Η Apple δεν έχει καν ανακοινώσει ακόμη το iPhone 14, αλλά ήδη ακούμε φήμες για τα μοντέλα iPhone του 2023, τα οποία φαινομενικά θα είναι τα iPhone 15. Αυτή τη στιγμή, το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που αναφέρουν οι φήμες είναι ένας περισκοπικός φακός για καλύτερο οπτικό ζουμ. Ενώ οι αναλυτές πίστεψαν αρχικά ότι αυτή η τεχνολογία θα ήταν αποκλειστική για τα μοντέλα Pro του 2023, ο Ming-Chi Kuo ισχυρίζεται τώρα ότι μόνο το μεγαλύτερο iPhone 15 Pro Max θα αποκτήσει τον νέο φακό. Ως επέκταση της νέας στρατηγικής marketing που ακολουθεί η εταιρεία.

Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι η Apple προσπαθεί να κάνει τα Pro και Pro Max μοντέλα να ξεχωρίσουν από τα απλά και σε κάθε τους αναφορά ο Kuo και ο Gurman του Bloomberg ξεκαθαρίζουν την υπεροχή αυτών των μοντέλων. Για παράδειγμα, τα Pro θα είναι τα μόνα φετινά μοντέλα που θα έχουν punch hole, ενώ τα απλά θα μείνουν με το παλιό design του notch, και αυτό είναι μία σχετικά μικρή διαφορά, καθώς στο σύνολο τους οι διαφορές θα ανεβάσουν την τιμή των μεγαλύτερων μοντέλων αρκετά ψηλά. Πάμε όμως στο νέο της ημέρας, που είναι ο περισκοπικός φακός στα smartphone του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, οι περισκοπικοί φακοί βασίζονται σε ένα πρίσμα που αντανακλά το φως σε πολλούς εσωτερικούς φακούς στις 90 μοίρες ως προς τον αισθητήρα της κάμερας. Αυτό επιτρέπει στο μήκος του φακού να είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν τηλεφακό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολύ καλύτερο οπτικό ζουμ. Ο τηλεφακός στα μοντέλα iPhone 13 Pro προσφέρει μόνο οπτικό ζουμ 3x και ψηφιακό ζουμ 15x. Εν τω μεταξύ, το Galaxy S22 Ultra της Samsung διαθέτει ήδη φακό που επιτρέπει οπτικό ζουμ 10x και ψηφιακό ζουμ έως και 100x. Ενώ η Apple φέρεται να έχει σχέδια να φέρει έναν περισκοπικό φακό στα iPhone, φαίνεται ότι το χαρακτηριστικό θα είναι πιο περιορισμένο από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον Kuo, ο νέος περισκοπικός φακός θα είναι διαθέσιμος αποκλειστικά στο μεγαλύτερο και ακριβότερο iPhone 15 Pro Max, ενώ το μικρότερο iPhone 15 Pro θα διατηρήσει τον κανονικό τηλεφακό για οπτικό ζουμ. Ο αναλυτής λέει ότι ο αισθητήρας 1/3″ θα έχει ανάλυση 12MP με διάφραγμα f/2.8, σταθεροποίηση μετατόπισης αισθητήρα και οπτικό ζουμ έως και 6x. Όσοι προτιμούν μικρότερα τηλέφωνα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2024 για να πάρουν στα χέρια τους ένα iPhone με περισκοπικό φακό, καθώς ο Kuo σημειώνει ότι τόσο το iPhone 16 Pro όσο και το iPhone 16 Pro Max θα έχουν αυτήν την τεχνολογία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μοντέλα iPhone 15 και 16 μεσαίας κατηγορίας δεν αναμένεται να έχουν τέτοιο φακό.

Ο αναλυτής πιστεύει επίσης ότι ο περισκοπικός φακός που θα χρησιμοποιείται στα μοντέλα iPhone 16 Pro θα είναι ίδιος ή αρκετά παρόμοιος με αυτόν που θα χρησιμοποιείται στο iPhone 15 Pro Max. Εάν οι φήμες είναι αληθινές, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Apple περιορίζει ορισμένες δυνατότητες για το πιο ακριβό iPhone Pro Max. Το iPhone 12 Pro Max ήταν το μόνο μοντέλο με μεγαλύτερο αισθητήρα στον ευρυγώνιο φακό, ο οποίος ήταν και το μόνο με σταθεροποίηση μετατόπισης αισθητήρα. Ο τηλεφακός με οπτικό ζουμ 2.5x ήταν επίσης αποκλειστικός στο μοντέλο Pro Max. Στο παρελθόν, το iPhone 6 Plus ήταν το μόνο μοντέλο που διέθετε οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, ενώ η πρώτη κάμερα με διπλό φακό σε ένα iPhone ήταν αποκλειστικά στο iPhone 7 Plus. Τα iPhone 13 Pro και Pro Max έχουν τώρα ακριβώς τις ίδιες κάμερες.

Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για διάφορους λόγους. Όπως ήδη γνωρίζουμε, η Apple προσπαθούσε να αυξήσει το χάσμα μεταξύ των μοντέλων κανονικού και Pro iPhone – το είπαμε και πιο πάνω άλλωστε – καθώς τα φετινά μοντέλα Pro θα είναι τα μόνα που θα έχουν νέο chip, είδες το κρατούσαμε για έκπληξη σε όσους δεν γνωρίζουν τι αναμένεται να συμβεί. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η τιμή των εξαρτημάτων. Ενώ μια κανονική μονάδα κάμερας κοστίζει μεταξύ $1.5 και $2, μια μονάδα περισκοπικού φακού μπορεί να κοστίσει έως και $15. Δεδομένου ότι το iPhone Pro Max είναι το πιο ακριβό μοντέλο στη σειρά της Apple (προς το παρόν ξεκινά από 1.339 ευρώ), είναι λογικό ότι η Apple θα διατηρήσει αυτήν την τεχνολογία αποκλειστικά σε αυτό το μοντέλο έως ότου τα εξαρτήματα γίνουν λιγότερο ακριβά.

Ο Kuo αναμένει ότι περισσότεροι κατασκευαστές smartphone θα υιοθετήσουν περισκοπικούς φακούς τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση και την παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων, καθιστώντας τους έτσι φθηνότερους στο μέλλον. Φέτος, τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max φημολογείται ότι θα λάβουν σημαντικές αναβαθμίσεις κάμερας όσον αφορά τον ευρυγώνιο φακό. Η ανάλυση θα αυξηθεί από τα 12MP σε 48MP, κάτι που θα επιτρέψει τη λήψη βίντεο 8K για πρώτη φορά σε συσκευή Apple. Η μπροστινή κάμερα στα φετινά μοντέλα Pro αναμένεται επίσης να λάβει τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των τελευταίων ετών χάρη σε μεγαλύτερο αισθητήρα και αυτόματη εστίαση για καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό.

Η Apple είναι πιθανό να ανακοινώσει τα νέα μοντέλα iPhone 14 τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.