Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εφαρμόσουν την πιλοτική φάση επαλήθευσης ηλικίας για τη χρήση υπηρεσιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), η Επιτροπή παρουσίασε ένα πρωτότυπο εργαλείο που στοχεύει στην αποτελεσματική επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών, με βασικό στόχο τη θωράκιση των ανηλίκων απέναντι σε δυνητικά επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

καταχώρηση αριθμού κινητού μενού μηνύματα

  • Το νέο σύστημα επαλήθευσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πέντε κράτη–μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πιλότοι για την εξέλιξη και βέλτιστη προσαρμογή της τεχνολογικής λύσης σε εθνικό επίπεδο.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το σχεδιαζόμενο σύστημα είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη και βασίζεται στην αρχή της ελαχιστοποίησης των προσωπικών δεδομένων, διασφαλίζοντας την προστασία της ιδιωτικότητας κάθε πολίτη.

Αναλυτικότερα οι χρήστες θα μπορούν να αποδεικνύουν με απλό τρόπο ότι είναι άνω των 18 ετών κατά την πρόσβαση σε περιεχόμενο κατάλληλο μόνο για ενήλικες, χωρίς να απαιτείται η αποκάλυψη της ακριβούς ηλικίας ή άλλων προσωπικών στοιχείων. Παράλληλα, καμία πληροφορία σχετικά με τις προτιμήσεις ή το περιεχόμενο που παρακολουθούν οι χρήστες δεν θα συλλέγεται ή θα δύναται να ανακατασκευαστεί, διαφυλάσσοντας την ανωνυμία τους.

Ξεκινά ο δωρεάν τηλεφωνικός αριθμός για ραντεβού με γιατρούς – Οι τρεις φάσεις ανάπτυξης

Η ανάπτυξη του σχεδίου επαλήθευσης ηλικίας ξεκίνησε στις αρχές του 2025 και βασίζεται στις προδιαγραφές που θα ισχύσουν και για τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας (eID), τα οποία προβλέπεται να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2026.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.