Ένα αμερικάνικο αναγνωριστικό αεροπλάνο, πέρασε τον τυφώνα Beryl, την μεγαλύτερη καταιγίδα κατηγορίας 5 που έχει σχηματιστεί ποτέ στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο ισχυρός τυφώνας, δημιουργήθηκε από τις ασυνήθιστα θερμές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και τις ευνοϊκές ατμοσφαιρικές συνθήκες, ώστε να έχουμε έναν ισχυρό κυκλώνα, με ανέμους που φτάνουν τα 265 χιλιόμετρα την ώρα. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, έστειλε ένα ανθεκτικό αεροσκάφος μέσα από την καταιγίδα, σε μια αποστολή για να συγκεντρώσει πολύτιμα δεδομένα μέσα από την καταιγίδα. Αυτά τα δεδομένα παίρνουν οι επιστήμονες και τροφοδοτούν πολύπλοκές προσομοιώσεις, ώστε να προβλέψουν τη μελλοντική πορεία της καταιγίδας και την έντασή της.

Στις 2 Ιουλίου, η υπηρεσία δημοσίευσε εικόνες που κατέγραψε η αποστολή, την ώρα που πετούσε μέσα από το μάτι του τυφώνα. Στις παρακάτω εικόνες μπορούμε να δούμε το μεγαλειώδες μάτι του κυκλώνα με το εφέ σταδίου και τη στοίβα από σύννεφα γύρω του.

“ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ – Μέσα στο μάτι του τυφώνα της κατηγορίας 5 #Beryl!” Το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροσκαφών της NOAA έγραψε στον ιστότοπο X, πρώην Twitter. “Το NOAA WP-3D Orion #NOAA43 “Miss Piggy” συνεχίζει τις επιχειρήσεις στον τυφώνα #Beryl για τη συλλογή δεδομένων για την πρόβλεψη και την έρευνα τυφώνων.”

τυφώνα Beryl
Το «φαινόμενο σταδίου», όπως φαίνεται από τους κυνηγούς τυφώνων στο μάτι του τυφώνα Beryl. Πίστωση: NOAA

Το μάτι του τυφώνα είναι σχετικά ήρεμο, τουλάχιστον σε σχέση με τους πολύ ισχυρότερους ανέμους που συναντάμε σε αυτούς τους τοίχους από σύννεφα, που ονομάζονται οφθαλμικό τοίχωμα. Οι τρομερά δυνατοί άνεμοι, είναι αυτοί που δημιουργούν αυτό ο εμβληματικό μάτι του κυκλώνα, καθώς περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του.

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό ισχυρών τυφώνων, όπως η έλλειψη αντίθετων ανέμων που μπορούν να διαλύσουν τις καταιγίδες και η υγρασία του αέρα. Αυτό όμως που είναι ζωτικό για τη δημιουργία τους είναι οι υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, που λειτουργεί ως καύσιμο στη μηχανή του τυφώνα. Οι απαραίτητες θερμοκρασίες είναι άνω των 27 βαθμών Κελσίου, εξηγούν οι επιστήμονες των καταιγίδων. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν ζεσταίνονται οι ωκεανοί, περισσότερο νερό εξατμίζεται και τροφοδοτεί τις καταιγίδες, παρέχοντας έτσι την ενέργεια και την υγρασία που χρειάζονται για να ενταθούν.

Τυφώνα Beryl
Ένα σκάφος κυνηγών τυφώνων της NOAA πετάει μέσα από το μάτι του τυφώνα Beryl στις 2 Ιουλίου 2024. Πίστωση: NOAA

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, έχουμε όλο και περισσότερους ισχυρούς τυφώνες, με τα το ακραίο φαινόμενο να γίνεται όλο και πιο συχνό τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Οι άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών παίζει μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση των πιθανοτήτων ταχέως εντεινόμενων τυφώνων, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ο Beryl για παράδειγμα, εντάθηκε από μια τροπική καταιγίδα ταχύτητας 50 χιλιομέτρων την ώρα, σε έναν τεράστιο τυφώνα με ανέμους ταχύτητας σχεδόν 200 χιλιομέτρων την ώρα, σε λιγότερο από 48 ώρες.

https://twitter.com/NOAASatellitePA/status/1807813721546174924

Οι ωκεανοί είναι εξαιρετικά απορροφητικοί στην θερμότητα, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της θερμότητας που παγιδεύεται στη Γη, λόγω των αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανένα σημάδι επιβράδυνσης της θερμότητας των ωκεανών. Ήδη σήμερα, οι τυφώνες του Ατλαντικού, έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε ένα τεράστιο τυφώνα που θα διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του.

Προσομοίωση δείχνει τι θα συμβεί αν πηδούσαμε όλοι μαζί ταυτόχρονα πάνω στη Γη!

Ο Beryl, που τώρα διασχίζει την Καραϊβική, αναμένεται να παραμείνει ένας ισχυρός τυφώνας αυτή την εβδομάδα και θα φέρει “Απειλητικούς για τη ζωή ανέμους και καταιγίδα στην Τζαμάικα την Τετάρτη”, δήλωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.