Η Κίνα για ακόμη μια φορά δείχνει τη δύναμή της και πάνω από όλα την τεχνογνωσία της όσον αφορά την τεχνολογία του διαστήματος με ένα άκρως εντυπωσιακό επίτευγμα που κυριολεκτικά αλλάζει εντελώς το παιχνίδι της εξερεύνησης αυτού. Ο λόγος για τον επιτυχή εντοπισμό του δορυφόρου Tiandu-1 σε απόσταση 130.000 χιλιομέτρων από τη Γη με τη χρήση ενός laser. Το laser στάλθηκε από έναν σταθμό στη Γη, ανακλάθηκε σε μια συσκευή ανάκλασης στον Tiandu-1 και έφτασε ξανά στη Γη σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, όπου έγινε αντιληπτό από το τηλεσκόπιο 1,2 μέτρων στα Αστεροσκοπεία Yunnan της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και μάλιστα στο φως της ημέρας.
Η NASA στη μεγαλύτερη ανακάλυψη νερού 140.000.000.000.000.000 φορές περισσότερο από τη Γη
Ο επιτυχής εντοπισμός με laser που κατάφερε να υλοποιήσει η κινεζική ομάδα DSEL δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα τεχνολογικό θαύμα. Για να μπορέσεις να το καταλάβεις, αρκεί να αναφέρουμε ότι η εν λόγω επιχείρηση, παρομοιάστηκε με το χτύπημα μιας τρίχας από απόσταση 6,2 μίλια μακριά, οπότε καταλαβαίνεις την ακρίβεια που απαιτείται για να εντοπιστεί ένας ταχύτατα κινούμενος δορυφόρος στο δύσκολο περιβάλλον του διαστήματος.
Επιτυγχάνοντας αυτό το επίπεδο ακρίβειας, η Κίνα όχι μόνο απέδειξε τις τεχνολογικές της δυνατότητες αλλά και εξασφάλισε ότι μπορεί να συλλέγει τροχιακά δεδομένα όποτε ο δορυφόρος βρίσκεται σε οπτική επαφή. Η ανακάλυψη αυτή πολλαπλασιάζει αποτελεσματικά τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δεδομένων, ενισχύοντας σημαντικά παράλληλα την ακρίβεια εντοπισμού θέσης για μελλοντικές αποστολές.
Το πείραμα που ολοκλήρωσε η χώρα έχει σαν στόχο να βελτιώσει τις διαδικασίες προσγείωσης των διαστημόπλοιων παρέχοντας πλοήγηση υψηλής ακρίβειας και διευκολύνοντας τον συντονισμό σε πραγματικό χρόνο.
Με την επιτυχία της αυτή και μάλιστα όπως προαναφέραμε στο φως της ημέρας, η Κίνα έχει πετύχει να ξεπεράσει την πρόκληση των ηλιακών παρεμβολών. Κάπως έτσι μπορεί πλέον να εξασφαλίσει συνεχή πλοήγηση και επικοινωνία μεταξύ της Γης και της Σελήνης, κάτι που απαιτείται αν θέλει να έχει πρόσβαση σε συνεχείς σεληνιακές επιχειρήσεις. Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των μελλοντικών αποστολών στο βαθύ διάστημα και πέρα από αυτό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οράματος για τη δημιουργία μόνιμης παρουσίας στη Σελήνη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.