Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μια ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του εντέρου σε νεαρούς ενήλικες. Ακόμη έχουν εντοπίσει την βακτηριακή τοξίνη κολιβακτίνη ως πιθανό ένοχο για την αύξηση στις νεαρές ηλικίες μετά από έκθεση σε αυτή στη παιδική ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα η κολιβακτίνη (Colibactin) έχει ήδη συνδεθεί με αυτόν τον τύπο καρκίνου, αλλά η σχέση δεν έχει μελετηθεί ειδικά σε άτομα κάτω των 50 ετών στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό γιατί ο καρκίνος του εντέρου πρόκειται να αποτελέσει την κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο σε νεαρούς ενήλικες τα επόμενα χρόνια. Αναλύοντας δείγματα καρκινικών ιστών από 981 άτομα σε 11 χώρες, μια διεθνής ομάδα ερευνητών αναζήτησε μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο στο γονιδίωμα του DNA.

καρκίνος εντέρου βακτήριο

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή βρέθηκε ότι σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις πρώιμης έναρξης, οι μεταλλάξεις αυτές ταίριαζαν με βλάβη που προκλήθηκε από την κολιβακτίνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μοτίβα μεταλλάξεων αποτελούν ένα είδος ιστορικού αρχείου στο γονιδίωμα και υποδεικνύουν την έκθεση στην κολιβακτίνη στα πρώτα χρόνια της ζωής ως κινητήρια δύναμη πίσω από την πρώιμη έναρξη της νόσου. Η κολιβακτίνη παράγεται από ορισμένα στελέχη του Escherichia coli στο έντερο και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η επιβλαβής έκθεση πιθανότατα συμβαίνει κατά τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου.

Τεράστια αύξηση στη χρήση δεδομένων κινητής παγκοσμίως – Τα επίσημα στοιχεία

Ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι ότι οι παιδικές λοιμώξεις παράγουν κολιβακτίνη, η οποία στη συνέχεια βλάπτει το DNA στο έντερο. Αυτές οι επιβλαβείς μεταλλάξεις στη συνέχεια καθιστούν πιο πιθανό τον καρκίνο αργότερα, συνήθως πολύ μετά την εξαφάνιση της κολιβακτίνης. Πιο συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις DNA που σχετίζονται με την κολιβακτίνη ήταν 3,3 φορές πιο συχνές σε ενήλικες που διαγνώστηκαν κάτω των 40 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που διαγνώστηκαν σε ηλικία 70 ετών και άνω. Οι ερευνητές θέλουν πλέον εξετάσουν πιο προσεκτικά πώς θα μπορούσαν να προστατευτούν από την κολιβακτίνη καθώς και πώς οι διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το είδος κινδύνου καρκίνου μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο Nature.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.