Μπορεί να θεωρούμε τον καρκίνο του πνεύμονα ως “ασθένεια του καπνιστή”, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έχουν συνδεθεί με γενετικές μεταλλάξεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα με ελάχιστο έως καθόλου ιστορικό καπνίσματος, και η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να αποτελεί υποψήφιο στη λίστα.

Πιο συγκεκριμένα η ομάδα στη νέα αυτή έρευνα εξέτασε όγκους πνεύμονα που βρέθηκαν σε 871 μη καπνιστές που ζούσαν σε 28 διαφορετικές περιοχές με ποικίλα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποίησαν αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος για να εντοπίσουν πρότυπα μεταλλάξεων του DNA, οι οποίες ονομάζονται μεταλλαξιολογικές υπογραφές.

καρκίνος στόμα ζαχαρούχα

 

Συνδυάζοντας τα αρχεία γονιδιώματος με λεπτομερή δεδομένα ρύπανσης που συλλέχθηκαν από δορυφόρους και επίγειες οθόνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακό μοτίβο: οι μη καπνιστές που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα λεπτών σωματιδίων (PM2,5) είχαν σημαντικά περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις στους όγκους των πνευμόνων τους. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν ήταν ούτε τυχαίες, καθώς η μελέτη διαπίστωσε μια αξιοσημείωτη αύξηση στις μεταλλάξεις-οδηγούς, οι οποίες ευθύνονται άμεσα για την τροφοδότηση της ανάπτυξης του καρκίνου.

Ρομπότ πραγματοποιεί χειρουργική επέμβαση χωρίς να το ελέγχει άνθρωπος για πρώτη φορά!

Παραδόξως ορισμένες από αυτές τις υπογραφές ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με εκείνες που παρατηρούνται συνήθως στους καπνιστές. Ένα τέτοιο μοτίβο μετάλλαξης βρέθηκε σχεδόν τέσσερις φορές πιο συχνά σε άτομα που εκτίθενται σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε μολυσμένο αέρα μπορεί να προκαλεί βλάβες παρόμοιες με το κάπνισμα ή τη φυσική γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature. 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.