Επιστήμονες κατέγραψαν τη περίπλοκη διαδικασία των καρδιακών κυττάρων να ενώνονται για να “χτίσουν” μια καρδιά, σε ένα συναρπαστικό νέο timelapse που τραβήχτηκε κατά την ανάπτυξη ενός εμβρύου ποντικού.
Πιο συγκεκριμένα οι εικόνες καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται light-sheet microscopy (LSM). Ουσιαστικά η LSM περιλαμβάνει τη σάρωση ενός δείγματος με ένα light sheet, δημιουργώντας ευκρινείς, λεπτομερείς και τρισδιάστατες εικόνες ζωντανού ιστού χωρίς να τον καταστρέφουν. Ερευνητές από το University College London (UCL) και το Ινστιτούτο Francis Crick στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν τη μέθοδο για να παρακολουθήσουν πώς τα κύτταρα εμβρύων ποντικού αρχίζουν να ειδικεύονται σε ρόλους, να διαιρούνται και να οργανώνονται στη δομή μιας καρδιάς.
Ακόμη η ομάδα επισήμανε τους διαφορετικούς τύπους κυττάρων με φθορίζοντες δείκτες και στη συνέχεια κατέγραψε εικόνες τους κάθε δύο λεπτά για έως και 41 ώρες. Το προκύπτον timelapse δείχνει μια ετερόκλητη ομάδα ασήμαντων κυττάρων που ενώνονται για να σχηματίσουν μια ζωντανή καρδιά ποντικιού. Παράλληλα βοήθησε την ομάδα να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες σχετικά με την καρδιακή ανάπτυξη, καθώς τα μεμονωμένα κύτταρα φάνηκαν να “γνωρίζουν” ήδη πού πρέπει να πάνε και ποιους ρόλους θα καταλήξουν να παίξουν, ακόμη και τέσσερις ή πέντε ώρες μετά τη διαίρεση του πρώτου εμβρυϊκού κυττάρου.
Έρχεται η αυτόματη εκκαθάριση για όσους δεν υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις!
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό αλλάζει ριζικά την κατανόησή για την καρδιακή ανάπτυξη, δείχνοντας ότι αυτό που φαίνεται να είναι χαοτική κυτταρική μετανάστευση στην πραγματικότητα διέπεται από κρυφά μοτίβα που διασφαλίζουν τον σωστό σχηματισμό της καρδιάς. Παρ όλα αυτά ενώ απέχει πολύ από οποιαδήποτε πρακτικά οφέλη, η καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές επιλογές για συγγενείς καρδιοπάθειες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο EMBO Journal.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.