Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες διατυπώνουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το νερό του Άρη και το πως έφτασε στη σημερινή του κατάσταση. Ο κάποτε πλούσιος σε νερό πλανήτης, γεμάτος με ποτάμια, λίμνες και ίσως και θάλασσες, είναι πλέον ένας παγωμένος και άγονος πλανήτης, 1.000 φορές πιο ξηρός από την πιο ξηρή έρημο της Γης. Τι έγινε λοιπόν όλο αυτό το νερό που είχε ο Κόκκινος Πλανήτης; Μια νέα μελέτη προτείνει κάτι που μπορεί να αλλάξει ριζικά όσα γνωρίζουμε για τον γείτονά μας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ρόβερ Curiosity της NASA μπορεί να κρύβουν το κλειδί για να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του Άρη στο σύνολό του. Αρκετές θεωρίες αλλά και δεδομένα που έχουμε συλλέξει από τα rovers, δείχνουν πως ο άλλης ήταν κάποτε καλυμμένος με νερό και πως κάτι προκάλεσε την σημερινή κατάσταση, μιας τεράστιας ερήμου. Η νέα μελέτη όμως λέει πως ο Άρης ήταν πάντα ένας πλανήτης γεμάτος ερήμους, με ανάπτυξη εποχών που εμφάνιζαν έντονη παρουσία νερού.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου στο περιοδικό Nature και υποδηλώνει πως αντί να είναι κατοικήσιμος με παρόμοιο τρόπο με τη Γη, ο Άρης ακολουθεί ένα φυσικό μοτίβο που ευνοεί περισσότερο την δημιουργία ερήμων. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τον τον Άρη και το νερό του.

Μετεωρίτη Άρη νερό
Το ρόβερ Curiosity της NASA τραβάει μια εικόνα selfie στο χαμηλότερο όρος Sharp στον κρατήρα Gale τον Αύγουστο του 2015. Πιστώσεις: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Η νέα πρόταση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί έρχεται κόντρα σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, πιστεύοντας πως ο Άρης έχει πολλές ομοιότητες με τη Γη. Αν διαπιστωθεί ότι ο πλανήτης ευνοεί τις συνθήκες ερήμου αντί για συνθήκες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό όπως ο δικός μας πλανήτης, τότε θα μπορούσε να αλλάξει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε την επιστήμη της κατανόησης της επιφάνειας του Άρη.

Η ιστορία του νερού στον Άρη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Αυτό που την κάνει πιο μυστηριώδη είναι πως η τρέχουσα ατμόσφαιρα δεν συμβαδίζει με ένα τόσο υγρό παρελθόν. Για να επαληθεύσουμε αυτό και να το κατανοήσουμε καλύτερα, θα πρέπει να βρούμε το σωστό είδος πετρωμάτων. Αυτά τα ανθρακικά πετρώματα ανακαλύφθηκαν νωρίτερα φέτος από το Curiosity, το οποίο μας βοήθησε να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς λειτουργεί ο κύκλος του άνθρακα στον Άρη.

DART: Το σύστημα εκτροπής αστεροειδών ίσως δεν είχε την επιτυχία που πιστεύαμε

Ο κύκλος του άνθρακα είναι πολύ παρόμοιος με τον ίδιο κύκλο που ακολουθεί η Γη, ο οποίος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει βοηθήσει τον πλανήτη μας να παραμείνει τόσο σταθερός και κατοικήσιμος όσο ήταν. Βέβαια, για να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον Άρη και την ιστορία του, πλέον προϋποθέτει το να στείλουμε ανθρώπους στον πλανήτη, για συλλογή δειγμάτων που αυτή τη φορά θα επιστρέψουν στη Γη για κανονική μελέτη και με πληθώρα επιστημονικών οργάνων. Από την άλλη έχουμε ήδη δείγματα για μεγάλες ποσόστητες νερού κάτω από τον φλοιό του πλανήτη, όμως και αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Ο εποικισμός του Άρη δεν είναι τόσο έξυπνη ιδέα, όμως το να στείλουμε αστροναύτες με ασφάλεια στον Κόκκινο Πλανήτη, είναι κάτι που θα συμβάλει δραματικά στην επιστήμη και την κατανόηση της πλανητικής μας γειτονίας. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση πως όποιος πάει, θα γυρίσει πίσω με ασφάλεια. Ο Άρης όπως και η Γη είναι στη κατοικήσιμη ζώνη του Ηλιακού μας συστήματος, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορεί να φιλοξενεί ζωή. Αν θέλουμε να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει να συλλέξουμε δείγματα και να κάνουμε διάφορα πειράματα, πιθανότατα από κοντά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.