Μια φωτεινή λάμψη στον Κρόνο καταγράφηκε από τον Mario Rana της NASA στις 5 Ιουλίου 2025. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική φορά που βλέπουμε αντικείμενο να συγκρούεται με τον γίγαντα αερίων σε πραγματικό χρόνο. Για αυτό, αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επαληθεύσουν κάτι που αποτελεί ένα σπάνιο και ιστορικό πλανητικό γεγονός.
Ο Rana, εθελοντής στο Πλανητικό Εικονικό Παρατηρητήριο και Εργαστήριο (PVOL) της NASA, μελετούσε τον Κρόνο, καταγράφοντάς τον, όταν μια ξαφνική έκρηξη φωτός εμφανίστηκε στο πλάνο. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 9:00 UTC και ήταν κάτι που διατάραξε τις ομοιόμορφες ζώνες νεφών του πλανήτη. Το PVOL κοινοποίησε γρήγορα το βίντεο του αντικειμένου που συνετρίβη στον Κρόνο και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από την αστρονομική κοινότητα για να δει αν κάποιος άλλος είχε καταγράψει παρόμοιο βίντεο ή εικόνες ενός αντικειμένου που συνετρίβη στον Κρόνο. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να συλλέξει όσα περισσότερα δεδομένα γίνεται, ώστε να δουν τι ήταν τελικά αυτό το αντικείμενο.
Το πρόβλημα είναι πως οι συγκρούσεις αντικειμένων με αέριους γίγαντες, όπως ο Κρόνος και ο Δίας, δεν αφήνουν πίσω τους ορατά συντρίμμια ή κρατήρες, όπως στη Γη και τον Άρη. Στον Κρίνο, η πυκνή ατμόσφαιρα από υδρογόνο και ήλιο απορροφά γρήγορα την πρόσκρουση και λίγο μετά είναι σα να μην έχει συμβεί ποτέ. Οι αναταραχές που προκαλούνται στα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη κάνουν την αναγνώριση του συμβάντος πολύ δύσκολη και σχεδόν αδύνατη, χωρίς να έχουμε πλάνα από την πρόσκρουση.
Πιστεύεται πως τεράστια αντικείμενα διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου, χτυπούν τον Κρόνο μια φορά κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια, ενώ πολύ μικρότερα αντικείμενα πιθανότατα συγκρούονται πολύ πιο συχνά. Η αποστολή Cassini που πήγε στον Κρόνο και τον παρακολούθησε για αρκετά χρόνια, παρατήρησε κυματισμούς στους δακτυλίους του Κρόνου που οι ερευνητές πιστεύουν ότι προκλήθηκαν από αντικείμενα που συγκρούονται με τον πλανήτη, αποκαλύπτοντας ότι το εξωτερικό φωτοστέφανο του πλανήτη μπορεί να λειτουργήσει σαν κοσμικός σεισμογράφος.
Όμως, αν το γεγονός επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αντικείμενο μεγάλου μεγέθους να συγκρούεται με τον Κρόνο, με άμεσες παρατηρήσεις. Μέχρι τώρα έχουμε παρατηρήσει συγκρούσεις στον Δία, που έχει και πολύ μεγαλύτερο βαρυτικό πεδίο. Εκεί, οι πιο σκούρες προσωρινές ουλές που άφηνε πίσω της η πρόσκρουση, σε συνδυασμό με τις θερμικές υπογραφές, έκαναν πιο εύκολη την ανίχνευση τους. Για όσο παρατηρούμε τον Κρόνο όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε οπτική καταγραφή ενός τέτοιου περιστατικού.
DART: Το σύστημα εκτροπής αστεροειδών ίσως δεν είχε την επιτυχία που πιστεύαμε
Γι’ αυτό το λόγο η έκκληση του PVOL για επιπλέον υλικό είναι τόσο σημαντική. Αστρονόμοι -τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες- που παρακολουθούσαν τον Κρόνο εκείνο το πρωί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση ότι η λάμψη δεν ήταν τυχαία, ένα κοσμικό ακτινοειδές τεχνούργημα ή ένα σφάλμα απεικόνισης.
Αν η NASA καταφέρει να βρει αρκετές παρατηρήσεις, θα μπορέσει να τριγωνοποιήσει τη λάμψη και να εκτιμήσει καλυτέρα το μέγεθος του αντικειμένου που έπεσε στο Κρόνο, όπως επίσης και την ενέργεια πρόσκρουσης που δημιούργησε, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τί ήταν τελικά αυτό το αντικείμενο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.