαλιστερά καπάκια, εμένα προσωπικά δε μου δικαιολογούνται τα διπλάσια + χρήματα που μου ζητάει. Το παραμύθι το ξεκίνησε ο Jobs ο οποίος ήταν ένας και μοναδικός.
    Όσον αφορά το Android, προτιμώ να έχω την ελευθερία να κάνω τις επιλογές που θέλω και να φέρνω τη συσκευή στα μέτρα μου, παρά να με φέρνει η συσκευή στα μέτρα της. Δε χρειάζεται να πω περισσότερα νομίζω. Στο μεγάλο του μειονέκτημα είναι όντως το θέμα του οτι κάποιες εφαρμογές έχουν θέματα με κάποιες συσκευές, αλλά συνήθως αυτές είναι μικρών προγραμματιστών και στις περισσότερες των περιπτώσεων αναβαθμίζονται ταχύτατα.

  12. απλά τα πράγματα: αν είσαι απλός χρήστης παίρνεις iphone και ησυχάζεις. αν την ψάχνεις λίγο την δουλειά παίρνεις android που μπορείς να κάνεις παπάδες. το καθένα είναι καλό εκεί που θέλουν οι εταιρίες να δώσουν βάση. είμαι σίγουρος ότι με την ανάπτυξη του android σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει καν αυτή η κόντρα γιατί το android θα έχει ξεφύγει. δείτε την πρόοδο του ενός και του άλλου λειτουργικού από το ξεκίνημα του καθενός.

  13. κατα τη γνωμη μου, η apple ειναι μια πολυ καλη εταιρια που παρεχει στον κοσμο πολυ δυνατες και πανω απ’ολα ΚΟΜΨΕΣ συσκευες. Ισως σε αυτο βασιζεται η apple, στο ποσο ομορφο θα δειχνει το προιον της γιατι περα απο τη πλακα, εχει βγαλει πολυ ομορφες συσκευες. Οι android συσκευες εχουν πολλα περισσοτερα να σου δωσουν ομως, τη σημερον ημεραν, οπως περισσοτερες εφαρμογες, περισσοτερες εργασιες που μπορεις να κανεις με τη συσκευη σου (π.χ. NFC). Υπαρχουν βεβαια καποια λογισμικα και συσκευες στην αγορα που δεν θα αξιζαν και πολλα λεφτα (οπως κατα τη γνωμη μου οι Turbo-x συσκευες), που οπως λες και στο αρθρο σου, δεν παρεχουν και πολλες δυνατοτητες και παθαινουν αυτα τα sudden deaths, αλλα αν καποιος διαθετει μερικα παραπανω χρηματα (50-100 ευρω, δεν σου λεω παραπανω) μπορει να αγορασει μια συσκευη αξιολογη με αυτες της apple και πιθανον, πιο φθηνη. Αν συγκρινεις για παραδειγμα iPhone 6s με samsung galaxy s7 edge, θα βρεις σχεδον τραγικες διαφορες αλλα και παλι αυτο βασιζεται στο τι επιθυμει και μπορει να αγορασει ο καταναλωτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.