Όταν η NASA χτύπησε τον αστεροειδή Δίμορφο το 2022, με το διαστημόπλοιο DART στο μέγεθος ενός αυτόματου πωλητή, η αποστολή ανακηρύχθηκε νίκη. Όμως, μάλλον βιαστήκαμε…

Το DART , συντομογραφία του Double Asteroid Redirection Test, προσπάθησε να αποδείξει εάν οι άνθρωποι θα μπορούσαν κάποια μέρα να ωθήσουν έναν φονικό διαστημικό βράχο εκτός πορείας. Η συντριβή, στην πραγματικότητα, μετατόπισε την τροχιά του ακίνδυνου φεγγαριού Δίμορφος κατά 33 λεπτά.

Μια νέα έρευνα όμως, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο το Μέριλαντ, δείχνει πως τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής δεν είναι τόσο σαφή όσο φανταζόμασταν.

Ο Δίμορφος δεν ταλαντεύτηκε απλά από την πρόσκρουση, αλλά έχασε κομμάτια, περιστράφηκε ελαφρώς εκτός του άξονά του και άλλαξε την κλίση του, αμέσως μετά τη σύγκρουση, σύμφωνα με τη μελέτη. Τεράστιοι ογκόλιθοι εκτοξεύθηκαν προς απροσδόκητες κατευθύνσεις, με μερικούς από αυτούς να είναι τόσο μεγάλοι όσο φορτηγά, που κινούνται με ταχύτητα 180 χλμ./ώρα και με τρεις φορές την ορμή του διαστημόπλοιου που χτύπησε τον Δίμορφο.

Το χαοτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα αν οι Γήινοι χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν πραγματικά αυτή τη μέθοδο για να σώσουν τον πλανήτη από αστεροειδή. Ο Tony Farnham, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Planetary Science Journal, δήλωσε πως οι επιστήμονες θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις περίπλοκες φυσικές παραμέτρους κατά τον σχεδιασμό πιθανών αποστολών εκτροπής αστεροειδών στο μέλλον.

«Καταφέραμε να… το μετακινήσουμε από την τροχιά του», δήλωσε ο Farnham. Αλλά «ενώ η άμεση πρόσκρουση του διαστημικού σκάφους DART προκάλεσε αυτή την αλλαγή, οι ογκόλιθοι που εκτοξεύτηκαν έδωσαν ένα επιπλέον χτύπημα που ήταν σχεδόν εξίσου μεγάλο».

Η NASA μετέδωσε τη διαστημική σύγκρουση αξίας 330 εκατομμυρίων δολαρίων στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Μέσω μιας κάμερας στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το κοινό μπόρεσε να παρακολουθήσει έναν βράχο 152 μέτρων να αναπτύσσεται από μια απλή κουκκίδα φωτός σε μια ανώμαλη ωοειδή μάζα. Όλα αυτά ζωντανά, σε κάτι που έγινε 6.8 εκατομμύρια έγινε σχεδόν 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Εκατομμύρια αστεροειδείς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται στη κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία. Κάποιοι από αυτούς, περιστασιακά ωθούνται από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις πιο κοντά στη Γη. Ευτυχώς όμως δεν έχουμε μέχρι στιγμή κάποιον γνωστό αστεροειδή σε τροχιά πρόσκρουσης με τη Γη. Αυτή τη στιγμή οι αστρονόμοι παρακολουθούν σχεδόν 40.000 μεγάλα αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα, με την ελπίδα να προβλέψουν ένα επικείμενο χτύπημα που θα μπορούσε να περιστατικά σαν αυτό που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

DART
Το διαστημόπλοιο DART τραβάει την τελευταία πλήρη φωτογραφία του Δίμορφου, ενός αστεροειδούς-δορυφόρου του Διδύμου, καθώς πλησιάζει με 22.500 χλμ./ώρα. Πίστωση: NASA / Johns Hopkins APL

Ακόμα και μικρότεροι βράχοι μπορούν να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή. Ένας απαρατήρητος μετεωρίτης εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2013, προκαλώντας μια έκρηξη αέρα και ένα ωστικό κύμα που επηρέασε έξι πόλεις και τραυμάτισε 1.600 άτομα. Ο βράχος είχε πλάτος μόλις 18 μέτρα, σύμφωνα με τη NASA.

