Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι ψυχοπαθείς εμφανίζουν ομοιότητες στη δομή του εγκεφάλου, που διαφέρουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να είναι κρίσιμη στην κατανόησή μας σχετικά με την διαταραχή προσωπικότητας και τον τρόπο αντιμετώπισής της.
Με επικεφαλής ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Jülich και το Πανεπιστήμιο RWTH Aachen στη Γερμανία, οι επιστήμονες συνέκριναν εγκεφαλικές σαρώσεις ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί ως ψυχοπαθείς, με εγκεφαλικές σαρώσεις ανδρών που δεν εμφάνιζαν την πάθηση.
«Η ψυχοπάθεια είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή και επίμονη βία», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη μελέτη τους.
«Προκειμένου να ανιχνεύσουμε τα νευροβιολογικά του υποστρώματα, εξετάσαμε 39 άνδρες ψυχοπαθείς και αντιστοιχίσαμε ομάδες ελέγχου χρησιμοποιώντας δομική μαγνητική τομογραφία και τη Λίστα Ελέγχου Ψυχοπάθειας (PCL-R)».
Το PCL-R συνδυάζει τα αποτελέσματα από αξιολογήσεις ψυχιάτρων σε ασθενείς και επίσημα αρχεία, ώστε να παράγουν τρεις βαθμολογίες. Μια συνολική βαθμολογία, μια βαθμολογία παράγοντα 1 που μετρά τα διαπροσωπικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά και μια βαθμολογία παράγοντα 2 που μετρά την παρορμητική και αντικοινωνική συμπεριφορά.
Αν και ανάμεσα στον παράγοντα 1 και τον παράγοντα δύο υπήρχαν μικρές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου, που όμως κάνουν μεγάλη διαφορά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές μειώσεις, σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, μεταξύ των ατόμων που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία. Σε αυτά παρατηρήθηκε μείωση του τμήματος της γέφυρας του εγκεφάλου, του θαλάμου , των βασικών γαγγλίων και του νησιδικού φλοιού.

Αυτές οι μικρές περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των ακούσιων ενεργειών και συνδέονται με τη συναισθηματική επεξεργασία και την ερμηνεία των αισθητηριακών πληροφοριών, την λήψη αποφάσεων και τα κίνητρα. Κοινώς, αυτές οι λειτουργίες του εγκεφάλου καθορίζουν τον τρόπο που αντιδρούμε στο περιβάλλον μας.
Οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών βρέθηκαν να είναι κατά μέσω όρο μικρότεροι κατά 1.45%, σε σχέση με των ατόμων χωρίς ψυχοπάθεια. Αυτό είναι και το δυσκολότερο να ερμηνευτεί, όμως πιθανότατα υποδηλώνει αναπτυξιακά προβλήματα σε άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως ψυχοπαθείς.
«Τα παρόντα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές συμπεριφοράς που καταγράφονται από τον παράγοντα 2 PCL-R σχετίζονται με ελλείμματα όγκου σε περιοχές που ανήκουν σε μετωπιαία-υποφλοιώδη κυκλώματα που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στον έλεγχο της συμπεριφοράς», γράφουν οι ερευνητές.
Cosmote: Να γιατί το modem σου θα κάνει επανεκκίνηση!
Πρόκειται για μιας μικρής κλίμακας μελέτη, με περιορισμένη ποικιλομορφία υποκειμένων, επομένως θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων. Τα αποτελέσματα όμως υποδηλώνουν πως οι αντικοινωνικές και παρορμητικές συμπεριφορές σε άτομα με ψυχοπαθητικές προσωπικότητες, πιθανότατα επηρεάζονται από κοινά νευρολογικά χαρακτηριστικά.
Για αυτό τον λόγο χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ώστε να προσδιοριστούν όλοι οι λόγοι που προκαλούνται αυτές οι διαφορές στον εγκέφαλο, καθώς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κατάχρηση ουσιών, τραυματικές εμπειρίες και άλλα. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε έναν πιο σαφή προσδιορισμό της εταιρείας και του αποτελέσματος.
Η συζήτηση συνεχίζεται σχετικά με το πώς ακριβώς να ταξινομηθεί η ψυχοπάθεια, η οποία συνήθως εκδηλώνεται ως χρόνια έλλειψη ενσυναίσθησης , χειριστική συμπεριφορά και τάση για παρορμητισμό και ανάληψη κινδύνων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα Ευρωπαϊκά Αρχεία Ψυχιατρικής και Κλινικής Νευροεπιστήμης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.