Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο εγκέφαλος υπερνικά τον ενστικτώδη φόβο και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σε πιθανές θεραπείες για το άγχος και τις φοβίες. Ο φόβος είναι ένας ισχυρός μηχανισμός επιβίωσης ενσωματωμένος στον εγκέφαλό μας για να μας κρατήσει ασφαλείς.
Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι και τα ζώα από τη γέννηση τους έχουν ενστικτώδεις αντιδράσεις φόβου. Ωστόσο, με την εμπειρία, ο εγκέφαλός μας μαθαίνει ποιες απειλές είναι πραγματικές και ακίνδυνες. Οι ερευνητές ήθελαν να καταλάβουν πώς ο εγκέφαλος καταστέλλει και ξεπερνά αυτούς τους ενστικτώδεις φόβους. Για το λόγο αυτό ξεκίνησαν μελετώντας ποντίκια που εκτέθηκαν σε μια οπτική απειλή. Αν και αρχικά τα ποντίκια έτρεξαν για να καλυφθούν, με την πάροδο του χρόνου έμαθαν να παραμένουν ήρεμα καθώς δεν εμφανιζόταν πραγματικός κίνδυνος. Το πείραμα αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν πώς τα ποντίκια ξεμαθαίνουν αυτές τις βασικές αντιδράσεις φόβου.
Σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη αποκαλύφθηκε ότι η καταστολή του φόβου αποθηκεύεται στην πραγματικότητα στον κοιλιακό γονατώδη πυρήνα (vLGN), μια υποφλοιώδη περιοχή που προηγουμένως πιστευόταν ότι δεν σχετίζεται με τη μάθηση. Ο οπτικός φλοιός παίζει σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία του εγκεφάλου ότι μια απειλή δεν είναι πλέον επικίνδυνη. Η μελέτη αποκάλυψε ακόμη μια χημική διαδικασία που βοηθά στην επανασύνδεση των αντιδράσεων φόβου του εγκεφάλου. Όταν τα ποντίκια έμαθαν ότι η σκιά ήταν ακίνδυνη, απελευθερώθηκαν ενδοκανναβινοειδή, μόρια του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διάθεση και τη μνήμη. Αυτά τα μόρια μείωσαν τα ανασταλτικά σήματα στο vLGN, αυξάνοντας τη νευρική δραστηριότητα και επιτρέποντας στα ποντίκια να παραμείνουν ήρεμα σε μελλοντικές συναντήσεις.
Τεράστια ανακάλυψη που αλλάζει όσα ξέραμε για τη γονιδιακή ρύθμιση
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι έχουν παρόμοιες δομές εγκεφάλου και για το λόγο αυτό οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές, το PTSD και τις φοβίες. Οι ερευνητές σχεδιάζουν πλέον να συνεργαστούν με κλινικούς ειδικούς για να διερευνήσουν πώς λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα του εγκεφάλου στους ανθρώπους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.