Χρησιμοποιώντας εικόνες που τραβήχτηκαν από το LICIA Cube , ένα διαστημόπλοιο μεγέθους τοστιέρας που παρείχε η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία, η ομάδα του Farnham δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη των συνεπειών της σύγκρουσης και παρακολούθησε 104 βράχους που εκτινάχθηκαν μακριά από τον Δίμορφο. Αυτό το μικρό διαστημόπλοιο εμφανίστηκε στο σημείο μόλις τρία λεπτά μετά το χτύπημα.

Τα δεδομένα δείχνουν πως ένα τεράστιο μέρος της δύναμης που θα μετακινούσε τον αστεροειδή, δεν προήλθε από το DARK, αλλά από το πως διασκορπίστηκαν οι βράχοι και η σκόνη, από τον ίδιο τον αστεροειδή. Ένα σύμπλεγμα από μεγάλους ογκόλιθους εκτοξεύτηκε σχεδόν κάθετα προς την κατεύθυνση της πρόσκρουσης. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια του αστεροειδούς εκτινάχθηκε πλάγια — κάτι που κανείς δεν περίμενε.  Ο συγκεκριμένος αστεροειδής αποτελείται από μικρότερους βράχους, που παραμένουν κολλημένοι αποκλειστικά από την βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

DART
Ο αστεροειδής Δίμορφος, αριστερά, απεικονίζεται με τον μεγαλύτερο σύντροφό του, τον Δίδυμο, στο διάστημα καθώς εκτοξεύει σκόνη και ογκόλιθους σε έναν ανώμαλο κώνο συντριμμιών μετά την αποστολή DART της NASA στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Πίστωση: ASI / NASA

Το περίεργο είναι όμως πως οι βράχοι συγκεντρώθηκαν σε δύο ξεχωριστές ομάδες, με πολύ λίγα συντρίμμια σε άλλα σημεία. Το μεγαλύτερο από αυτά μάλιστα, εκτινάχθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Η ομάδα πιστεύει ότι ίσως αυτοί οι βράχοι προήλθαν από επαφή με τα ηλιακά πάνελ του DART λίγο πριν το κύριο σώμα χτυπήσει την επιφάνεια.

«Κάτι άγνωστο συμβαίνει εδώ», είπε ο Farnham.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί στον κώνο σκόνης που εκτινάχθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την προσέγγιση του DART, όμως αυτό είναι μόνο η μια πλευρά της ιστορίας. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως η πλευρική ορμή από το νέφος των ογκόλιθων θα μπορούσε να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη.

Αυτό το σημάδι στο δέρμα είναι καρκίνος και να πως ίσως τον σκότωσαν!

Το να γνωρίζουμε πως εξελίσσεται μια σύγκρουση, πως μεταφέρεται η ενέργεια και πως κινούνται τα συντρίμμια, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα στοχεύσουμε έναν αστεροειδή στο μέλλον. Αν για παράδειγμα την χτυπήσει δυνατά, αλλά σε λάθος σημείο, τότε αυτός θα αρχίσει να περιστρέφεται χωρίς να αλλάζει τροχιά, κάτι που θα κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη.

Η αποστολή Ήρα της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος , η οποία έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο σημείο του ατυχήματος τον επόμενο χρόνο, θα εξετάσει σε τι κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή ο Δίμορφος. Θα συλλέξει πληροφορίες για το αν ο Δίμορφος περιστρέφεται μετά τη σύγκρουση ή αν απέκτησε κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά ή σχήμα. Αυτό θα σημαίνει πως η σύγκρουση προκάλεσε μεγαλύτερο χάος από ότι είχαν υπολογίσει οι επιστήμονες. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας πλανητικής άμυνας σε αστεροειδείς και πρέπει να τις έχουμε κατανοήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την Jessica Sunshine, συν-συγγραφέα της μελέτης.

«Μπορείτε να το σκεφτείτε σαν ένα παιχνίδι κοσμικού μπιλιάρδου», είπε σε μια δήλωση. «Μπορεί να χάσουμε την τσέπη (τρύπα) αν δεν λάβουμε υπόψη όλες τις μεταβλητές».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Planetary Science Journal.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.