Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης έχουν εδραιωθεί πλέον στη ζωή μας αλλά πόσοι γνωρίζουν πραγματικά πώς λειτουργούν;

Μερικές από τις πιο εκπληκτικές πληροφορίες σχετικά με τα AI chatbots μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν, και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε με καλύτερο τρόπο. Ακολουθούν πέντε χρήσιμα στοιχεία για αυτά.

εικόνες AI chatbots κίνδυνοι

  • Εκπαιδεύονται μέσω ανθρώπινης ανατροφοδότησης

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται σε πολλαπλά στάδια, ξεκινώντας με κάτι που ονομάζεται προ-εκπαίδευση, όπου τα μοντέλα εκπαιδεύονται να προβλέπουν την επόμενη λέξη σε τεράστια σύνολα δεδομένων κειμένου. Για να γίνουν χρήσιμα και ασφαλή για συζήτηση, οι ανθρώπινοι «σχολιαστές» βοηθούν στην καθοδήγηση των μοντέλων προς ασφαλέστερες και πιο χρήσιμες απαντήσεις, μια διαδικασία που ονομάζεται alignment. Χωρίς αυτή τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν απρόβλεπτα, ενδεχομένως διαδίδοντας παραπληροφόρηση ή επιβλαβές περιεχόμενο. Η OpenAI, η εταιρεία που ανέπτυξε το ChatGPT, δεν έχει αποκαλύψει πόσοι υπάλληλοι έχουν εκπαιδεύσει το ChatGPT για πόσες ώρες.

  • Δεν μαθαίνουν με λέξεις – αλλά με τη βοήθεια tokens 

Οι άνθρωποι μαθαίνουν φυσικά τη γλώσσα μέσω των λέξεων, ενώ τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε μικρότερες μονάδες που ονομάζονται tokens. Αυτές οι μονάδες μπορεί να είναι λέξεις, υπολέξεις ή ασαφείς σειρές χαρακτήρων. Ενώ η δημιουργία διακριτικών (tokenization) γενικά ακολουθεί λογικά μοτίβα, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει απροσδόκητες ιδιαιτερότητες των chatbots τεχνητής νοημοσύνης που ερμηνεύουν τη γλώσσα. Το λεξιλόγιο των σύγχρονων chatbots τεχνητής νοημοσύνης αποτελείται συνήθως από 50.000 έως 100.000 διακριτικά (tokens).

  • Οι γνώσεις τους είναι ξεπερασμένες κάθε μέρα που περνάει

Τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης δεν ενημερώνονται συνεχώς και για το λόγο αυτό ενδέχεται να δυσκολεύονται με πρόσφατα γεγονότα, νέα ορολογία ή γενικά οτιδήποτε μετά το όριο γνώσεων τους. Ένα όριο γνώσεων αναφέρεται στο τελευταίο χρονικό σημείο κατά το οποίο ενημερώθηκαν τα δεδομένα εκπαίδευσης ενός AI chatbot, άρα δεν έχουν επίγνωση γεγονότων, τάσεων ή ανακαλύψεων μετά από αυτήν την ημερομηνία. Η τρέχουσα έκδοση του ChatGPT έχει καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2024. Τα αποτελέσματα του Bing φιλτράρονται με βάση τη συνάφεια και την αξιοπιστία της πηγής.

  • Έχουν ψευδείς ισχυρισμούς πολύ εύκολα

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης μερικές φορές δημιουργούν ψευδείς ή ανόητους ισχυρισμούς με σιγουριά, επειδή προβλέπουν κείμενο με βάση μοτίβα αντί να επαληθεύουν γεγονότα. Αυτά τα σφάλματα πηγάζουν από τον τρόπο που λειτουργούν: βελτιστοποιούν τη συνοχή αντί για την ακρίβεια, βασίζονται σε ατελή δεδομένα εκπαίδευσης και δεν κατανοούν τον πραγματικό κόσμο.

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μια εντελώς νέα κατηγορία από μαύρες τρύπες – Γιατί ξεχωρίζουν

  • Χρησιμοποιούν calculators για να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς

Ένα πρόσφατα δημοφιλές χαρακτηριστικό των AI chatbots ονομάζεται reasoning. Η συλλογιστική αναφέρεται στη διαδικασία χρήσης λογικά συνδεδεμένων ενδιάμεσων βημάτων για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως συλλογισμός «αλυσίδας σκέψης». Αντί να μεταβαίνουν απευθείας σε μια απάντηση, η αλυσίδα σκέψης επιτρέπει στα chatbots τεχνητής νοημοσύνης να σκέφτονται βήμα προς βήμα. Αυτή η υβριδική προσέγγιση βοηθά στη βελτίωση της αξιοπιστίας σε σύνθετες εργασίες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.