Αστρονόμοι ανακάλυψαν κάτι πολύ εντυπωσιακό, βρίσκοντας 11 παγωμένα νέφη υδρογόνου κρυμμένα μέσα σε μια υπέρθερμη αναταραχή από Φυσαλίδες Fermi. Μάλιστα, παρομοίωσαν την ανακάλυψη με την εύρεση παγακίων μέσα σε ηφαίστειο.
Οι Φυσαλίδες Φέρμι είναι δύο λοβοί απίστευτα ενεργητικού αερίου που εκτείνονται 25.000 έτη φωτός πάνω και κάτω από τον δίσκο του Γαλαξία μας, εκτείνοντας σε συνολικό ύψος 50.000 ετών φωτός.
Οι εν λόγω δομές βρέθηκαν το 2010 από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ακτίνων Γάμμα Fermi, που έδωσε και το όνομά του στις δομές. Προέρχονται από μια τεράστια έκρηξη γαλαξιακών διαστάσεων, πιθανότατα από την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας και κινούνται με τεράστιες ταχύτητες, εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.
Τώρα όμως έχουμε και το Τηλεσκοπίου Green Bank του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (NSF GBT), που προσφέρει μοναδικές δυνατότητες. Οι αστρονόμοι πραγματοποίησαν τη βαθύτερη ραδιοερεύνηση που έχει γίνει ποτέ, στις Φυσαλίδες Fermi. Είχε διπλάσια ευαισθησία από προηγούμενες έρευνες και ανακάλυψαν 11 σχετικά ψυχρά ουδέτερα νέφη υδρογόνου, ενσωματωμένα σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα.
Δεν είναι φυσικά τα μόνα βίαια περιβάλλοντα στον Γαλαξία μας, όμως οι Φυσαλίδες Fermi είναι από τα πιο έντονα. Το πλάσμα σε αυτές τις περιοχές φτάνει σε θερμοκρασίες τους 1 εκατομμύριο βαθμούς Kelvin (999.730 βαθμούς Κελσίου), οπότε το να ανιχνεύουμε παγωμένα νέφη υδρογόνου σε αυτά τα περιβάλλοντα, που είναι τουλάχιστον 100 φορές πιο ψυχρά (10.000 βαθμοί Kelvin), είναι κάτι που προφανώς αποτελεί έκπληξη.

Στην πραγματικότητα, το να βλέπεις τέτοια σχετικά ψυχρά νέφη υδρογόνου μέσα στις Φυσαλίδες Fermi είναι σαν να «βρίσκεις παγάκια σε ένα ηφαίστειο», εξηγεί ο Andrew Fox, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Επιστήμης Διαστημικών Τηλεσκοπίων και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Η ανακάλυψη θέτει ένα υπαρξιακό γαλαξιακό αίνιγμα: «Δεν γνωρίζαμε ότι το ψυχρό αέριο μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις ακραίες εκροές. Αυτό αμφισβητεί την κατανόησή μας για το πώς οι γαλαξίες ανακυκλώνουν και αποβάλλουν την ύλη», λέει ο Rongmon Bordoloi, αστροφυσικός στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μάζα και μέγεθος για τα νέφη υδρογόνου. Τα 8 από τα 11 που εντοπίστηκαν, έχουν με μεγαλύτερη σαφήνεια μέχρι και 1.470 ηλιακές μάζες, ενώ κυμαίνονται μεταξύ 13 και 91 έτη φωτός σε μήκος. Είναι επίσης τα νέφη υδρογόνου με το μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, περίπου 13.000 έτη φωτός πάνω από το κέντρο του Γαλαξία μας.
Δεδομένης της δομής των νεφών και του περιβάλλοντος, τα νέφη εκτιμώνται πως έχουν ηλικία αρκετών εκατομμυρίων ετών. Αυτό συμφωνεί με μια ανεξάρτητη εκτίμηση της ηλικίας των ίδιων των Φυσαλίδων Φέρμι, αμφισβητώντας άλλα μοντέλα σχηματισμού που υποδηλώνουν ότι οι φυσαλίδες θα μπορούσαν να είναι ηλικίας έως και δεκάδων εκατομμυρίων ετών.
Ένας μικρός σεισμός στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο αέριο
«Δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχουν καθόλου τα σύννεφα αν οι φυσαλίδες Fermi ήταν 10 εκατομμυρίων ετών ή μεγαλύτερες», εξηγεί ο Bordoloi.
Η εκτιμώμενη ηλικία τους υποδηλώνει ότι τα νέφη υδρογόνου μεταφέρθηκαν ψηλά στις Φυσαλίδες Φέρμι από τον πυρηνικό άνεμο ή την εκροή από τον πυρήνα του Γαλαξία μας. Πρόκειται για ανέμους, που εκρήγνυνται με εκατοντάδες χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και είναι υπεύθυνοι για τον κύκλο της μάζας και ενέργειας σε όλο το γαλαξία μας.
Συνολικά, αυτή η μελέτη έχει καθολικές επιπτώσεις. Η εύρεση τέτοιων ψυχρών νεφών υδρογόνου μέσα στο χάος των Φυσαλίδων Φέρμι δεν σχετίζεται μόνο με τον Γαλαξία. Βοηθά επίσης στη βελτίωση των μοντέλων της γαλαξιακής εξέλιξης, αναδιαμορφώνοντας την κατανόηση των αστρονόμων για το πώς η ύλη και η ενέργεια ανακυκλώνονται σε όλους τους γαλαξίες σε όλο το σύμπαν.
Αυτή η έρευνα δημοσιεύεται στο The Astrophysical Journal Letters.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.