Το διαδίκτυο ξεκίνησε για να δώσει τον άνθρωπο τα μέσα για να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους πληροφορίες και γνώσεις. Από το CERN και τον Tim Burners Lee, που δημιούργησε το World Wide Web (www), ο κόσμος ήρθε όλο και πιο κοντά στο διαδίκτυο που του έκανε τη ζωή πολύ εύκολη. Η διάδοση πληροφορίας ήταν άμεση και προσβάσιμη προς όλους.

Το διαδίκτυο έγινε ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης, που είχε χώρο για κάθε άποψη, με το κοινό να μπορεί να επιλέγει τις πηγές που θέλει να ακολουθεί για την ενημέρωσή του γύρω από τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Στη συνέχεια ήρθαν τα κοινωνικά δίκτυα, που έδωσαν χώρο στον καθένα να μεταφέρει τις ιδέες του και ένα μέρος της προσωπικότητάς του μέσω των δημοσιεύσεών του, ενώ μπορούσε ο καθένας να κάνει διάλογο με άλλους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Όλα ήταν όμορφα και μέσα από αυτό βρέθηκε χώρος για νέες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνταν στο διαδίκτυο. Από μαγαζιά μέχρι σελίδες ανεξάρτητης ενημέρωσης, νέα επαγγέλματα ξεπήδησαν και έδωσαν διέξοδο στον κόσμο σε περιόδους κρίσης.

Μέχρι που φτάνουμε στο σήμερα, που μέσα σε λίγους μήνες το διαδίκτυο άλλαξε δραματικά. Με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, πλημμύρισε από ψηφιακά σκουπίδια σε όλους τους τομείς. Γεμίσαμε με ανούσια βίντεο φτιαγμένα με τεχνητή νοημοσύνη, που απλά μας τρώνε τον χρόνο, παρουσιάζοντας μια άλλη πραγματικότητα. Είδαμε μουσική φτιαγμένη με τεχνητή νοημοσύνη να αποκτά χιλιάδες ακόλουθους και φυσικά είδαμε την καταστροφή της ενημέρωσης, που είναι και το σημαντικότερο. Τα νέα πλέον δεν καταγράφουν την πραγματικότητα, αλλά αυτό που η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη και οι δημιουργοί τους θέλουν να προωθήσουν.

Η ενημέρωση πρέπει να βασίζεται στις γνώσεις, στην δημοσιογραφική δουλειά, στην έρευνα και στην εμπειρία. Πλέον, ακόμα και σε πολύ μεγάλα μέσα, βλέπουμε άρθρα κατασκευασμένα από την τεχνητή νοημοσύνη. Θέλω να πιστεύω πως ακόμα και τα μεγάλα μέσα δε θέλουν να στραφούν στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις προσταγές της εποχής και των εταιριών που αυτή τη στιγμή ελέγχουν το διαδίκτυο.

Αυτά τα άρθρα δεν είναι επαρκώς ελεγμένα για την αξιοπιστία τους, ενώ τους λείπει το βασικότερο, η κριτική. Άλλωστε, τα μεγαλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εκπαιδευτεί από κείμενα του Reddit και του Quora, που το κάθε τρολ ανεβάζει και απαντάει ότι θέλει. Έτσι, βλέπουμε έναν βομβαρδισμό άρθρων χωρίς καμία επικύρωση, χωρίς πηγές, χωρίς κριτική σκέψη. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης πλέον αντί για άρθρα και σελίδες, βγάζουν μια απάντηση απευθείας στην αναζήτηση, ώστε ο χρήστης να μη χρειαστεί να διαβάσει ένα πραγματικό άρθρο.

Η ευκολία του να φτιάξεις εικόνες, μουσική και άρθρα με την τεχνητή νοημοσύνη, έχει σαν αποτέλεσμα να μετατραπεί το διαδίκτυο σε έναν ατελείωτο σκουπιδότοπο γεμάτο σαπισμένο περιεχόμενο της τεχνητής νοημοσύνης.

Που βρίσκεται τελικά το κέντρο του Σύμπαντος

Ο χρήστης πλέον έχει όλο και λιγότερο έλεγχο για όσα βλέπει στο διαδίκτυο. Μέχρι πρόσφατα, οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης μας έδειχναν περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντα μας. Ανοίγαμε το Google News και βλέπαμε άρθρα σχετικά με όσα μας ενδιέφεραν. Εδώ και καιρό το Feed μου έχει γεμίσει με εντελώς άσχετα άρθρα, που ποτέ δεν αναζήτησα και ποτέ δε ζήτησα να δω. Ακόμα και κάποια που ίσως με ενδιαφέρουν, όταν τα ανοίξω είναι πολλές φορές γραμμένα από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς έναν ανθρώπινο τόνο ή μια ανθρώπινη άποψη.

Το ακόμα πιο τρομακτικό είναι πως το περιεχόμενο που παράγει η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο αληθοφανές. Ο χρήστης πλέον κολυμπάει σε έναν ωκεανό πληροφοριών, χωρίς και δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το πραγματικό από το τεχνητό.

Γεμίσαμε βίντεο από την αρχαία Ελλάδα, βίντεο με γατάκια που πάνε στη δουλεία και περιεχόμενο καμίας αξίας, αφού δεν έχουν απολύτως τίποτα να μας προσφέρουν. Δεν είναι καν αστεία, για να πούμε πως τουλάχιστον γελάσαμε.

Σε αυτόν τον τεράστιο σκουπιδότοπο, αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως στο Techmaniacs δεν κάνουμε, ούτε θα κάνουμε χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή των κειμένων μας. Πάντα θα γράφουμε οι ίδιοι τα κείμενα και πάντα θα εφαρμόζουμε κριτική σκέψη στη συγγραφή των κειμένων. Αν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει η νόρμα στην ενημέρωση, τότε απλά θα σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο…

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.