Επιστήμονες πραγματοποίησαν μια σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση της προέλευσης των κοσμικών ακτίνων υψηλής ενέργειας, χάρη στην ανακάλυψη ενός φυσικού επιταχυντή σωματιδίων που συνδέεται με μια μικρή μαύρη τρύπα.

μαύρη τρύπα επιταχυντής σωματιδίων SS 433

Με επικεφαλής την ερευνήτρια Laura Olivera-Nieto, η μελέτη επικεντρώθηκε στο SS 433, ένα μικροκβάζαρ που στεγάζει μια μαύρη τρύπα δέκα φορές τη μάζα του Ήλιου και βρίσκεται μέσα στο νεφέλωμα Manatee. Σε αντίθεση με τα τυπικά μικροκβάζαρ, το SS 433 παρουσιάζει συνεχή δραστηριότητα πίδακα που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση.

Μπορούν να δημιουργήσουν τρελά ισχυρή βόμβα από μαύρη τρύπα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ευδιάκριτο κενό μέσα στους πίδακες του SS 433, ακολουθούμενο από μια αναζωπύρωση της δραστηριότητας πιο μακριά, υποδεικνύοντας μια περιοχή επιτάχυνσης των σωματιδίων κοντά στη μαύρη τρύπα. Η παρατήρηση αυτή υποστηρίζει μια υπόθεση που προτείνει την ύπαρξη ενός αόρατου φράγματος, όπου τα σωματίδια υφίστανται ταχεία επιτάχυνση κατά τη διάσπασή. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτό το φαινόμενο παραμένουν ασύλληπτοι.

μαύρη τρύπα επιταχυντής σωματιδίων SS 433

Η Olivera-Nieto υπογράμμισε τη συμμετρία των παρατηρούμενων γεγονότων, υποδηλώνοντας μια εγγενή σύνδεση με το ευρύτερο κοσμικό πλαίσιο. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν κρίσιμες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που οδηγούν τις κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας, ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των θεμελιωδών δυνάμεων του σύμπαντος, καθώς η ανθρωπότητα επιχειρεί τη διαπλανητική εξερεύνηση και τον αποικισμό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.