Με τις σχέσης Κίνας και ΗΠΑ να είναι στην χειρότερη κατάσταση, έχουμε έναν ακόμα Ψυχρό Πόλεμο που τώρα αρχίζει να επικεντρώνεται γύρω από την Ταϊβάν.. Οι δύο χώρες προσπαθούν να ξεπεράσουν τον αντίπαλό τους σε όλους τους τομείς, με ένα μεγάλο πεδίο μάχης να είναι φυσικά η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Οι δασμοί του Trump έχουν αποκλείσει την Κίνα από την απόκτηση επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή η Ταϊβάν, η έδρα της TSMC, παράγει επεξεργαστές για όλο τον κόσμο, έχοντας μερίδιο αγοράς κοντά στο 70%. Αυτό σημαίνει πως όποιος έχει την Ταϊβάν έχει τον έλεγχο του εφοδιασμού chip και η Κίνα εκτός από το εθνικιστικό κομμάτι, θέλει αυτόν τον έλεγχο. Το The Economist αναφέρει πως έρχεται τιτανομαχία.
Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ υπερασπιζόντουσαν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, απειλώντας την Κίνα με δασμούς 150% μέχρι και 200%. Ο Trump όμως έχει πλέον ήδη παίξει το χαρτί των δασμών και από ότι φαίνεται αυτό δεν έχει λειτουργήσει προς όφελός του. Τώρα, η αμερικανική βοήθεια στην Ταϊβάν έρχεται με μεγάλη ασάφεια. ΟΙ ΗΠΑ δηλώνουν κατά της χρήσης βίας για την επίλυση διαφορών, ενώ την ίδια στιγμή πουλάει όπλα στην Ταϊβάν, χωρίς όμως να εγγυάται την ασφάλειά της.
Την ίδια στιγμή μια πρόσφατη αξιολόγηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κίνα έχει το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό στον πλανήτη σε αριθμό σκαφών – περισσότερα από 370 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, σε υπηρεσία – και προσπαθεί να αμφισβητήσει την αμερικανική ναυτική κυριαρχία εντός και εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού. Πρόσφατα έγιναν δοκιμαστικές επιχειρήσεις του ναυτικού γύρω από την Ταϊβάν, Με την Κίνα να στέλνει το ναυτικό της στόλο να κάνει επίδειξη δύναμης στην περιοχή, ενώ ξεκίνησε και καθημερινές επιχειρήσεις γύρω από το νησί της Ταϊβάν. Μαζί με αυτά, ανέπτυξε και ένα αεροπλανοφόρο, κοντά στα μακρινά νησιά της Ιαπωνίας, όπως επίσης πραγματοποίησε και έναν περίπολου ενός μήνα στην Αυστραλία. Όλα αυτά δείχνουν πως η Κίνα προσπαθεί να προειδοποιήσει τις ασιατικές χώρες και την Αυστραλία, να μην συμμετέχουν σε κάποια σύρραξη.

Η Κίνα εδώ και χρόνια θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος. Στην Ταϊβάν από την άλλη, τις τρεις τελευταίες προεδρικές εκλογές κερδήθηκαν από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), που κλίνει προς την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Από το 2010 η Κίνα έχει τριπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, μειώνοντας πολύ το στρατιωτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ στην Ασία. Τώρα οι Αμερικάνοι αναλυτές πιστεύουν πως αν οι ΗΠΑ δε μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της Ταϊβάν, ο Xi Jinping θα προχωρήσει με τον δια βίου στόχο του για την ενοποίηση της Κίνας. Παράλληλα όμως, μια τέτοια κίνηση θα έφερνε τον εξοπλισμό για κατασκευή επεξεργαστών της TSMC, στα χέρια της Κίνας, αλλάζοντας πλήρως το παιχνίδι τεχνολογίας του Ψυχρού Πολέμου. Χωρίς την TSMC, όλες οι Αμερικανικές εταιρίες δε θα έχουν πρόσβαση σε επεξεργαστές. Βέβαια υπάρχει η Samsung, που επίσης παράγει επεξεργαστές, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Όπως είχε δηλώσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, καμία ασιατική χώρα δεν πρόκειται να σπάσει την συμφωνία ασφαλείας με την Αμερική, όμως μετά τους δασμούς του Trump, οι ασιατικές χώρες είναι ανήσυχες μήπως παρασυρθούν σε μια διαμάχη με την Ταϊβάν. Ταυτόχρονα, η μη παροχή ασφάλειας από τις ΗΠΑ, κάνει τις χώρες κοντά στην Κίνα να είναι πιο διστακτικές στην ιδέα να μπουν σε πόλεμο, πόσο μάλλον όταν η Κίνα έχει συμμαχήσει με την Ρωσία και η Ινδία είναι απασχολημένη με τον νέο της πόλεμο με το Πακιστάν. Καμία από τις χώρες της Ασίας δεν θέλει να μπει σε έναν πόλεμο για θέματα που δεν τις αφορούν άμεσα και αυτό ίσως περιορίσει πολύ την δυνατότητα των ΗΠΑ στην εύρεση συμμάχων, πόσο μάλλον όταν όλες δέχθηκαν πρόσφατα υψηλούς δασμούς.
Παράλληλα, τα νέα κινεζικά σχέδια για την Ταϊβάν παρακάμπτουν το στοίχημα «όλα ή τίποτα» μιας ξεκάθαρης εισβολής. Η Κίνα συνεχίζει τις εργασίες για την κατάληψη του νησιού διά της βίας. Με τις στρατιωτικές ασκήσεις «Strait Thunder», που έκανε πρόσφατα, το περικύκλωσε με 38 πλοία του πολεμικού της ναυτικού.
Προσοχή! H Google σκανάρει πλέον τα screenshots που βγάζεις με το κινητό σου
Ταυτόχρονα η Κίνα έχει ξεκινήσει τελωνιακούς ελέγχους πλοίων στα ύδατα της Ταϊβάν, με χρήση της μεγάλης ακτοφυλακής της. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα υπονομεύει την κυριαρχία της Ταϊβάν, σπέρνοντας αμφιβολία τους πολίτες για το αν οι ΗΠΑ θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση εισβολής. Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δε μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ταϊβάν, το πλάνο τις Κίνας δείχνει πως δουλεύει.
Παράλληλα, το Πεκίνο έχει ήδη μαλακώσει τις διεθνείς κριτικές, όταν ξεκίνησε μέσω διπλωματίας να προωθεί την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 70 χώρες να υποστηρίζουν τις προσπάθειες επανένωσης.
Την ίδια στιγμή ο Trump θέλει να δείξει πως είναι ισχυρό, όμως η σκληρότητα με τους δασμούς προς όλη την Ασία, αποδυναμώνει την ικανότητα των ΗΠΑ να προστατεύσουν την Ταϊβάν και αυτό το βλέπει το Πεκίνο. Παλαιότερα ο Xi περίμενε μια ευκαιρία για να εισβάλει στην Ταϊβάν και αρκετοί φοβούνται πως αυτή η ευκαιρία είναι εδώ και πως η Κίνα έχει θα δράσει σύντομα για να μην πάει χαμένη.
Το τι θα συμβεί θα το δούμε την επόμενη περίοδο, όμως όταν δύο υπερδυνάμεις συγκρούονται και στρατιωτικά, τα πράγματα δεν έχουν ποτέ καλή κατάληξη. Ας ελπίσουμε πως όλη αναταραχή δε θα καταλήξει σε έναν ακόμα Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς με όσες εταιρείες της Κίνας είχαμε επικοινωνία τελευταία, λένε πως η Κίνα είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ταϊβάν.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.