Η Microsoft δημιουργεί μια νέα έκδοση των  Windows 10, η οποία έχει σχεδιαστεί να τρέχει αποκλειστικά σε dual screen και foldable συσκευές. Τα Windows 10X, με κωδική ονομασία Santorini, αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια της Microsoft να επανασχεδιάσει τις Windows 10 συσκευές, που ακόμη δεν υπάρχουν, όπως εύκαμπτα tablets που μεταμορφώνονται ως ικανές να επιτελέσουν διεργασίες των laptops. Η Microsoft δημιούργησε το αρχικό Surface tablet και υβριδικό laptop πάνω από επτά χρόνια πριν. Στα μετέπειτα χρόνια εξελίχθηκε σε μια flagship Windows συσκευή.

Είδαμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν laptops. Είδαμε να χρησιμοποιούν tablets. Βρήκαμε μια ευκαιρία στη Microsoft και σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας να καλύψουμε το κενό αυτό, προσφέροντας κάτι το νέο, εξηγεί ο Joe Belfiore, της Microsoft σε συνέντευξή του στο Theverge. Το Surface Neo αποτελεί την οπτική της Microsoft για το μέλλον των Windows 10X και που αυτό θα λάμψει.

Πρόκειται για μια συσκευή, με δυο ξεχωριστές οθόνες των 9 ιντσών που αναδιπλώνεται για να προσφέρει έναν χώρο εργασίας των 13 ιντσών. Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες Surface συσκευές, υπάρχει ένας μεντεσές που επιτρέπει στο Surface Neo να πραγματοποιήσει την εναλλαγή σε πολλά και διαφορετικά modes. Υπάρχει ένα έξυπνο πληκτρολόγιο το οποίο ολισθαίνει και ασφαλίζει στη θέση του με μαγνήτες. Υπάρχει μάλιστα και το νέο Surface Slim Pen το οποίο προσκολλάται μαγνητικά  και είναι η ίδια γραφίδα η οποία η Microsoft χρησιμοποιεί στα νέα Surface Pro X.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ένα laptop, σαν ένα βιβλίο ή σαν ένα tablet. Η Microsoft  δεν αποκαλύπτει ακριβώς πολλά για το εσωτερικό hardware, αλλά μάλλον θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους νέους Intel Lakefield. Η Microsoft δημιούργησε τα Windows 10X σε συνεργασία με την ομάδα υλικού του Surface τμήματος.

Θα μπορείς να χρησιμοποιείς τις νέες Windows 10X συσκευές με πλήθος διαφορετικών τρόπων:

  • Για κράτημα σημειώσεων: το εν λόγω mode σου επιτρέπει να έχεις ένα full screen app στην κάθε οθόνη, όπου το ένα μπορεί να είναι ο browser στη κορυφή που δείχνει κάποιο περιεχόμενο βίντεο και το άλλο θα μπορούσε να είναι μια εφαρμογή λήψης σημειώσεων. Η γραφίδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο για τη λήψη σημειώσεων ή  με ένα ξεχωριστό πληκτρολόγιο hardware.
  • Portable all-in-one: Σε αυτό το mode η dual screen συσκευή μπαίνει σε book mode, όπου μπορεί να σταθεί σε μια επίπεδη επιφάνεια και με τη χρήση ενός αποσπώμενου πληκτρολογίου θα μπορείς να εργαστείς σε αυτή. Είναι παρόμοιο με το πως ένα dual monitor setup λειτουργεί στο σπίτι.
  • Reading: Το mode περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής σαν βιβλίο, με ένα ή δυο χέρια και τη δυνατότητα χρήσης μιας γραφίδας για τη λήψη σημειώσεων.
  • Laptop: Θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα software ή hardware πληκτρολόγιο στη μια οθόνη, με το τυπικό περιεχόμενο στην κύρια οθόνη στην κορυφή.

Στη Microsoft Surface Neo συσκευή, μορείς να κάνεις slide το hardware πληκτρολόγιο σε μια θέση στη κορυφή μιας εκ των οθονών και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο. Σε αντίθεση με τις Surface  συσκευές, το πληκτρολόγιο δεν έχει trackpad. Αντίθετα, η οθόνη λειτουργεί σαν trackpad, πάνω ή κάτω από το πληκτρολόγιο. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως σε σχέση με τα κανονικά laptops, είναι η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης του πληκτρολογίου. Ανάλογα με το που θα το τοποθετήσεις, τα Windows 10X θα παρουσιάσουν μια νέα περιοχή εισαγωγής δεδομένων, πάνω από την περιοχή του πληκτρολογίου που η Microsoft την αποκαλεί Wonderbar. Είναι μια πρακτική παρόμοια με το Touch Bar της Apple.

Όσον αφορά τα Windows 10X είναι σχεδόν όπως και τα Windows 10. Άλλωστε στόχος της Microsoft είναι να μην αναγκάσει τους χρήστες να μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν κάτι καινούργιο. Όσον αφορά τις εφαρμογές, η Microsoft ενθαρρύνει αφενός τους developers να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται τις δυο οθόνες και αφετέρου θα επιτρέπει το load  win32  εφαρμογών στα Windows 10X, δηλαδή σαν αυτά που χρησιμοποιείτε στα Windows 10.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.